Weekoverzicht: nieuwe iPods, firmware 2.1, iTunes 8

Er is de afgelopen zoveel gebeurd, dat we de belangrijkste ontwikkelingen eens op een rijtje hebben gezet: dan nieuwe iPods tot nieuwe QuickPwn en van een flightsimulator tot een verbod om in de Amerikaanse App Store te kopen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

genius 2Afgelopen week is er veel gebeurd en omdat de nieuwtjes op iPhoneclub zich in rap tempo opvolgen is het misschien niet voor iedereen makkelijk om het overzicht te houden. Vandaar dat we alle ontwikkelingen van de afgelopen week maar eens op een rijtje hebben gezet. Het begon natuurlijk met het evenement Let’s Rock, waar nieuwe iPods werden verwacht. Apple kondigde ze inderdaad aan: de iPod nano kreeg een flinke restyling, de iPod classic is voortaan nog maar in één 120GB-uitvoering verkrijgbaar en de iPod touch kreeg een plattere opvolger met ingebouwde Nike+ ontvanger. De meeste voorspellingen en geruchten bleken te kloppen.

Ook kondigde Apple nieuwe firmware voor de iPod touch en iPhone aan en een nieuwe versie van iTunes. Als we de reacties in onze mailbox mogen geloven, is de belangrijkste nieuwe feature van iTunes 8 de foute vertaling van het woordje ‘Free’. Tientallen mensen ontdekten de fout en stuurden ons een screenshot (waarvoor dank!).

Vertaalfout

Voor Apple zelf waren drie nieuwe functies belangrijk: de Genius-functie die aanbevelingen doet op basis van je muziekcollectie, de vernieuwde Grid View en een nieuwe visualisatie. Voor Windows-gebruikers was de update naar iTunes 8 minder gelukkig: veel mensen hadden te kampen met een blauw scherm. Apple loste het op door een nieuwe versie van iTunes 8 voor Windows uit te brengen (zie het supportdocument bij Apple).

In de nieuwe gebruiksvoorwaarden van iTunes 8 staat dat je geen applicaties meer in buitenlandse iTunes Stores mag kopen. Shoppen met een tegoedbon in de Amerikaanse App Store is officieel niet meer toegestaan, maar dat zal weinig mensen tegenhouden. Ook nieuw, is dat sommige applicaties niet meer op de iPod touch te installeren zijn, bijvoorbeeld wanneer ze een GPS of (alleen bij iPod touch 1G) een speaker vereisen.

Firmware 2.1

Afgelopen vrijdag kwam iPhone firmware 2.1 beschikbaar en dat hebben we geweten: wie de bijna 500 reacties op het nieuwtje niet allemaal wil doorlezen kan terecht bij twee samenvattingen: de eerste evaluatie gaat over beveiligingsupdates, geluid, snellere backups, applicaties en de Genius-functie, terwijl de tweede evaluatie nader ingaat op bereikbaarheid, 3G-verbinding, T-Mobile-logo en 3G/GPRS-iconen. Firmware 2.1 blijkt veel eerdere problemen met de iPhone op te lossen, maar perfect is het nog niet: zo blijkt er nog steeds een (klein) pincode-lek in te zitten.

firmware 2.1 stap 4Het iPhone Dev Team ontdekte dat Apple in iTunes 8 de mogelijkheid om te ‘pwnen’ had geblokkeerd maar ontwikkelde snel een oplossing: Pwnage Tool en QuickPwn verschenen in een aangepaste versie voor firmware 2.1. Een vlak daarvoor verschenen jailbreakmethode op basis van QuickPwn bleek nep: het werkte wel, maar de methode bleek niet afkomstig van het iPhone Dev Team. Het team uitte kritiek op de mensen die de naam QuickPwn misbruiken en gaf weerwoord op de opmerking van Engadget dat jailbreaken steeds onbelangrijker wordt. WinPwn 3.0 voor firmware 2.1 is nogin ontwikkeling.

T-Mobile

Over T-Mobile schreven we vorige week dat ze een iets te optimistische dekkingskaart op de website hebben gezet. T-Mobile slaagde er ook eindelijk in om de iPhone officieel te unlocken, nadat ze klanten die hier daadwerkelijk €120 voor over hadden lange tijd aan het lijntje hadden gehouden. De overige kosten van T-Mobile leveren nog steeds onduidelijkheid op, ook al probeerde de operator opnieuw uitleg te geven.

Software

Terwijl iedereen druk bezig was met updaten en Genius-afspeellijsten maken ging het ontwikkelen van applicaties voor de App Store natuurlijk gewoon door. We zagen de afgelopen week onder andere de flightsimulator X-Plane, de racegame Asphalt 4: Elite Racing en het skateboardgame Touchgrind verschijnen.

Van Nederlandse bodem zagen we Mixing Faces en Pianochords verschijnen. Voor ontwikkelaars bracht Apple een nieuwe iPhone SDK uit, die alvast een verwijzing bevat naar firmware 2.1.1.

In het jailbreak-circuit kwamen iPhoneModem, AptBackup en iFuntastic beschikbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 maart 2009, 18:08
Categorie iDevices
Onderwerp overzicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.