Apple krijgt patent op 3D-herkenning, pushberichten en magnetometer

·

3D-technologie AppleUit nieuwe openbaar gemaakte gegevens blijkt dat Apple in het bezit is van patenten voor een speciale 3D-herkenningstechnologie, pushberichten en een ‘zeer accurate magnetometer’. Die laatste zou kunnen zorgen voor een gevoeliger kompas in de iPhone dan voorheen. Het patent op pushberichten stamt al uit 2009 en lijkt vooral te dienen om de eerdere functionaliteit te beschermen.

Het patent voor 3D-herkenning zou kunnen helpen met het herkennen van gezichten, iets dat in de laatste update van Android ook mogelijk is. Hierdoor kan alleen de originele bezitter gebruik maken van zijn smartphone. Ook in ziekenhuizen zou de 3D-technologie van pas komen voor het maken van MRI-scans. Apple zou het patent in handen hebben gekregen van een groep Zweedse uitvinders.

In het patent voor pushberichten wordt MobileMe nog genoemd, Apple’s online dienst die sinds de komst van iCloud niet langer bestaat. Apple beschrijft een technologie waarmee notificaties worden verzonden via bepaalde berichtendiensten, zoals e-mail. De magnetometer van Apple maakt gebruik van een processor die communiceert met de magneet, die op basis van kalibraties zijn positie kan aantonen.

Apple staat er om bekend patenten om verschillende redenen aan te vragen. Soms doen ze dit om al bestaande technologie veilig te stellen, maar af en toe duiken er ook nieuwe ideeën op.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

7 reacties

 1. door Rick

  Ik ben wel benieuwd naar het pushbericht patent. Dit principe bestaat al sinds er computers zijn dus zeer benieuwd naar de daadwerkelijk beschrijving van dit patent.

 2. door Stijn

  “De magnetometer van Apple maakt gebruik van een processor die communiceert met de magneet, die op basis van kalibraties zijn positie kan aantonen.”

  Maakt gebruik van een processor? Klopt niks van. Het betreft een losse sensor met een digitale uitgangen.
  En op basis van kalibrerend posities kan aantonen? Waar komt die info vandaan? Er klopt niks van.

 3. @Stijn: In de originele patenttekst staat het volgende:

  A method performed by a processor of a mobile telephone having a magnetometer…

  Hier komt dus wel degelijk een processor aan te pas, namelijk die van de mobiele telefoon.
  Even verder lees ik:

  … determining an accuracy metric based on magnetometer measurements output by the magnetometer during a calibration or recalibration procedure

  We zijn dicht bij de oorspronkelijke tekst uit het patent gebleven, in de formulering hoe het werkt. Maar we zijn (uiteraard) geen aardrijkskundige experts ;-), Als de formulering van Apple niet correct is, zul je een klacht aan hen moeten sturen.

 4. door mvveelen

  * thumbs up voor Gonny

  Verder over het bericht: ok, ter kennisgeving aangenomen. De 3D gezichtsherkenning zie ik wel iets in omdat de gezichtsherkenning zoals we die nu kennen soms met een foto of een printje van een foto ook nog wel te omzeilen valt. Met 3D wordt dat een stukkie lastiger.

 5. door Pietje puck

  Ik zou het laatste stuk uit de originele tekst anders vertalen; volgens mij is “accuracy metric” te vertalen als “maat voor nauwkeurigheid”, die wordt bepaald “during (re)calibration”, dus tijdens het calibreren van de kompas.
  Ik denk dus dat als het kompas aan gaat, hiermee niet alleen de richting, maar ook de onzekerheid hierin bepaald wordt; vergelijkbaar met de blauwe cirkel van de onzekerheid bij GPS bepaling in Maps
  Makes sense?

 6. door patrick

  maar 3D herkenning… dat doet de kinect toch al met kinect ID?
  ennn push berichten, dat is toch al langer in de wereld van ICT?

 7. door Max

  MRI scans met de iPhone? Stond dat echt in het patent? Het klinkt namelijk bijzonder dubieus.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.