denksport-ipad-app

7 nieuwe puzzelvarianten in vernieuwde Denksport-app voor iPad #adv

ADV - De Denksport-app voor iPad heeft maar liefst 7 nieuwe puzzelvarianten gekregen: zeeslag, tentje-boompje, binaire puzzels, hitori, kakuro, bruggen bouwen en k-doku. Allemaal het proberen waard.
Ingezonden mededelingen - · Laatst bijgewerkt:

denksport-ipad-appADV – Elke zondag is puzzeldag bij Denksport, want dan komen er altijd nieuwe puzzels beschikbaar. En vanaf nu is de keuze nog veel groter, want er zijn nu maar liefst 7 nieuwe puzzelvarianten toegevoegd: zeeslag, tentje-boompje, binaire puzzels, hitori, kakuro, bruggen bouwen en k-doku. Er zitten bekende puzzels bij, maar ook minder bekende puzzels. De minder bekende puzzels heb je hoe dan ook snel onder de knie.


De Denksport-app voor de iPad bestaat al een aantal jaren en was de aanrader in ons overzicht van puzzelapps op vakantie. Geen enkele puzzelboekjesapp biedt zoveel variatie en wordt wekelijks aangevuld met nieuwe puzzels. Ben je uitgekeken op een bepaalde puzzelsoort, dan schaf je voor €0,89 weer een bundel van 25 nieuwe puzzels aan. Veel goedkoper dan een papieren puzzelboekje en omdat het digitaal is hoef je niet naar de winkel om te kijken of jouw favoriete puzzels misschien in een boekje staan. Je kiest het allemaal zelf.

De nieuwe puzzels in de Denksport-app zien er op het eerste gezicht niet zo vertrouwd uit, maar gelukkig staat bij elke puzzel een rood driehoekje, waarmee je uitleg krijgt. Je begrijpt meteen hoe je de puzzel moet oplossen – maar dat betekent niet dat je meteen alle antwoorden hebt. Sommige zijn namelijk behoorlijk pittig.

Zeeslag

Hieronder zie je de nieuwe zeeslag-puzzel. Net als bij het bekende strategische gezelschapsspel is het doel dat je achterhaalt waar de vloot zich bevindt. In het diagram is een complete vloot verborgen, met schepen die bestaan uit één, twee, drie of vier delen. Ze liggen horizontaal of verticaal in het veld en ze raken elkaar nergens, ook niet diagonaal. De cijfers rondom het diagram geven aan hoeveel onderdelen van schepen zich in de betreffende rij of kolom bevinden.

zeeslag-denksport binaire-puzzels-denksport

Binaire puzzels

De binaire puzzel is op de afbeelding hierboven te zien. Het lijkt op het eerste gezicht wel wat op Sudoku, maar met een belangrijk verschil: bij een binaire puzzel mag je alleen de cijfers 0 en 1 invullen. Het doel is dat er evenveel nullen en enen in elke rij en elke kolom staan. En om het extra moeilijk te maken: er mogen niet meer dan twee nullen of enen naast of onder elkaar staan. Als je alles correct invult zijn er geen twee rijen of kolommen gelijk. Deze puzzel is wat meer bedoeld voor de die-hard cijferaars. Je moet met zoveel regels rekening houden dat het je soms tot wanhoop kan drijven als het niet helemaal lukt.

Bruggen bouwen

Bruggen bouwen (zie hieronder) is een puzzel die waarschijnlijk veel mensen zal aanspreken. Je ziet een aantal eilanden, die je met elkaar moet verbinden door lijnen te trekken. De cijfers geven aan hoeveel bruggen er vanaf een eiland lopen naar de naastliggende eilanden. Bruggen kruisen elkaar niet en tussen twee eilanden lopen maximaal twee bruggen. Bij deze puzzel is het wel heel handig dat de puzzel digitaal is, want je kunt lijntjes proberen zonder dat het een knoeiboel met pennenstrepen wordt.

bruggen-bouwen-denksport tentje-boompje-denksport

Tentje boompje

Tentje boompje lijkt zo simpel, maar het is een echte hersenkraker. Vooral leuk als je op de camping zit en helemaal in de stemming bent. In het speelveld zie je een heleboel boompjes. Naast elk boompje komt maximaal één tentje te staan. De tentjes raken elkaar niet, ook niet diagonaal. Dat wordt dus puzzelen, want langs de randen van de puzzel zie je precies hoeveel tentjes er in totaal neergezet moeten worden. Daarmee lijkt Tentje boompje wel een beetje op zeeslag, maar met dan met losse tentjes die maar één vakje groot zijn.

Hitori

Met hitori maak je de juiste vakjes zwart, zodat er in geen enkele rij of kolom twee of meer dezelfde cijfers staan. Zwarte vakjes mogen elkaar horizontaal of verticaal niet raken, wel diagonaal. Een keten van zwarte vakjes mag niet een deel van het diagram afsluiten.

hitori-denksport k-doku-denksport

K-doku

Ook K-doku is een bekende naam onder de logische puzzels. Deze lijkt nog het meest op Sudoku, maar met eigen regels. Bij K-doku plaats je de cijfers 1 tot en met 6 zodanig dat ze op elke rij en in iedere kolom eenmaal voorkomen. De cijfers in een vetomrand vak hebben de uitkomst volgens de aangegeven bewerking. In een vetomrand vak mag een cijfer meermalen voorkomen.

Kakuro

kakuro-denksportKakuro is een van de populairste puzzels onder liefhebbers van logische puzzels. Van elke in te vullen getallenreeks is de som van de cijfers gelijk aan het getal in het zwarte vakje. Een getal boven een diagonale lijn heeft betrekking op de daarnaast horizontaal in te vullen cijfers. Een getal onder een diagonale lijn is de som van de cijfers die eronder verticaal worden ingevuld. De 0 wordt niet gebruikt en een som bevat uitsluitend verschillende cijfers.

Meer informatie: Denksport.

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 februari 2015 om 19:57
Onderwerp