Leef iAccess microsd kaartlezer

Zo gebruik je microSD-geheugenkaarten op de iPhone

Te weinig opslag op je iPhone? Dan voeg je toch een microSD-kaart toe? Met een microSD-lezer voor de iPhone kun je bestaande geheugenkaartjes blijven gebruiken én je hebt extra opslag op je iPhone.

Eén van de standaard klachten over de iPhone is dat je geen geheugenkaartjes kunt gebruiken. Voor Apple is het een bewuste keuze, want het dwingt mensen om een duurder model aan te schaffen. Maar voor jou als gebruiker is het erg vervelend. Hoe kun je toch je geheugen uitbreiden met microSD-kaartjes? Gelukkig bestaan er oplossingen voor.

Lightning SD kaartlezer

Apple Lightning-naar-SD-kaartlezer

Apple heeft zelf een SD-kaartlezer in het assortiment, waar je wel een geheugenkaartadapter voor nodig hebt. Deze kaartlezer kun je aansluiten op het Lightning-slot van je iPhone of iPad, waarna je meteen de foto’s van bijvoorbeeld een digitale camera kunt uitlezen. Voordeel van dit accessoire – behalve dat het in Apple-stijl is – is dat je verschillende SD-geheugenkaarten kunt gebruiken, dus zowel het normale formaat als de kleinere microSD-kaarten.

De Lightning-naar-SD-kaartlezer ligt voor €35 in de Apple Store.

PhotoFast geheugenkaartlezer

Photofast microSD-lezers met Lightning

Hoeft het geen Apple-huismerk te zijn, maar sta je ook open voor andere aanbieders dan heeft PhotoFast best wat aanbod. Met de Photofast Flashdrive kun je je opslagruimte uitbreiden met microSD-kaartjes tot 512GB. Ook heeft Photofast accessoires met ingebouwde geheugenopslag, maar die zijn wel een stuk duurder.

De Photofast Flashdrive kost ca. €40 in de winkel.

PhotoFast iType-C aangesloten op een iPad

Neem je de Photofast iType C Reader, dan heb je vier verschillende aansluitingen en de mogelijkheid om microSD-kaartjes te gebruiken. De Photofast iType C Reader kost rond de €80.

Ook bij de andere fabrikanten van geheugenkaartlezers vind je soms modellen met Lightning-aansluiting, bijvoorbeeld bij Lexar. De hieronder afgebeelde Leef iAccess, is een gebogen geheugenkaartlezer van een minder bekende fabrikant.

Apparaatjes als deze zijn over het algemeen niet veel groter dan een duimnagel en hebben slechts één doel: je opslag uitbreiden met een microSD-kaart. Het gebruik is eenvoudig: je stopt het kaartje in het apparaat, en die vervolgens via de Lightning-poort in je iPhone. Bekijk meer geheugenkaartlezers.

Leef iAccess

Bij al deze apps heb je een bijbehorende app nodig, die je downloadt via de App Store. Dit is nodig omdat de iPhone extern geheugen niet zomaar kan uitlezen. Vervolgens kun je content zoals foto’s, video’s en muziek van de telefoon naar de kaart verplaatsen. De meeste geheugenkaartlezers doen dit nog snel ook, zodat je niet eindeloos zit te wachten tot het overzetten klaar is.

Extra iPhone-opslag met microSD

Lexar microSD kaartlezerHet is niet mogelijk om apps te verplaatsen naar de geheugenkaart en de databases die apps nodig hebben zullen ook op de iPhone zelf moeten staan. Maar allerlei andere losse (multimedia-)content die niet aan een specifieke app is gebonden, zoals muziek, films, boeken en audio-opnames kun je verplaatsen naar de microSD-geheugenkaart.

In het geval van Lexar laat de app je bestanden kiezen om te verplaatsen, maar je kunt de bestanden ook automatisch laten synchroniseren zodat je altijd een backup hebt van je foto’s en video’s. Synchroniseren werkt prima als je een iPhone met veel opslag hebt, maar als je 8GB of 16GB hebt kun je beter de bestanden verplaatsen naar de microSD-geheugenkaart, zodat ze geen intern geheugen meer opslokken.

Zolang je de SD-kaart in je iPhone laat zitten, kun je nog steeds gebruikmaken van alle content, dus nog steeds naar je favoriete muziek luisteren.

Nadeel van dit soort oplossingen is dat de je Lightning-poort bezet is, waardoor je de iPhone niet langer kunt opladen. Dat kan problemen opleveren als Apple de Lightning-poort voor nog meer toepassingen wil gebruiken, bijvoorbeeld oordopjes.

De prijzen van microSD-geheugenkaartlezers voor de iPhone liggen rond een paar tientjes, vanaf zo’n €30.

Alternatieven voor microSD

Heb je te weinig opslagruimte, dan zijn er alternatieven zoals gebruik maken van online opslagruimte (cloudopslag) of het aansluiten van een groter apparaat met externe opslag zoals de SanDisk iXpand, een soort usb-stick met Lightning-aansluiting.

SanDisk iXpand

Deze oplossingen zijn wat groter en vaak ook wat duurder dan een microSD-lezer, omdat er al flashgeheugen in deze producten aanwezig is en omdat er soms extra functies in zitten, zoals een reservebatterij. Een microSD-lezer is vaak compacter. Het je al microSD-kaartjes in huis om bijvoorbeeld met andere smartphones en camera’s te gebruiken, dan kan het wel heel handig zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2017
Categorieën Documenten, Tweaks
Onderwerpen geheugenkaart, opslag