Jumbo iPawn: vier analoge bordspelletjes voor je iPad (review)

De Jumbo iPawn is een set van vier bordspellen die je op je iPad en iPad 2 kunt spelen. Je zet echte pionnen op je scherm, die vervolgens reageren op het spel. Wij keken naar hoe de spellen in elkaar steken.

Ganzenbord JumboMet pakjesavond nog maar een week verwijderd duiken er steeds meer grappige accessoires voor de iPad op die prima als cadeau dienen. Zo kwam Jumbo op 16 november nog met iPawn; een viertal speelstuk-sets die je gebruikt om verschillende bordspellen op de iPad te spelen. Het materiaal van de pionnen zorgt ervoor dat de iPad ze herkent. Wij keken hoe leuk deze spelletjes eigenlijk zijn.

Op het moment zijn er vier iPawn-spellen beschikbaar: Ganzenbord, Slangen en Ladders, Hengelspel en Air Hockey. Alle vier de spellen gebruiken aparte speelstukken, maar enige overlap is wel mogelijk: zo kun je ganzenbord prima spelen met de pionnen van Slangen en Ladders. Bij het Hengelspel en Air Hockey is dit ook mogelijk, maar deze spellen worden hierdoor een stuk minder leuk: hierbij is de vorm van de speelstukken vrij belangrijk.

Ganzenbord

Ganzenbord JumboBij de Ganzenbord-set van iPawn krijg je een zestal vogelachtige pionnen in de kleuren rood, geel, paars, orange, groen en blauw. De onderkant van iedere pion heeft een dunne laag rood vilt, om zo mogelijke beschadigingen aan je iPad-scherm te voorkomen.

De gemaakte acties in het spel worden niet bijgehouden door het speelbord, waardoor de de aanrakingen op het scherm slechts je gebeurtenissen illustreren. Dit wordt wel erg leuk gedaan: zo krijg je bijvoorbeeld een animatie te zien wanneer je in de put terechtkomt. Ganzenbord JumboJe vindt binnen de app 38 speelvelden. Dat is weinig, omdat het officiële ganzenbordspel er 63 heeft. De gemiddelde speelsessie is daardoor ook vrij kort: je bent in 5 tot 10 minuten klaar wanneer je met z’n tweeën speelt. Dit aantal vermenigvuldigt wel naarmate je met meerdere mensen speelt, waardoor een sessie met het maximale aantal van zes spelers redelijk is qua lengte. Bij een eerdere versie van de app werd je doorgestuurd naar de website van de ontwikkelaar, als je een bepaald gedeelte van het speelveld aanraakte. Dat lijkt inmiddels opgelost.

Downloaden: Ganzenbord (gratis)

Slangen en Ladders

Slangen en Ladders JumboBij de iPawn-set van Slangen en Ladders krijg je in totaal 4 pionnen en twee metalen ladders. Vooral de ladders zien er mooi uit en voelen hoogwaardig aan, maar moeten niet zonder voorbereiding gebruikt worden. De metalen randjes aan de onderkant zouden namelijk snel het scherm van de iPad kunnen bekrassen. Jumbo levert bij de set zes kleine stukjes vilt, die je er zelf op moet plakken.

Slangen & LaddersHet speelbord zelf lijkt qua gebruik erg op dat van Ganzenbord: ook hier is het aantal vakjes verminderd (van 80 à 100 naar 49) en illustreert het bord alleen jouw handelingen. Kies je ervoor om in jouw beurt een stapje extra te smokkelen, dan zal de app je niet tegenhouden. Het bord waarschuwt je wanneer je jouw ladder mag gebruiken, om te voorkomen dat je die kans laat schieten. Deze melding wordt echter aan de onderzijde van het bord gemaakt, waardoor een speler die daar recht tegenover zit, het niet goed kan lezen.

Downloaden: Slangen en Ladders (gratis)

Air Hockey

Air Hockey JumboBij Air Hockey wordt het kleinste aantal aan bordstukken geleverd: in de doos vind je slechts twee pionnen, met onderaan een rode cirkel om hem iets breder te maken. De pionnen hebben een laag vilt aan de onderkant, om ervoor te zorgen dat tijdens het schuiven je beeldscherm krasvrij blijft.

Air Hockey JumboDe bijbehorende app zorgt ervoor dat Air Hockey echter één van de leukste iPawn-spelletjes is. Spelers moeten met de pionnen een hockeypuck in het doel van de andere speler tikken en ondertussen voorkomen dat de ander hier in slaagt. Ieder gemaakt doelpunt wordt aan de zijkant van het speelveld opgeteld, waardoor je altijd een idee hebt hoe je er voor staat. Omdat het speelbord virtueel is gebeuren er ook een aantal dingen die niet in het echt mogelijk zouden zijn: zo verschijnen er power-ups op het scherm en moet je op sommige momenten gaten in het ijs ontwijken. Helemaal eerlijk is een potje Air Hockey alleen niet altijd: spelers mogen zonder dat de app er een probleem van maakt de middenlijn oversteken om de puck in het doel te tikken.

Downloaden: Air Hockey (gratis)

Hengelspel

Hengelspel JumboBij het hengelspel worden er vier hengels geleverd, met daaraan een gekleurde pion bevestigd. Met deze hengel moeten spelers over het scherm slepen om zo een vis aan hun kant van het scherm te krijgen. Vreemd genoeg werd het Hengelspel bij ons echter zonder vilten stickers voor op de onderkant van de pionnen geleverd. Vervelend, omdat hierdoor de kans op krassen in het scherm groter wordt.

Hengelspel JumboHet spel zelf steekt prima in elkaar. Door met de hengel een vis naar jouw hoek van het scherm te slepen, verdien je punten. Je kunt niet zomaar iedere vis aan de haak slaan: hij moet net lucht komen happen op het moment dat jouw hengel tegen hem aandrukt. Het spel kan daardoor soms wat chaotisch worden, maar dit is deels de charme van het origineel.

Downloaden: Hengelspel (gratis)

Conclusie

Het is makkelijk om verdeeld te zijn over de iPawn-spellen van Jumbo. Sommige zijn erg leuk en maken slim gebruik van het scherm van de iPad, terwijl anderen vooral een visueel aantrekkelijkere variant op een originele klassieker zijn geworden. Wat je van de spellen verwacht speelt daarom ook erg mee bij een potentiële aanschaf. Zelf zijn we vooral enthousiast over Air Hockey en het Hengelspel, omdat je hierin ook echt moet letten op speciale dingen die op je iPad gebeuren. Dat wil niet zeggen dat Ganzenbord en Slangen en Ladders niet de moeite waard zijn: heb je een iPad, dan zijn het aardige goedkope varianten op de analoge bordspellen.

Je kunt de iPawn-speelstukken vinden in verschillende speelgoedzaken voor €10 tot €12 per stuk, een prijs die bij elk budget past. Voor winkels die producten van Jumbo verkopen kun je terecht op de website van de bordspellenmaker, bijvoorbeeld bij Bol.com.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 november 2011, 14:30
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.