Review: A-solar iPhone Charger, zonnecellader voor de iPhone

Met de zonnecellader van A-solar kun je de iPhone opladen met zonlicht. De

A-solar iPhone ChargerA-solar is een Nederlandse fabrikant die diverse producten met zonnecellen op de markt brengt. Denk aan rugtassen met zonnecellen en laders voor mobiele apparaten zoals mp3-spelers en mobiele telefoons. Voor de iPhone brengt A-solar de iPhone Charger AM-105 op de markt, geschikt voor de eerste generatie iPhone en de iPhone 3G. Wij testten de batterij in combinatie met beide generaties iPhone en iPod touch. De batterij is verkrijgbaar in hoogglans zwart en wit.

Uitvoering van de A-solar iPhone Charger

Omdat de A-solar iPhone Charger een nieuw product is ontvingen we de lader zonder verpakking. Bij de andere opladers die A-solar aanbiedt krijg kabeltjes en connectoren voor verschillende telefoons en mp3-spelers, maar dat is bij de iPhone Charger niet nodig: die schuif je onderop de iPhone om te kunnen laden. Qua afmetingen is A-solar’s oplader gelijk aan de 3G Juice; de constructie en het materiaal is ook vrijwel hetzelfde. Alleen is er bij deze lader geen aan/uitknop aanwezig en heb je ook geen usb-kabel nodig. Logisch, want de A-solar iPhone Charger is met zonlicht op te laden. Een felle lamp is ook geschikt, maar het opladen duurt dan wel iets langer. Is er geen zon bij de hand, dan kun je de iPhone Charger ook opladen met een iPhone-lader of -dock. Opladen via een iPhone-dock die met een usb-kabel op de computer is aangesloten lukte bij mij niet, maar als je de laadkabel rechtstreeks op de usb-poort van de computer aansluit is er niets aan de hand.

[flickr]set:72157609869162156[/flickr]

Tijdens het laden via het stopcontact of een iPhone-kabel zie je het led-lampje van rood (bezig met laden) naar groen (volgeladen) veranderen. Dit duurt via de usb-poort ongeveer 1 tot 1,5 uur. In de A-solar iPhone Charger is een 800 mAh Lithium-Ion-batterij aanwezig; een capaciteit die lager is dan de eerder geteste Brando Power Station. Vandaar dat het laden relatief snel gaat (maar het ontladen eveneens).

Het is moeilijk te zeggen hoe lang het opladen via zonlicht of lamplicht duurt: tijdens het laden in de zon brandt er geen lampje, zodat je niet kunt zien wanneer de batterij vol is. Het beste is om met de batterij op een zonnig terras te gaan zitten, maar dat zal bij de huidige temperaturen niet realistisch zijn. Opladen op het dashboard van je auto kan, maar let op dat het raam niet voorzien is van zonwerende folie. Desnoods kun je de iPhone Charger meenemen als je onder de zonnebank gaat.

A-solar iPhone Charger in gebruik

Omdat de batterij in de A-solar iPhone Charger een capaciteit van 800 mAh heeft, kun je de iPhone er niet volledig mee opladen. Zit je met een iPhone waarvan de batterij zo leeg is dat je hem niet meer kunt inschakelen en sluit je de volledig opgeladen iPhone Charger aan, dan komt de iPhone na 15 minuten weer tot leven, klaar om weer te gebruiken. Na iets meer dan een uur is de iPhone Charger leeg en is je iPhone-batterij weer opgeladen tot zo’n 60%. Als je eerder ingrijpt en al begint te laden als je de waarschuwing van 10% of 20% resterende batterijlading krijgt, kun je de iPhone opladen tot zo’n 75%. Meermaals opladen gaat bij deze capaciteit helaas niet.

[flickr]set:72157609816823663[/flickr]

Conclusie

De A-solar iPhone Charger is milieuvriendelijk en handiger dan een gewone reservebatterij omdat je niet meer afhankelijk bent van het stopcontact. Tijdens een zonvakantie kun je zelfs zonder iPhone-lader de dag door komen, als je de iPhone Charger maar regelmatig in de zon legt. Pluspunt is dat je ook gewoon via het stopcontact of een iPod/iPhone-lader kunt opladen. Minpunt is dat de capaciteit van de batterij vrij laag is, waardoor je de iPhone nooit volledig kunt opladen. Maar als redder in noodsituaties toch handig om altijd op zak te steken.

Meer info

  • Fabrikant: A-solar
  • Verkrijgbaar: A-solar shop en via diverse winkels: BCC, MyCom, It’s, Office Centre, SportXL, Block Electrostore en Media Markt
  • Prijs: €29,95
  • Cijfer: 8
  • Met dank aan: fabrikant A-solar voor het beschikbaar stellen van de review-unit

Lees de 34 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »