Measure-appicoon.

Zo werkt de nieuwe Measure-app in iOS 12

Meten is weten

Vanaf iOS 12 vind je een nieuwe standaardapp op je iPhone en iPad, genaamd Measure. Met Measure (Meet) kun je dankzij AR lengtes opmeten van objecten met je iPhone. Hoe werkt deze app precies en wat heb je nodig? Je leest het hier.

Measure-app in iOS 12: dit moet je weten

Sinds de komst van ARKit zijn er al diverse augmented reality-apps waarmee je metingen kan uitvoeren. De ene is wat veelzijdiger dan de andere, maar voor iOS 12 heeft Apple besloten om zelf net zo’n app te maken. De app heeft de naam Measure (Meet) en verschijnt standaard op je toestel als je deze update naar iOS 12. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden.

Wat is de Measure-app in iOS 12?

De Measure-app is een nieuwe standaardapp die beschikbaar is vanaf iOS 12. De Measure-app gebruikt augmented reality om objecten op te meten. Je hoeft daardoor geen meetlat meer uit de kast te trekken, want met je iPhone op zak heb je altijd een liniaal bij de hand. De Measure-app maakt gebruik van ARKit, Apple’s tool voor ontwikkelaars waarmee zij eenvoudig augmented reality toe kunnen voegen aan hun apps. Measure gebruikt allerlei sensoren van je iPhone en iPad, zoals je camera en bewegingssensor, om de metingen uit te voeren.

Wat heb ik nodig voor de Measure-app?

Om de Measure-app te kunnen gebruiken, heb je het volgende nodig:

Measure-app kalibreren.

Alleen iOS 12 is dus niet genoeg. Heb je een iPhone 6 met iOS 12, dan kun je de Measure-app niet gebruiken omdat ARKit vereist is. ARKit werkt alleen met de iPhone 6s of nieuwer, waardoor je op oudere iPhone-modellen de Measure-app niet kan gebruiken.

Wat zijn de mogelijkheden van de Measure-app?

De Measure-app bestaat uit twee onderdelen: Meten en Waterpas. Bij het eerste onderdeel voer je alle metingen van objecten en afstanden uit. Je kan de metingen kopiëren naar je klembord en als screenshot bewaren en delen met je vrienden. Bij de Waterpas vind je de standaard waterpas die je nu ook al in de Kompas-app vindt. De werking daarvan is precies hetzelfde: je kan je iPhone plat op tafel leggen of rechtop houden om te kijken of iets waterpas is of niet.

Mogelijkheden van Measure-app.

Hoe gebruik ik de Measure-app?

Om de Measure-app te gebruiken en dingen op te meten, doe je het volgende:

  1. Open de Measure-app.
  2. Beweeg je iPhone of iPad heen en weer om de omgeving te scannen. Zorg ervoor dat de camera niet geblokkeerd wordt.
  3. Na het kalibreren verschijnt er een cursor in beeld. Richt deze op heb object en tik op het plusje om de meting te starten.
  4. Beweeg je iPhone of iPad in de richting van het eind meetpunt en tik opnieuw op het plusje. De opgemeten lengte zie je halverwege de getrokken lijn.
  5. Je kan eventueel verder meten door opnieuw een lijn te trekken vanaf de eerder getrokken lijn. Je meet dan bijvoorbeeld zowel de hoogte, diepte en breedte van een object.
  6. Tik op de meting om de lengte te bekijken in centimeters of inches. Je kan hier ook de lengte kopiëren naar je klembord.

Meten via Measure-app.

Heb je een foutje gemaakt, maar wil je niet de hele meting opnieuw doen, dan tik je op het pijltje linksboven om je laatste meting te verwijderen. Wil je helemaal opnieuw beginnen, dan tik je op Wis om alle metingen te wissen. Met de sluiterknop rechtsonder maak je een screenshot van je meting die je door kan sturen. Deze wordt opgeslagen in je fotobibliotheek.

Hoe nauwkeurig is de Measure-app?

Zoals bij de metingen aangegeven wordt, gaat het om geschatte metingen. Meten met een normale rolmaat of liniaal is nog altijd nauwkeuriger dan met je iPhone of iPad. Om dit te testen hebben we een doosje van een Apple Watch-bandje gemeten. Volgens de Measure-app is deze zo’n 31 centimeter breed, maar de daadwerkelijke breedte is zo’n 29 centimeter. De app kan er dus wat naast zitten, vooral als de afstand tussen het object en je iPhone wat groter is. Let er wel op dat we de app getest hebben in de beta van iOS 12. Het kan dus altijd nog verbeteren zodra iOS 12 voor iedereen beschikbaar is.

Nauwkeurigheid van de Measure-app.

Je kan de Measure-app dus het beste gebruiken als een centimeter meer of minder voor jou niet zo’n verschil maakt. Gaat het echt om millimeterwerk, dan is de oude vertrouwde rolmaat nog steeds de beste keus voor al je meetwerk.

Meer over iOS 12
De iOS 12 download is sinds maandag 17 september 2018 beschikbaar voor iedereen. Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 12, bekijk dan ons artikel en video met alle nieuwe functies in iOS 12. Wil je weten hoe je iOS 12 kunt installeren, lees dan onze gids. Of bekijk onze iOS 12 review voor meer achtergrondinformatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen arkit, ios 12
Software iOS 12

iOS 12

iOS 12 is de toekomstige software-update voor de iPhone en iPad, die in 2018 wordt verwacht. In dit overzicht lees je alles over de nieuwe functies van deze grote update, die in september 2018 wordt verwacht.

iOS 12