iMovie voor iOS en macOS

iMovie op iPhone en iPad: zelf video’s maken en bewerken

Zo werkt het

Met iMovie op de iPhone en iPad monteer je zelf een film met je eigen filmmateriaal. Ontdek hoe je clips kunt samenvoegen tot een video, effecten en mooie overgangen toevoegt en vervolgens deelt met de hele wereld. Met dit iMovie-stappenplan lukt het jou ook!

iMovie op iPhone en iPad gebruiken

iMovie is de gratis app voor videobewerking, waarmee je gemakkelijk zal films kunt monteren. Je kunt meerdere clips achter elkaar plakken, aanpassen, effecten en mooie overgangen toevoegen en een aftiteling toevoegen, zodat het er professioneel uitziet. In deze gids leggen we uit wat je allemaal met iMovie op iPhone en iPad kunt doen.

iMovie downloaden op iPhone en iPad

Je kunt iMovie gratis downloaden als je na september 2013 een nieuwe iPhone of iPad hebt gekocht. Dit zal voor de meeste mensen gelden. Alle functies in iMovie voor iOS zijn gratis. Je hoeft dus niet extra te betalen voor de filters en effecten. iMovie maakt samen met Garageband officieel gezien deel uit van het iLife-pakket van Apple, maar die naam wordt nauwelijks meer gehanteerd.

Video’s in iMovie

iMovie is opgedeeld in drie tabbladen: Video, Projecten en Theater. Op het tabblad ‘Video’ vind je al het bronmateriaal dat op je toestel of in de iCloud Fotobibliotheek aanwezig is. Filmpjes die op iCloud staan, zijn te herkennen aan een wolkje. Filmpjes die je aan het downloaden bent hebben aan de rechterkant een download-symbooltje.

iMovie welkom op iPhone X

iMovie-projecten

In het tabblad Projecten staan alle montages waar je op dit moment mee bezig bent. Je kunt twee soorten montage-projecten starten in de app: Film en Trailer. Terwijl een Trailer een vaste indeling heeft, heb je bij een Film-projecten alle mogelijkheden tot je beschikking. Tik op het plusje om een nieuw project te starten of tik op een bestaand project om ermee bezig te gaan. Je ziet dan het montage-bord om je film te bekijken en te bewerken. Je kunt hier ook projecten afspelen, exporteren als film of verwijderen.

iMovie project

iMovie Theater

Ben je klaar met het monteren van de film of trailer? Dan kun je de montage exporteren als film naar iMovie Theater. Films en trailers kun je daar niet meer bewerken, maar ze worden wel gesynchroniseerd met iCloud. Dit moet je vooral zien als een plek waar je voltooide montages op je gemak kunt bekijken via meerdere apparaten, zoals de Apple TV.

iMovie Theater

Zelf een filmpje maken met iMovie: het stappenplan

Als je een film-project gaat monteren met iMovie, dan loop je altijd een aantal stappen door. Hieronder bespreken we de verschillende stappen, van het kiezen van de clips tot het toevoegen van effecten en het publiceren van je video. Zodra je een project start, kun je meteen je eigen beeldmateriaal toevoegen. Je kunt kiezen uit foto’s en video’s maar ook uit beeldmateriaal van iCloud Drive. Daarna monteer je de shots en kun je een thema selecteren. Tot slot werk je het geheel af en is je montage klaar.

iMovie videobewerken stappenplan

Stap 1: Nieuw iMovie-project starten

 1. Ga in iMovie naar het tabblad Projecten.
 2. Tik op het plusje om een nieuw project te starten.
 3. Kies de video’s die je wilt gebruiken. Tik ze (liefst in de gewenste volgorde) aan.
 4. Via het plusje linksonder het filmbeeld kun je ook foto’s, momenten en complete albums toevoegen. Met iCloud Drive kun je nog meer materiaal binnenhalen.
 5. De filmpjes worden in de gekozen volgorde geplaatst.

iMovie project starten

Stap 2: Thema kiezen
Je kunt nu doorgaan met het bewerken van de clips, maar je kunt ook eerst een thema kiezen. Thema’s bepalen welke overgangen iMovie standaard gebruikt en hoe titels eruit zien. Het is niet verplicht een thema in te stellen, maar het maakt je video wel helemaal ‘af’.

iMovie thema kiezen

 1. Tik op het tandwiel rechts onderin het scherm.
 2. Kies bij Thema het gewenste uiterlijk.
 3. Je kunt ook Themamuziek en Fade van/naar zwart kiezen voor vloeiende overgangen.
 4. Bovenin het scherm kun je de video voorzien van een speciaal filter, bijvoorbeeld sepia.

Tijdens het monteren kun je altijd wisselen van thema door bovenstaande stappen opnieuw te doen.

Stap 3: Clips monteren
Als je meer dan één clip in montage hebt staan, verschijnt er tussen de twee video’s een overgangsicoontje. Hiermee kun je de overgang van het ene shot naar het andere shot aanpassen.

Als je tikt op een clip in de montage om het te selecteren, verschijnen er bovendien een gele markering om het shot. Hiermee kun je de clip inkorten.

Ook verschijnen er nu allemaal speciale montage-knoppen, waarmee je een fragment kunt splitsen, dupliceren en verwijderen. Je kunt zelfs de audio loskoppelen van het filmbeeld. Door clips aan te passen en de overgangen tussen verschillende clips in te stellen, maak je zelf een eigen montage.

Stap 4: Extra’s en effecten
Als je een clip selecteert, verschijnen er nog veel meer knoppen waarmee je shots kunt bewerken. Je ziet dan de gereedschappen om slow-motion toe te voegen, het geluid te mixen en titels toe te voegen. Dit laatste is vooral handig voor de titel van de film en de credits aan het einde van de film.

iMovie effecten en inkorten

iMovie biedt maar een beperkte hoeveelheid achtergrondmuziek. Je kunt dit vervangen door je eigen muziek, waarbij je het beste kiest voor rechtenvrije muziek waar je geen royalties voor hoeft te betalen. Dit voorkomt later dat je filmpje door YouTube geweigerd wordt of dat je in conflict met rechthebbenden komt. We hebben een apart artikel over het gebruik van rechtenvrije muziek in iMovie.

Stap 5: Opslaan en delen
Ben je klaar met de video, dan ga je als volgt verder:

 1. Tik linksboven op Gereed.
 2. Je komt nu terecht op het scherm Mijn film (heb je een andere naam ingesteld, dan zul je hier uiteraard een andere naam zien).
 3. Tik op de Deel-knop en vervolgens op Bewaar video om de video lokaal op te slaan. Je kunt ook kiezen voor opslaan in de Bestanden-app.
 4. Ook vind je via de Deel-knop allerlei opties om je video via YouTube, WhatsApp en allerlei andere apps op te slaan of met anderen te delen.

Op dit scherm zie je ook een Play-knop om de video nog eens te bekijken en een prullenbak-knop om je video te verwijderen.

iMovie delen en opslaan

iMovie Trailers maken

Heb je wat moeite om een leuk verhaal te verzinnen voor je video, dan kun je eenvoudig beginnen met een Trailer-project. Bij een Trailer hoef je nog niet na te denken over de muziek, de overgangen, de lengte van de shots en de rest van de montage. iMovie doet het allemaal automatisch en geeft je aanwijzingen wat voor beeldmateriaal je nodig hebt.

Het enige wat je hoeft te doen is een thema uit te kiezen, de teksten aan te passen en de shots toe te voegen. De rest vult iMovie automatisch voor je in. Een trailer duurt ongeveer één tot anderhalve minuut.

iMovie trailers

Zo pak je het maken van een trailer aan:

 1. Ga naar het tabblad Projecten en tik op het plusje.
 2. Kies Trailer.
 3. Kies een thema en kijk of het filmpje je aanspreekt.
 4. Tik op Storyboard en selecteer voor elk item een foto of filmpje dat passend is.
 5. Pas de teksten aan, zowel voor de onderschriften als voor de aftiteling.
 6. Sla je project op en de trailer is klaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorie Video
Onderwerp imovie
Devices iPad, iPhone
Software iOS