Flitsmeister ONE in de auto

Review Flitsmeister ONE: krijg altijd meldingen en beoordeel flitsers met een knop

Flitsmeister heeft haar eerste hardwareproduct uitgebracht, de Flitsmeister ONE. Dit is een klein kastje voor in de auto die de flitser aan je doorgeeft, dankzij de Flitsmeister-app. Is dit een must-have voor automobilisten of toch wat overdreven? Wij hebben de Flitsmeister ONE getest.

Flitsmeister is één van de bekendste Nederlandse verkeersapps en heeft een hechte community die flitsers, ongelukken en meer melden via de app. Het nadeel daarvan is dat je alles via je iPhone moet doen en dat ook de meldingen daarop binnenkomen. Zonder autohouder of CarPlay-radio is dat onveilig, maar dankzij de nieuwe Flitsmeister ONE kun je je iPhone voortaan in je broekzak laten. Dankzij de Flitsmeister ONE krijg je via geluidjes en lampjes door of er flitsers in de buurt zijn of welke andere verkeersongemakken op je pad komen. In deze review van de Flitsmeister ONE lees je onze ervaringen.

Tekst, review en foto’s: Benjamin Kuijten (@BenjaminRK). De test is uitgevoerd in december 2019 en beschrijft de situatie op dat moment. De Flitsmeister ONE is beschikbaar gesteld door de fabrikant.

Flitsmeister ONE in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Flitsmeister ONE:

 • Klein kastje voor in de auto
 • Werkt via Bluetooth met je iPhone
 • Start Flitsmeister automatisch zodra je verbinding maakt
 • Waarschuwt voor snelheidscontroles, gevaarlijke situaties, vertragingen en hulpvoertuigen, ook in het buitenland
 • Meldingen via geluidjes en gekleurd lampje
 • Waarschuwingen beoordelen via de knoppen
 • Beschikbaar voor €49,95

De Flitsmeister ONE is niet helemaal zelf door Flitsmeister bedacht. Het kastje komt oorspronkelijk van het Deense Saphe, dat al jaren de ONE in het assortiment heeft. Daar hebben ze inmiddels ook al de ONE+ uitgebracht. De Flitsmeister ONE is gebaseerd op de eerste versie en heeft dan ook dezelfde functies. Het enige verschil is dat er een Flitsmeister-logo op staat en de knoppen om waarschuwingen te beoordelen iets aangepast zijn.

Het instellen van de ONE gaat heel eenvoudig. Via het hamburgermenu in de Flitsmeester-app selecteer je de ONE en volg je de stappen om hem te koppelen. Je geeft Flitsmeister toestemming tot Bluetooth, houdt de rode knop drie seconden ingedrukt en klaar ben je. Daarna hoef je de ONE alleen maar ergens in je auto te bevestigen. Wij hebben ervoor gekozen om hem op het dashboard naast de autoradio te plaatsen. Het kastje hangt dan goed in het zicht, zodat je niet met je ogen van de weg hoeft af te wijken om het lampje te kunnen zien. Aan de achterkant zitten twee plakstrips. Deze zijn behoorlijk stevig, dus kies wel meteen de juiste plek om hem op te hangen. Twijfel je nog, dan kun je het beste een plakbandje gebruiken om hem op deze manier tijdelijk te bevestigen.

Flitsmeister ONE verbinden.

Flitsmeister ONE in gebruik

Je kan de Flitsmeister ONE eigenlijk op twee manieren gebruiken: met je iPhone in je broekzak of met de app open, bijvoorbeeld met je iPhone in een autohouder of via CarPlay. Alle meldingen komen namelijk ook gewoon op je iPhone binnen. In beide gevallen vinden we de ONE een toevoeging, al is het nooit echt een must-have.

Zodra je in de auto stapt en in de buurt bent van de ONE, gaat er een lampje knipperen en klinkt er een geluidje. Op je iPhone krijg je een melding dat Flitsmeister gestart is. Flitsmeister had al een functie voor automatisch starten, maar die maakte gebruik van de bewegingssensor in je iPhone. Dat werkt helaas niet altijd even goed, maar inmiddels zijn er ook andere manieren om Flitsmeister automatisch te starten. Je kan met de Opdrachten-app bijvoorbeeld Flitsmeister automatisch starten zodra je verbinding maakt via Bluetooth of CarPlay. Hoewel het automatisch starten via de ONE goed werkt, vinden we dit niet de belangrijkste reden om hem in huis te halen. Deze functie is prima te vervangen door eerder genoemde mogelijkheden met de Opdrachten-app.

Flitsmeister ONE in de auto

Tijdens het rijden krijg je automatisch de waarschuwingen van Flitsmeister door via het kastje. Bij elke type waarschuwing (snelheidscontrole, gevaarlijke situatie, vertragingen en hulpvoertuigen) hoort een ander geluidje en lampje. In het begin is het puzzelen welk geluidje bij welke waarschuwing hoort, maar als je er eenmaal een paar dagen mee gereden hebt, kun je ze goed uit elkaar houden. Het geluid is erg luid en hoor je zelfs bij harde muziek. Wat we ook fijn vinden is dat het lampje nog even langer blijft knipperen of branden, waardoor je dus ook aan het lampje kan zien wat de waarschuwing is als je het geluid net gemist hebt.

De Flitsmeister One waarschuwt voor alle meldingen die je van flitsmeister krijgt, dus ook files, wegafsluitingen en trajectcontroles. Wel is het jammer dat je het verschil niet ziet tussen een gewone flitser of een trajectcontrole. Het is ook niet mogelijk om specifiek voor de Flitsmeister ONE in te stellen welke meldingen je wel of niet wil krijgen. De makers laten aan ons weten dat hier wel over nagedacht wordt. Ook kan je de geluidjes voor de ONE niet zelf aanpassen.

Flitsmeister ONE lampje.

Meldingen beoordelen met Flitsmeister ONE

Waar we de Flitsmeister ONE het meest praktisch voor vinden, is bij het beoordeling van een melding. Je hoeft namelijk alleen maar op de blauwe of rode knop te drukken om te laten weten of een waarschuwing van een flitser terecht is of niet. Dat vinden we een stuk makkelijker en veiliger dan via het scherm van je iPhone, omdat je de knop van de ONE op de tast in kan drukken. Je hoeft dus niet door een menu te bladeren op zoek naar de juiste knop. We gebruiken Flitsmeister vaak op CarPlay, maar dan in de achtergrond in combinatie met een andere navigatie-app. Het is dan in CarPlay wel mogelijk om een melding te beoordelen, maar daarvoor moet je wel tussen apps wisselen en raak je al sneller afgeleid. De ONE voorkomt dat met de twee knoppen voorop.

Je draagt daarmee op een eenvoudige manier een steentje bij, want Flitsmeister leunt nog steeds voor een groot deel op de bijdrage van de gebruikers. Door actief meldingen te beoordelen, zorg je ervoor dat de informatie nauwkeurig en up-to-date is. We vinden de ONE dan ook de meest praktische manier om Flitsmeister beter en betrouwbaarder te maken.

Helaas is het niet mogelijk om met de ONE zelf een melding door te geven. We hadden het handig gevonden als je een knop ingedrukt kon houden om bijvoorbeeld meteen een flitser te melden. Een snelkoppeling naar het Melden-menu in de app was ook een goede toevoeging geweest, mits je je iPhone in een autohouder zet. Deze mogelijkheden ontbreken dus, waardoor je alleen maar waarschuwingen kan beoordelen.

Flitsmeister ONE in dashboard.

Overige praktische punten van de Flitsmeister ONE

De ONE gebruikt een knoopcelbatterij (CR2450) die volgens de makers zo’n twee jaar mee gaat. Daarna kan je de batterij vervangen, dus je hoeft de ONE niet in de prullenbak te gooien. Met zo’n 20 gram en 64 bij 34 mm is hij behoorlijk compact, dus er is altijd wel een plekje in de auto om hem te bevestigen. Er is alleen een zwarte uitvoering beschikbaar, waardoor hij bij bijna alle auto’s past.

Wel vinden we het jammer dat de ONE niet eenvoudig uit te schakelen is. Hij zal daardoor altijd automatisch verbinding maken, zelfs als je dat om wat voor reden dan ook niet wil. De enige manier om dit te voorkomen, is door de ONE te ontkoppelen of de batterij eruit te halen. De prijs van de ONE vinden we wel wat aan de hoge kant met wat je ervoor krijgt. Met zo’n €50 vinden we hem net een paar tientjes te duur.

Score

7.5

Flitsmeister ONE

Flitsmeister ONE

€49,95

Voordelen +

 • Makkelijkste manier om meldingen te beoordelen
 • Duidelijke waarschuwingen van allerlei verkeerssituaties
 • Makkelijk te bevestigen in je dashboard

Nadelen -

 • Automatisch starten kan ook gratis via Opdrachten-app
 • Weinig aanpassingsmogelijkheden
 • Prijzig

Conclusie Flitsmeister ONE review

De Flitsmeister ONE is een praktisch hebbedingetje, al is het voor niemand echt een must-have. De waarschuwingen die je krijgt zijn praktisch en duidelijk dankzij de geluidjes en het lampje in verschillende kleuren. De echte kracht van de ONE zit hem in het feit dat dit veruit de makkelijkste manier is om waarschuwingen te beoordelen. Met een druk op de knop laat je weten of een flitser er nog staat of niet en draag je zo je steentje bij aan de Flitsmeister-community. Het voordeel van automatisch starten heb je eigenlijk alleen als jouw auto geen draadloze carkit of CarPlay heeft, want met de Opdrachten-app kun je dit zelf gewoon zonder ONE doen.

De Flitsmeister ONE is dan ook niet perfect. Zo vinden we het jammer dat er niet meer aanpassingsmogelijkheden zijn. Zo kun je niet kiezen welke meldingen alleen via de ONE doorgegeven worden en zijn er geen opties voor andere geluidjes. Het is ook spijtig dat er geen manier is om via de Flitsmeister ONE zelf een melding te doen, want daarvoor heb je nog steeds je iPhone nodig.

Flitsmeister ONE kopen

De Flitsmeister ONE is exclusief verkrijgbaar via Flitsmeister zelf. Bestellen kan via de website voor €49,95. Hij wordt dan nog deze maand zonder verzendkosten geleverd.