Bumper case voor iPhone 4 (review)

Review van de Bumper case voor de iPhone 4. In feite niet meer dan een rubberen stootrand met hardplastic versterking. Maar is het wel z'n geld waard?

bumper caseBij de lancering van de iPhone 4 wordt de Bumper case van Apple een beetje gepresenteerd als dé oplossing voor tekortkomingen van het toestel zelf. Krassen op de achterkant, slechte ontvangst: beide zijn met de Bumper case te verhelpen. Voordat we een review van de iPhone 4 publiceren willen eerst nog wat meer gebruikservaringen opdoen. Maar de Bumper case wilden we jullie niet onthouden. Zo’n reepje rubber kost £25/€29 – vandaar dat veel mensen zullen twijfelen of ze zo’n Bumper case meteen zullen bijbestellen.


Ik heb een zwarte Bumper case uit de Britse Apple Store (£25). Voordat ik het ding in handen kreeg vroeg ik me af of er nou echt sprake was van een case (met achterkant) of alleen een randje rondom het scherm. Dat laatste blijkt het geval: de Bumper case is oneerbiedig gezegd een hardplastic rand met aan voor- en achterzijde rubberen randjes. Er zijn openingen gemaakt voor dock, hoofdtelefoon en muteknop, maar er zijn ook aparte zilverkleurige knopjes aangebracht op de plek waar aan/uitknop en de volumeknoppen zitten.

iphone bumper

Bij het plaatsen van de Bumper case moet je even opletten dat het rubber goed over de randen valt. Het flexibele rubber blijft nog wel eens steken als je (met wat moeite) de case aanbrengt. Je hebt hiervoor twee handen nodig. De case beschermt vooral de metalen rand rondom het scherm. Het glas aan de voor- en achterzijde blijft onbedekt. De rand maakt het toestel van de zijkant gezien ongeveer één millimeter dikker aan voor- en achterkant, maar is verder niet storend aanwezig. Toch kun je de iPhone niet meer in een nauwsluitende dock of in een ander exact passend accessoire gebruiken. Door de uitstekende schermrand raakt je iPhone niet de tafel, zodat er minder kans is op krassen bij het neerleggen van je iPhone op een ruwe ondergrond.

[flickr]set:72157624230222937[/flickr]

Er zijn mensen die zeggen dat Apple beter meteen een gratis Bumper case bij de iPhone 4 had kunnen leveren. Dat zou misschien iets te duur uitvallen, omdat ook bij componenten op al het mogelijke wordt bezuinigd. Ook al ziet de case eruit alsof het voor een paar euro geproduceerd kan worden, het verhoogt wel de productiekosten. Eigenlijk had Apple beter een heel goedkoop siliconen stootrandje bij de iPhone 4 kunnen leveren. Mensen die dan alsnog de luxe uitvoering met geïntegreerde metalen knopjes willen hebben, kunnen dan alsnog naar de winkel gaan voor een echte Bumper.

[flickr]set:72157624354949300[/flickr]

De Bumper case zou het antwoord moeten zijn op wegvallend signaal bij het vasthouden van de metalen rand. Daar heb ik niets van gemerkt, vooral omdat bij mijn iPhone 4 het signaal niet slechter wordt bij het vasthouden van de metalen rand, ook niet aan de rand linksonder. Ik kan dus niet bevestigen dat je deze Bumper case nodig hebt om fatsoenlijk te kunnen bellen. Wie alleen bezorgd daarover is (en niet over mogelijke krassen op het scherm) kan zijn iPhone beter met folie of onzichtbare plakband afplakken; dat heeft hetzelfde effect.

Bij de zwarte iPhone vind ik de zwarte Bumper het mooist staan. De knalroze, oranje en andere kleurtjes komen op mij wat goedkoop over. Maar dat is een kwestie van smaak.

Na twee dagen gebruik ben ik toch nog twee nieuwe problemen tegengekomen. Mijn oude laadkabel voor de iPhone 3G blijkt prima te werken tijdens het gebruik van de Bumper-case. Maar andere laadkabels (waaronder die van de iPad) hebben een te dikke connector. Omdat de Bumper langs de onderrand (bij de connector) vrij dik is, kun je lang niet meer alle accessoires gebruiken. Het Messless laadstation en speakers werken ook niet meer goed. Het lijkt allemaal wel te passen, maar de connector komt net niet diep genoeg en maakt daardoor geen contact. Ook bij de TomTom-carkit past de iPhone 4 prima, maar maakt onvoldoende contact. Er is al een fix voor.

Conclusie

Het is niet de eerste keer dat Apple zelf accessoires voor de iPhone uitbrengt, maar het is wel de eerste keer dat ze een iPhone-case hebben laten maken. Het ding wordt nu een beetje gepresenteerd als hét must-have accessoire als je zuinig wilt zijn op je iPhone. Ik ben het daar niet mee eens: het is misschien nog een beetje zoeken naar passende alternatieve cases voor de iPhone, maar als je nog aanhikt tegen de prijs van de Bumper zou ik de iPhone 4 eerst in een ruimzittend hoesje stoppen, zoals de Fabrix-cases van textiel. Als er eenmaal voldoende keuze is, kun je vast iets vinden dat meer z’n geld waard is dan deze toch wel wat overdreven geprijsde Bumpers.

Apple iPhone 4 Bumper

  • Fabrikant: Apple
  • Product: Apple iPhone 4 Bumper
  • Prijs: €29
  • Verkrijgbaar: Apple Store (Frankrijk, Duitsland, UK)
  • Geschikt voor: iPhone 4
  • Cijfer: 7 (functionaliteit 8 maar prijs/kwaliteit een 6)

Lees de 91 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »