Leef iAccess microsd kaartlezer

Zo gebruik je microSD-geheugenkaarten op de iPhone

Te weinig opslag op je iPhone? Dan voeg je toch een microSD-kaart toe! Met een microSD-lezer voor de iPhone kun je bestaande geheugenkaartjes blijven gebruiken én je hebt extra opslag op je iPhone.

Eén van de standaard klachten over de iPhone is dat je geen geheugenkaartjes kunt gebruiken. Voor Apple is het een bewuste keuze, want het dwingt mensen om een duurder model aan te schaffen. Maar voor jou als gebruiker is het erg vervelend. Hoe kun je toch je geheugen uitbreiden met microSD-kaartjes? Gelukkig bestaan er oplossingen voor.

Ook bij de andere fabrikanten van geheugenkaartlezers vind je soms modellen met Lightning-aansluiting, bijvoorbeeld bij Lexar. Uiteraard heb je bij al deze oplossingen nog wel een microSD-kaartje nodig. Er zijn verschillende merken en opslagcapaciteiten verkrijgbaar bij deze winkeliers:

Wil je liever een USB-stick of flashdrive met Lightning-aansluiting, dan hebben we daarvan ook een overzicht gemaakt.

Bekijk ook

De beste USB-sticks voor je iPhone en iPad

Met een USB-stick met Lightning- of USB-C-aansluiting kun je makkelijk en overal bestanden van je iPhone of iPad opslaan. In deze gids laten wij je de beste USB-sticks voor je iPhone en iPad zien.

Geheugenkaartlezer Lightning en USB-C

Apple SD-kaartlezer

Apple heeft zelf een kaartlezer in het assortiment, die geschikt is voor SD-kaarten. Wil je hierin een microSD-kaartje gebruiken, dan heb je een adapter nodig die je bij de meeste microSD-kaarten gewoon krijgt meegeleverd. Deze kaartlezer kun je aansluiten op de Lightning-poort van je iPhone of iPad, waarna je meteen de foto’s van bijvoorbeeld een digitale camera kunt uitlezen. Heb je een iPad Pro met USB-C-poort, dan is hiervoor ook een speciale geheugenkaartlezer beschikbaar. Het voordeel van dit accessoire – behalve dat het in Apple-stijl is – is dat je meerdere SD-geheugenkaarten met verschillende formaten en capaciteiten naast elkaar kunt gebruiken, dus zowel het normale formaat als de kleinere microSD-kaarten.

Hier kun je terecht:

PhotoFast iType-C aangesloten op een iPad

Photofast microSD-geheugenkaartlezer

Hoeft het geen Apple-huismerk te zijn, maar sta je ook open voor andere aanbieders dan heeft PhotoFast best wat aanbod. Met de Photofast Flashdrive kun je je opslagruimte uitbreiden met microSD-kaartjes tot 512GB. Ook heeft Photofast accessoires met ingebouwde geheugenopslag, maar die zijn wel een stuk duurder. Er zijn uitvoeringen met Lightning-aansluiting en met USB-C.

De Photofast Flashdrive kost rond de 50 euro. Voor nog meer Photofast-producten kijk je hier.

GoPro microSD kaartlezer

GoPro microSD-kaartlezer met USB-C

Misschien een wat onverwachte naam is GoPro, fabrikant van de bekende actiecamera’s. Deze fabrikant heeft een aantal MicroSD-kaartlezers met Lightning en USB-C-aansluiting in het assortiment. De modellen met USB-C zijn zowel geschikt voor de nieuwste iPad Pro’s en voor je MacBook. De GoPro microSD-kaartlezer met USB-C is verkrijgbaar voor rond de 35 euro.

Leef iAccess

Leef iAccess

De Leef iAccess, is een geheugenkaartlezer met USB-C-aansluiting, geschikt voor de MacBook en de nieuwere iPad Pro’s. Dit apparaatje meet 25mm x 20mm x 8mm en is daarom gemakkelijk op zak te steken of aan een sleutelbos te hangen met een bijbehorend accessoire. Er zijn meerdere uitvoeringen van deze iAccess, waarbij de lees- en schrijfsnelheid verschillend is. Je kunt kiezen uit:

Bij de meeste van deze accessoires heb je een bijbehorende app nodig, die je downloadt via de App Store. Dit is nodig omdat de iPhone niet zomaar extern geheugen kan uitlezen. Vervolgens kun je content zoals foto’s, video’s en muziek van de telefoon naar de kaart verplaatsen. De meeste geheugenkaartlezers doen dit nog snel ook, zodat je niet eindeloos zit te wachten tot het overzetten klaar is. Vanaf iOS 13 en iPadOS 13 wordt het mogelijk om usb-sticks en andere externe opslagmedia via de Bestanden-app uit te lezen.

Bekijk ook

Zo sluit je externe opslag, harddisks en meer aan op je iPhone en iPad

Het is mogelijk om externe (harde) schijven, SD-kaarten en USB-sticks te koppelen aan je iPhone en iPad. In deze tip leggen we uit hoe je externe opslag kunt aansluiten op je iPhone en iPad en wat je ermee kan doen.

Extra iPhone-opslag met microSD

Lexar microSD kaartlezerHet is niet mogelijk om apps te verplaatsen naar de geheugenkaart, zoals bij Android . Maar allerlei losse (multimedia-)content die niet aan een specifieke app is gebonden, zoals muziek, films, boeken en audio-opnames kun je wél verplaatsen naar de microSD-geheugenkaart. Je gebruikt dan een speciale app of de Bestanden-app om de items naar de geheugenkaart te verplaatsen en er weer af te halen.

In het geval van Lexar laat de app je bestanden kiezen om te verplaatsen, maar je kunt de bestanden ook automatisch laten synchroniseren zodat je altijd een backup hebt van je foto’s en video’s. Dat komt vooral van pas als je iPhone-geheugen vol is geraakt en je behoefte hebt aan meer opslag. Nadeel van dit soort oplossingen is dat de je Lightning-poort bezet is, waardoor je de iPhone niet langer kunt opladen. Dat kan problemen opleveren als Apple de Lightning-poort voor nog meer toepassingen wil gebruiken, bijvoorbeeld oordopjes.

Bekijk ook

iPhone-opslag vol? Zo kun je opslagruimte vrijmaken

Krijg je steeds de melding dat je iPhone-opslag vol zit? Kom je steeds opslag tekort of kun je geen nieuwe apps meer installeren omdat er geen ruimte meer vrij is? Met deze 10 tips doe je er iets aan!

Alternatieven voor microSD

Heb je te weinig opslagruimte, dan zijn er alternatieven zoals gebruik maken van online opslagruimte (cloudopslag) of kiezen voor een flashdrive met extra opslag zoals de SanDisk iXpand (o.a. verkrijgbaar bij Coolblue). Dit is een soort usb-stick met Lightning-aansluiting.

Deze oplossingen zijn wat groter en vaak ook wat duurder dan een microSD-lezer, omdat er al flashgeheugen in deze producten aanwezig is en omdat er soms extra functies in zitten, zoals een reservebatterij. Een microSD-lezer is vaak compacter en is flexibeler, omdat je het met allerlei geheugenkaartjes kunt gebruiken, die je ook nog eens kunt verwisselen. Heb je al microSD-kaartjes in huis om bijvoorbeeld met andere smartphones en camera’s te gebruiken, dan kan dat wel heel handig zijn.

MicroSD-geheugenkaarten zijn onder andere verkrijgbaar bij:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!