Review Sony QX10: 18,2 megapixelfoto’s maken met je iPhone

Review van de Sony QX10, een 18,2 megapixel zoomlens voor de iPhone 5 en andere smartphones. Is deze zoomlens voor smartphones ze prijs van 200 euro waard?

QX10De camera van de iPhone is goed, maar niet te vergelijken met die van een degelijke compact- of systeemcamera. Daarom grijpen heel wat mensen bij belangrijke gelegenheden alsnog naar een andere camera. Sony claimt dat dit niet meer nodig is dankzij de QX10; een 18,2 megapixel zoomlens voor iPhone (en Android). Wij probeerden deze zoomlens afgelopen week alvast uit tijdens de IFA-consumentenbeurs in Berlijn.


De Sony QX10 komt in twee versies beschikbaar: volledig zwart en wit met goud. Dankzij deze kleuren past ‘ie perfect bij nagenoeg elke smartphone. Het Sony-objectief is immers niet enkel geschikt voor de eigen Xperia-toestellen, maar ook voor de iPhone en Android-smartphones. Wij gingen aan de slag met de QX10, maar er is ook nog een grotere variant; de QX100van €450 voor veeleisende fotografen.

De zoomlens voelt ondanks de plastic behuizing stevig aan en is voorzien van een 18,2 megapixel CMOS-sensor met een gevoeligheid van f3,3-5,9. Je kunt de lens los (standalone) gebruiken om snapshots uit de losse pols of moeilijk bereikbare standpunten te maken. Heb je liever een zoeker zodat je ziet wat je fotografeert? Dan koppel je het objectief aan je iPhone via een Wi-Fi-verbinding. Vervolgens heb je alleen nog de gratis app PlayMemories Mobile uit de App Store nodig.

QX10_2

Eenvoudig bevestigen

De QX10 wordt geleverd met een oplaadbare accu die goed is voor zo’n 220 beelden of 65 minuten video. Voorts zit er nog een polsriempje in de doos en ook nog een universeel bevestigingsstuk waarmee je de lens aan nagenoeg elke smartphone kunt hangen. Dat bevestigen gaat gelukkig eenvoudig en vlot. Gebruik je een cover om je iPhone te beschermen? Die mag gerust blijven zitten. De adapter kan diktes tot 13 mm aan. De QX10 zit behoorlijk stabiel aan je iPhone bevestigt, maar we raden je toch aan geen al te bruuske bewegingen te maken.

[flickr]set:72157635447303525[/flickr]
Deze foto’s geven een indruk van de camerakwaliteit.
Klik door naar Flickr om de originelen te zien.

Micro SD

playmemoriesHet toestel is voorzien van een schroefdraad zodat je hem ook op een statief kunt gebruiken. Daarnaast is er nog een piepklein schermpje dat de resterende batterijduur aangeeft. Helemaal enthousiast worden we van het geheugenkaartslot voor Memory Stick Micro (Mark 2) en Micro SD/SDHC/SDXC. De gigantische 18 megapixel-fotobestanden worden namelijk niet op je iPhone opgeslagen, maar op een optioneel geheugenkaartje. Je krijgt wel een 2 megapixelfoto in je filmrol.

Zoooooom

De QX10 is een erg veelzijdig objectief aangezien de lens brandpuntsafstanden haalt van 25mm tot 250mm. Hiermee kun je niet enkel mooie landschapsfoto’s schieten, maar ook portretten of close-ups maken. Sony heeft verder aan beeldstabilisatie gedacht en voegde Optical SteadyShot aan haar lens toe. Verwacht hier echter niet té veel van. Fotograferen vanuit een rijdende auto blijft een lastige klus.

Geen panorama’s

Om te fotograferen heb je de foto-app PlayMemories Mobile nodig. De app is gebruiksvriendelijk en biedt je verschillende automatische programma’s. Het grootste gebrek is een panoramafunctie. Helaas ontbreekt er ook een HDR-functie.

Conclusie

Het vergt wel wat oefening om je iPhone te hanteren wanneer er een lens van ruim 105 gram aan vast hangt. Eens je het onder de knie hebt, zul je de lens wellicht vaak gebruiken. Wij zijn erg enthousiast over de beeldkwaliteit en de snelheid van de Sony QX10. De lens levert scherpe, kleurechte foto’s en biedt je opnamestandpunten die met je iPhone onmogelijk zijn. De vraag is alleen of er veel mensen bereid zijn om hier 200 euro voor neer te leggen.

Info: Sony QX10

  • Fabrikant: Sony
  • Te koop via: diverse winkels, o.a. Bol.com.
  • Prijs: €199,-

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2014
Categorie
Accessoires
Lees de 8 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »