Review: Jumbo AppCards Pim Pam Pet, bekend gezelschapsspel op iPhone en iPad

Review van Jumbo AppCards Pim Pam Pet, een bekend gezelschapsspelletje dat je op iPhone en iPad kunt spelen. De benodigde kaarten koop je in de winkel.

appcarts-pimpampet-jumboEen website over de iPhone, beginnend met een i… Pim Pam Pet komt naar tablet en smartphone. Jumbo bracht in 2011 al een serie bordspelletjes met iPad-app uit. Het ging daarbij om Ganzenbord, Slangen en Ladders, Air Hockey en Hengelspel. Nu zijn er drie nieuwe kaartspelletjes met iOS-app bijgekomen, waarvan we de eerste zullen bespreken:

Dit is een gastartikel van Rob Blaauboer (@robbla), die de nieuwe Jumbo AppCards-spelletjes samen met zijn kinderen testte. Hij heeft een eigen Engelstalig blog over Gadgets and Innovations.

Pim Pam Pet gaat digitaal

Stel je voor: je maakt traditionele gezelschapsspellen en je ziet dat er steeds meer spelletjes worden gespeeld op tablets en smartphones. Wat moet je dan doen? Misschien wel hetzelfde als Jumbo: omarm het nieuwe spelplatform dat iPhone en iPad bieden (naast natuurlijk je traditionele spellen zoals puzzels).

In 2011 kwam Jumbo uit met de eerste vier Appcessories zoals zij het noemen: spellen die samenwerken met de iPad. iCulture-redacteur Bas schreef er al over. Nu is de reeks uitgebreid met drie nieuwe games, de appCards: het bekende Pim Pam Pet, Colour Slam en Sound Bingo. Alledrie zijn kaartspellen die samenwerken met smartphone en tablet (zowel iOS als Android).

Een kledingstuk met een K

jumbo-appcards-startPim Pam Pet is al een oud spel van Jumbo. De laatste keer dat ik het speelde was meer dan 30 jaar geleden en in die tijd wat het nog een plastic draaischijf met een stapel kaartjes. Maar daarmee kom je er tegenwoordig niet meer mee weg, hoewel volgens Jumbo het spel Pim Pam Pet nog steeds goed verkoopt (er zijn maar liefst 8 verschillende versies). Nee, dat moet digitaal natuurlijk.

Maar: er is toch al een Pim Pam Pet in de iTunes Store? De oplettende lezer zal gelijk erop wijzen dat er al een Pim Pam Pet voor de iPad is, een volledig digitale versie die voor €2,69 in de App Store verkrijgbaar is en die ook door Jumbo is gemaakt. Ook over Pim Pam Pet voor de iPhone schreven we al eens een review. Toch heeft Jumbo gekozen om ook een AppCards versie met een andere gameplay uit te brengen.

Hoe speel je het spel?

Voor wie Pim Pam Pet niet kent: het originele spel bestaat uit een aantal kaartjes met vragen, bijvoorbeeld ‘Een kledingstuk’ of ‘Wat leer je op school’. Daarnaast is er een draaischijf waarmee je willekeurig een letter kiest, bijvoorbeeld de letter ‘K’. De bedoeling is dat dat spelers een kledingstuk met een K noemen. Degene die het eerste een kledingstuk noemt, wint.

pimpampet-de-vraag

De AppCards versie is een variant daarop. Het spel bestaat uit een pakje kaarten met letters en de bijbehorende app die te downloaden is in de App Store (of Google Play). Je verdeelt de kaarten onder de spelers, legt ze ondersteboven neer en iedereen pakt de bovenste 7 van de stapel en draait ze om.

Op dat moment start je het spel. Iedere speler noemt binnen 10 seconden zo veel mogelijk kledingstukken (of wat dan ook de vraag is) die beginnen met de 7 letters van de open kaarten. Speel je met jonge kinderen of gaat het allemaal te snel, dan kan je ook het spel op langzaam zetten om de beschikbare tijd te verdubbelen.

kaart-dichtAls je een goed antwoord hebt haal je de kaart weg en leg je hem op de stapel van gewonnen punten. Na de 10 seconden begint de ‘roofperiode’. Andere spelers kunnen jouw kaarten die nog open liggen inpikken als zij een kledingstuk weten met die specifieke letter. Geven twee of meer mensen het juiste antwoord, dan is diegene die als eerste de kaart pakt de winnaar.

Gelooft iemand niet dat een kokerrok een kledingstuk is? De meerderheid heeft het voor het zeggen en als de meerderheid iets vindt, dan is dat zo! Als de ronde is afgelopen wordt het aantal kaarten dat open ligt weer aangevuld tot 7. Diegene die na 3 ronden de meeste punten heeft, is de winnaar.

Niet alle letters zitten in het spel. De Q, U, X, Y en Z ontbreken en sommige letters zoals de M komen meer voor (4x) dan de C (1x). Dit komt omdat het een internationale versie is (je kunt het spelen in het Engels, Duits, Frans en Nederlands).

Conclusie

Al met al een leuke, niet te dure game voor smartphone of tablet. Het spel is een combinatie van mentale snelheid maar ook vingervlugheid om in de ‘rooffase’ een kaart te kunnen inpikken.

Info: AppCards Pim Pam Pet

  • Fabrikant: Jumbo
  • Product: Jumbo AppCards Pim Pam Pet
  • Geschikt voor: 2-4 spelers vanaf 8 jaar.
  • Te koop via: Bol.com, Albert Heijn en andere winkels
  • Ook verkrijgbaar: AppCards Sound Bingo en AppCards Colour Slam
  • Prijs: €9,95/€10,99 (afhankelijk van winkel), nu bij Intertoys (tijdelijk?) voor €5,98

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.