Parrot Pot met planten

Review: Parrot Pot, de bloempot die je plant automatisch water geeft

Review van de Parrot Pot, een bloempot met sproeisysteem en iPhone-app waarmee je plant een maand lang automatisch verzorgd wordt.

Stel je voor: een bloempot die zelf op de juiste moment water geeft. Je kunt een maand op vakantie gaan, zonder dat je tussentijds naar je planten hoeft om te kijken. Met de Parrot Pot kan het: deze €150 kostende bloempot gaat zorgen dat je kamerplanten in leven blijven, ook als je geen groene vingers hebt. Dat is een forse prijs voor een bloempot, dus voordat je je geld in zo’n bloempot steekt is het wel handig om te weten of dat het waard is. Vandaar deze review van de Parrot Pot.


Parrot Pot in de vensterbank

Parrot Pot geeft je groene vingers

Ik zal het maar meteen toegeven: ik heb thuis wel een paar kunstplanten staan. Vetplanten, cactussen en de Zamioculcas zijn ook favoriet, want die hebben nauwelijks verzorging nodig. Bij andere planten is het altijd afwachten: staan ze er over een halfjaar nog steeds, of zijn ze zo toegetakeld dat ik ze beter kan weggooien?

Ik gebruikte eerder de Koubachi-sensoren, maar na de overname door tuingigant Gardena werkt de sensor niet meer goed. Tijd dus om over te stappen, al is het aanbod van slimme plantsensoren niet zo heel erg groot. Je bent nog het beste af bij Parrot.

Parrot maakte eerder al de Flower Power, een plastic twijgje dat je in elke willekeurige bloempot steekt. Vorig jaar introduceerden ze de Parrot H2O, die met een waterflesje zorgt dat de plant continu water krijgt. Handig als je langere tijd van huis bent, maar het ziet er wat knullig uit als je niet op vakantie bent.

Parrot Pot met planten

Bij de Parrot Pot is de Franse fabrikant alweer een stap verder gegaan: ze hebben nu de hele bloempot slim gemaakt, met een ingebouwd waterreservoir, sproeiers en sensoren die zowel de bodemvochtigheid als de hoeveelheid meststof en de lichtintensiteit kunnen meten. Deze bloempot hebben we de afgelopen maand getest en het goede nieuws is: de plant leeft nog steeds. Maar er is wel iets anders om rekening mee te houden als je langere tijd van huis gaat.

Score

7.8

Parrot Pot

Parrot Pot

€149

Voordelen +

  • Eenvoudig in gebruik te nemen
  • Database met verzorging van duizenden planten
  • Duidelijke grafieken van water, meststof en andere waarden
  • Je kunt een maand lang op vakantie (maar pas wel op voor lekkage)
  • Waterreservoir is onopvallend weggewerkt in de pot

Nadelen -

  • Slechts één formaat bloempot verkrijgbaar
  • Plastic moet in je interieur passen
  • Prijs is een obstakel om meerdere bloempotten te kopen

Uitpakken en design

De rechthoekige doos van de Parrot Pot verklapt meteen hoe groot de bloempot is. Op basis van eerdere foto’s had ik een grotere pot verwacht, waar ik een flinke Zamioculcas in zou kunnen zetten. In realiteit is de pot wat kleiner (diameter 20,5cm) en past er een plant in van middelgroot formaat in. Dit is het enige formaat dat Parrot momenteel beschikbaar heeft, dus mocht de plant enorm gaan groeien dan zul je op een gegeven moment moeten overstappen naar een niet-slimme pot.

Op de buitenkant van de doos staat duidelijk wat je kunt verwachten, waar de sensoren zitten en hoe het precies werkt. De tekeningen zijn duidelijk genoeg om zonder handleiding aan de slag te gaan.

De bloempot heeft een inhoud van 2,4 liter aarde en heeft een scheidingswandje aan de binnenkant, dus je zult de kamerplant moeten ompotten. De plastic binnenpot die standaard om de meeste kamerplanten zit, moet je verwijderen zodat de sensoren goed hun werk kunnen doen. Ik koos voor een zogenaamde Heliconia Olympic Dream, een plant die al meteen na aanschaf z’n bloemen verloor door ondeskundige verzorging. Ik hoop dat Parrot deze plant weer in bloei krijgt, of in ieder geval zorgt dat ik straks niet met bruine bladeren zit.

Parrot Pot: water geven in actie

De bloempot is verkrijgbaar in drie kleuren: wit, zwart en terracotta. De witte kleur leek mij het meest neutraal, maar bij het uitpakken vond ik de kleur toch iets meer naar crème neigen. Bovendien moet je voor jezelf afwegen of zo’n plastic pot wel in je interieur past. In mijn (wat oudere) huis staan wel wat meer moderne accessoires en ’technische’ dingen maar als je voor de Riviera Maison-styling gaat ziet het er misschien toch iets te functioneel uit.

Parrot Pot: de lichtsensor

Ingebruikname van de Parrot Pot

De bloempot bestaat uit een binnenpot en een schotel. Je verwijdert de binnenpot, plaatst de vier batterijen en installeert de app. Het is handig als je informatie van het tuincentrum nog bij de hand hebt, want dat maakt het invoeren van het type plant een stuk makkelijker. Dit was ook meteen de meest lastige klus. De app heeft een database met duizenden planten, maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je moet zoeken. Bijna alles is groen met blaadjes. De installatie en ingebruikname verliep zonder gedoe. De bloempot staat via Bluetooth in contact met de bijbehorende app, dus je moet wel in dezelfde kamer zijn om de metingen te kunnen aflezen.

Parrot Pot app: instellingen

Je kunt kiezen uit 4 opties: automatisch, optimaal waterverbruik, handmatig of een zelfgekozen schema om water te geven. Ik koos voor de automatische optie. Je gooit maximaal 2,2 liter water in de vulopening aan de zijkant van de pot (zie foto) en stopt het bakje terug. Dit bakje voorkomt dat er aarde in het waterreservoir komt.

Parrot Pot met vulopening

Parrot Pot in gebruik

Het idee van de Parrot Pot lijkt op de al eerder genoemde Parrot Flower Power, met als grootste verschil dat je niet meer handmatig water hoeft te geven en dat je er eigenlijk geen omkijken naar hebt. Je checkt regelmatig even of er nog genoeg water in de pot zit en schenkt als het nodig is weer wat bij. Ideaal voor mensen die op zich wel aan hun planten denken, maar niet op vaste momenten willen sproeien of gieten.

De pot neemt niet al het werk uit handen. Het is de bedoeling dat je regelmatig in de app kijkt of alles nog wel OK is. Daarbij krijg je de bodemvochtigheid, de hoeveelheid meststof, temperatuur en verlichting te zien. Bij mijn plant was de verlichting niet goed, zoals te zien is in de screenshots. Ik kon daar helaas niet zoveel aan doen: de plant stond al in het volle licht in de vensterbank en de enige resterende optie die ik nog had kunnen proberen is een wietlamp erop zetten. Ook was de hoeveelheid meststof wat aan de lage kant. Ik gooide wat vloeibare Pokon in het reservoir, maar merkte dat er behoorlijk wat meststof in moest voordat het metertje een acceptabele waarde aangaf.

Parrot Pot-app

Hiermee wil ik alleen maar aangeven dat er voor jou als plantenbezitter nog wel een actieve rol is weggelegd: je moet regelmatig even in de app kijken of het nog goed gaat met je plant. Je krijgt notificaties als je weer water moet geven, maar je krijgt geen melding als de plant te veel in de schaduw staat of te koud staat. Andere sensoren zoals de Koubachi doen dat wel. Vind je dat de aarde te droog is (44% is bij mijn plant ideaal), dan kun je vanuit de app ook handmatig wat water sproeien via de sproeikoppen die bovenin de bloempot aanwezig zijn.

Parrot Pot met close-up van de watersproeiers

Kun je met de Parrot Pot een maand op vakantie?

De belofte van Parrots dat de bloempot volledig autonoom is, is natuurlijk mooi. Je zou een maand lang op vakantie kunnen gaan, waarbij de Parrot Pot de verzorging van je planten overneemt. Dat kan handig zijn in een vakantiehuisje, waar je niet elke week langs kunt gaan om de plantjes water te geven. Maar werkt het ook?

Wat we na een paar dagen gebruik merkten, was dat er vergeeld water in de schotel onder de pot terechtkwam. Het begon er na verloop van tijd wat vies uit te zien. In de handleiding is te lezen dat je de schotel regelmatig moet leeggooien. Geen punt, want je ziet vanzelf dat je strakke witte bloempot er op een gegeven moment wat smoezelig uit gaat zien door het gele vocht in de onderschotel.

Toen we wat langer niet naar de plant omkeken, bleek er wat vocht in de vensterbank te zijn gelopen (zie foto). Navraag bij fabrikant Parrot maakte duidelijk dat dit niet de bedoeling is. Toch zou ik bij langere vakanties de bloempot toch maar voor de zekerheid in de douche of het ligbad zetten, zodat je geen schade aan je parketvloer krijgt door dit soort kleine lekkages.

Parrot Pot: oeps, kleine lekkage

Tijdens een maand gebruik hebben we één keer een storing gehad, omdat de lichtsensor te veel werd bedekt. Een knipperend lampje maakte duidelijk dat er iets aan de hand was. Na het verhelpen van dit euvel hebben we geen storingen meer gehad. Je moet de plant na het planten goed aandrukken en zorgen dat de bladeren niet de lichtinval van de sensor bedekken. Planten op een wat hogere stengel zijn daarom geschikter dan bodembedekkers.

Prijs van de Parrot Pot

De prijs van €150 voor de Parrot Pot is vrij fors. Stel dat je tien kamerplanten in huis hebt, dan moet je wel gek zijn om voor €1.500 in nieuwe bloempotten te investeren. In vergelijking met andere plantsensoren zoals de Koubachi (€130) en z’n opvolger, de Gardena Smart Sensor (€120) valt het wel weer mee, maar Parrot’s eigen Flower Power was veel goedkoper en kostte rond de €60. Technisch gezien is de Parrot Pot geavanceerder dankzij de automatische sproeiers. Wel zit je vast aan dit type bloempot, terwijl je de Flower Power makkelijker en onopvallender kon wegstoppen in een bestaande bloempot naar je eigen smaak.

Of je er 150 euro voor over hebt, is een kwestie van afwegen. Voor een paar ‘probleemgevallen’ kan het wel handig zijn, bijvoorbeeld een orchidee die je graag weer in bloei wilt krijgen of een sinaasappelboompje waar je hoge verwachtingen van hebt. Bij mijn Heliconia is het nog niet gelukt om ‘m weer te laten bloeien, maar ik had in een maand ook geen wonderen verwacht.

Parrot Pot in de vensterbank

Conclusie Parrot Pot review

De Parrot Pot is een prima product, als het om de functionaliteit gaat. De bloempot werkt grotendeels automatisch, al is het wel aan te raden om regelmatig even te checken want je krijgt niet overal meldingen van. Door de hoge prijs is de Parrot Pot een luxeproduct, alleen te veroorloven voor mensen met een dikke portemonnee. Maar dan verwacht je wel een écht luxe product en niet een plastic bloempot die er goedkoper uitziet dan plastic bloempotten van Elho (zoals deze), die je wel in het tuincentrum ziet en die maar een paar euro kosten. Ik had meer luxe verwacht voor die prijs, al snap ik dat al die ingebouwde technologie ook kosten met zich meebrengt.

De Parrot Pot is voor €149 te koop bij o.a. Media Markt.