iPhone synchroniseren met Linux via usbmuxd

Apple heeft geen Linux-versie van iTunes uitgebracht, maar met wat moeite kun je toch je iPhone of iPad synchroniseren met een Linux-pc. We adviseren hiervoor usbmuxd, wat staat voor USB Multiplex Daemon. Apple hanteert een aangepast USB-communicatieprotocol, dat afwijkt van het protocol dat andere mass storage devices gebruiken. Via dit protocol worden meerdere diensten gesynchroniseerd. […]

Apple heeft geen Linux-versie van iTunes uitgebracht, maar met wat moeite kun je toch je iPhone of iPad synchroniseren met een Linux-pc. We adviseren hiervoor usbmuxd, wat staat voor USB Multiplex Daemon.

iphone linux stackApple hanteert een aangepast USB-communicatieprotocol, dat afwijkt van het protocol dat andere mass storage devices gebruiken. Via dit protocol worden meerdere diensten gesynchroniseerd. Vanaf iOS 3 wordt gelukkig wel een nieuw SQLite-databaseformaat gebruikt, dat een stuk Linux-vriendelijker is. Toch valt het niet mee om een applicatie te schrijven waarmee je volledige synchronisatie kunt uitvoeren tussen Linux en iOS. Vandaar dat er relatief weinig oplossingen voorhanden zijn.

Een van de weinige projecten om iPhone-synchronisatie voor elkaar te krijgen is usbmuxd. Dit is in feite een usb-communicatiedaemon. De software is te downloaden via de website van de huidige beheerder, Nikias Bassen: usbmuxd. Daar vind je ook uitleg waar de onderdelen op bovenstaande afbeelding voor staan.

Alternatief: gebruik Ubuntu

Er zijn vele Linux-distributies beschikbaar, maar een van de meer gebruiksvriendelijke is Ubuntu. In Ubuntu 14.04 en hoger heb je standaard ondersteuning voor iPhones, iPads en iPod touches met iOS 7. Zie ook deze pagina met extra informatie over de ondersteuning van mobiele apparaten.

Alternatief: via Dropbox

Wil je muziek beschikbaar hebben op je iPhone, iPod touch of iPad terwijl je Linux-gebruiker bent, dan kun je ook gebruik maken van Dropbox. Het werkt als volgt:

  1. Installeer de Dropbox-app op je Linux-computer (verkrijgbaar voor Ubuntu, Fedora en Debian). Je kunt Dropbox ook benaderen via de webbrowser.
  2. Installeer de Dropbox-app op je iOS-apparaat (verkrijgbaar via de App Store).
  3. Zet de mediabestanden die je op de iPhone wilt zetten in een Dropbox-folder, bijvoorbeeld Muziek.
  4. Open de Dropbox-app op de iPhone en blader naar de gewenste folder.
  5. Tap om muziek af te spelen.

Een andere oplossing is om gebruik te maken van iTunes in the Cloud, dat beschikbaar is via iCloud. Je werkt dan volledig buiten iTunes om.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2014
Categorie Synchronisatie