Review: iRig Mic-microfoon van IK Multimedia

De iRig Mic ziet er uit als een normale microfoon, maar is speciaal gemaakt voor de iPhone. Hij is geschikt voor diverse toepassingen, zoals voor het opnemen van interviews, podcasts, presentaties of optredens.

iRig MicEr is de laatste tijd al een aantal microfoons verschenen die speciaal zijn gemaakt om aan te sluiten op de iPhone. Eén daarvan is de iRig Mic van IK Multimedia die deze maand op de markt is gekomen. IK Multimedia is vooral bekend door de iRig, waarmee je een elektrische gitaar op je iPhone kunt aansluiten. Ook maakte het bedrijf al heel veel iOS-apps voor muzikanten. Nu voegen ze aan hun assortiment dus een microfoon toe.

Uiterlijk

Het eerste wat opvalt als je de iRig Mic uitpakt, is dat het eigenlijk een doodnormale microfoon is. Hij voelt degelijk aan doordat hij gemaakt is van metaal en hij ligt goed in de hand. Op de zijkant is een plastic schuif aanwezig, waarmee je uit drie verschillende instellingen kunt kiezen (meer daarover later). Het is eenzelfde soort schuifje als vaak gebruikt wordt om een microfoon aan en uit te zetten.

Een groot verschil met normale microfoons is het snoer. Waar normale microfoons worden aangesloten met een een dikke xlr-kabel, zit aan de iRig Mic een relatief dun snoertje dat eindigt in een speciaal stekkertje. Het stekkertje lijkt qua uiterlijk op een koptelefoonsplitter. Er gaat één pinnetje in je iPhone en vervolgens zit aan de ene kant de microfoonkabel en aan de andere kant een koptelefoonuitgang. Hierdoor kun je nog steeds een koptelefoon aansluiten als je de microfoon aansluit.

Aansluiten

Stekker van de iRig MicHet aansluiten van de microfoon gaat zonder problemen. Ondanks het gebruik van een hoesje past het stekkertje goed en voelt ook redelijk stevig aan. Als je de microfoon aansluit wordt automatisch de interne speaker van je iPhone uitgeschakeld. Dat betekent dat je – om iets terug te luisteren – een koptelefoon moet aansluiten. Dat gaf bij mij wat problemen. De stekker van mijn hoofdtelefoon ging er moeilijk in en toen ik wat harder drukte bleek hij te diep in de aansluiting te zitten. De stekker voorzichtig iets terugtrekken loste het probleem op, maar het blijft instabiel.

Met een audio-applicatie die ik al op mijn iPhone had staan, was het na het aansluiten direct mogelijk om een opname te maken. Een nadeel is er wel: ik ben radiomaker en ben daardoor gewend om mezelf terug te horen als ik een opname maak. Dit gebeurt alleen niet automatisch. De app die je gebruikt moet dit ondersteunen en veel apps doen dat niet. IK Multimedia kan hier, net als aan het feit dat je interne speaker niet meer werkt, weinig aan doen.

Gebruik

Verpakking iRig MicDe iRig Mic is bedoeld voor veel verschillende toepassingen. Voor het opnemen van instrumenten en zang, maar ook voor het opnemen van een interview of een podcast. Deze verschillende toepassingen stellen verschillende eisen aan de microfoon. Wil je een presentatie of omgevingsgeluid opnemen dan moet de microfoon al het geluid in de ruimte opvangen. Voor een interview wil je dat de microfoon alleen het geluid in zijn omgeving opvangt en wil je het geluid van een gitaarversterker opnemen dan moet hij vaak zelfs nog minder geluid opnemen. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de microfoon drie instellingen die je via een schuifje kunt kiezen. Dit werkt eigenlijk verbazingwekkend simpel en goed, al heb ik het niet uitgebreid kunnen testen met allerlei instrumenten. Een nadeel is dat je in de meest ruime stand niet alleen het kamergeluid opneemt, maar ook het geluid van je hand op de microfoon. Voor deze stand is een statief dus een must. Bij de andere twee standen deed dit probleem zich niet voor.

De opnames van de iRig Mic klinken helder en goed. Zeker voor spraak heb je een prima opname. Het is uiteraard geen studiokwaliteit, maar ik heb het gevoel dat de geluidskwaliteit van mijn professionele recorder die ik gebruik voor radioreportages niet direct heel veel beter is dan van iRig Mic. Zeker als je een app gebruikt waarmee je jezelf ook direct terughoort is dit een prima vervanger van een recorder voor bijv. podcasters, interviewers of verslaggevers.

Omdat de microfoon in principe samenwerkt met elke applicatie die geluid opneemt zijn er veel toepassingen te bedenken. Zo kun je de microfoon ook gebruiken om te bellen of te skypen, maar ook als je video opneemt. Op die manier kun je met enkel je iPhone en iRig Mic een interview filmen dat toch goed klinkt.

Accessoires en apps

VocaLiveBij de iRig Mic krijg je twee handige accessoires. Zo krijg je een hoes waar je de microfoon in kunt stoppen. Wel zo handig als je hem mee wilt nemen. Daarnaast zit er een microfoonklem bij; hiermee kun je de microfoon vastmaken aan een (tafel)statief. Zeker voor de opname van instrumenten of een podcast komt de klem goed van pas.

IK Multimedia heeft drie apps gemaakt die je kunt gebruiken met je iRig Mic. Tenminste, dat is wat ze op de site en in de handleiding zeggen. De app iRig Recorder waarmee je snel opnames kunt maken en hierin kunt knippen kan ik namelijk niet vinden in de App Store. Wel beschikbaar zijn VocaLive (€15,99) voor het opnemen van zang met effecten en AmpliTube (€11,99) voor het opnemen van gitaarspel met effecten. Er zijn ook gratis versies beschikbaar waarbij je effecten en de multitrackrecorder los kunt kopen via in app-aankopen.

Conclusie

iRig Mic met accessoiresDe iRig Mic is een goede, degelijke microfoon voor de iPhone met veel toepassingen. Ik maak me wel wat zorgen over de draad die relatief dun is. Uit de praktijk weet ik dat de kabel eerder stuk gaat dan de microfoon en dat zal zeker met zo’n dun snoer zo zijn. Je kunt hem niet vervangen, dus als hij stuk is kun je de microfoon weggooien. Ook is het jammer dat de koptelefoonaansluiting niet helemaal goed werkt (in ieder geval niet met mijn koptelefoon). De geluidskwaliteit is prima voor het opnemen van spraak. Voor instrumenten heb ik het niet kunnen testen, maar je moet in ieder geval geen studiokwaliteit verwachten. Al met al is het een scherpgeprijsde microfoon die zeker voor podcasters, bloggers en radiomakers erg interessant is. Doordat hij in principe werkt met elke app en ook geschikt is voor de iPad biedt deze microfoon een hoop mogelijkheden.

iRig Mic

Lees de 16 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »