iPad update: een week na de aankondiging (nieuwsoverzicht)

De iPad is een week geleden gelanceerd. In dit nieuwsoverzicht lees je de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen week.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple-ipad-nytBijna een week geleden kondigde Apple de iPad aan. In een week tijd kan er een hoop gebeuren, zoals je aan de postings op onze nieuwe website iPad Planet kunt zien. Omdat niet iedereen zin heeft om over elk detail van de iPad te lezen, geven we een wekelijkse round-up van de gebeurtenissen. Wie liever een opiniestuk leest, kan trouwens ook terecht op de website, want we publiceerden gisteren een gastartikel van Freek Monsuur waarin hij terugblikt op zijn eerder artikel (‘De Apple Tablet: kansen en mogelijkheden‘). Zijn de voorspellingen uitgekomen en heeft Apple geleverd wat we hadden gehoopt?

Zoals veel mensen wel gemerkt zullen hebben, zijn de reacties op de iPad nogal wisselend: de ene persoon ziet enorme potentie, terwijl de anderen nog even aan het idee moeten wennen of het een nutteloos apparaat vinden. De reacties van de concurrentie zijn ook binnen: Microsoft, Nintendo en Nokia zien de iPad (zoals verwacht) niet zitten.

Ook zitten notebookmakers met een probleem: ze hadden gerekend op een prijs van 1.000 dollar maar nu de iPad slechts 499 dollar gaat kosten, zal het lastig worden om nog onder deze prijs te duiken. Bij de goedkope netbooks valt nauwelijks nog winst te maken en dat willen ze met hun tabletplannen niet opnieuw zien gebeuren. Acer ziet geen brood in het maken van een iPad-concurrent, MSI wel: zij willen de mPad later dit kwartaal uitbrengen.

Google zou een concurrent kunnen worden: de eerste mockups van een tablet-versie van ChromeOS zijn online te vinden. Steve Jobs noemde Google ondertussen “evil” en Google CEO Eric Schmidt sloeg terug door zich zorgen te maken over de kwalijke gevolgen van e-readers. En er dreigt al de eerste rechtszaak: een Chinees bedrijf beweert dat Apple de P88 (feitelijk een kopie van de iPod touch) heeft nagemaakt en overweegt juridische stappen. Fujitsu is ook boos: zij claimen dat ze nog steeds het recht hebben op de merknaam iPad.

iPad in Nederland

Een belangrijke vraag is wanneer de iPad in Nederland leverbaar zal zijn. T-Mobile Duitsland plaatste al even de Europese prijzen online, maar bleek gewoon de dollarprijzen naar euro’s te hebben omgezet. De Nederlandse winkel A-Mac rekent op €449 voor het goedkoopste model iPad, op basis van gangbare omrekenverhoudingen van Apple. Aanvankelijk was bij de PR-afdeling van Apple Europe nog onduidelijk of de iPad wel in maart in Europa zou verschijnen. Aanwijzingen voor een spoedige Benelux-lancering waren te vinden op de website van Apple: bij de lancering zijn Nederlandse en Vlaamse taalbestanden al aanwezig.

Een dag na de lancering meldde Apple op de Nederlandse iPad-webpagina lancering in maart voor de Wi-Fi-versie. Voor de 3G-versie (herkenbaar aan een zwarte strip) moet je nog tot april wachten én je hebt er een Micro SIM voor nodig, die kleiner is dan de standaard simkaarten die Europese operators bij hun toestellen leveren. Je zou deze simkaarten echter makkelijk kunnen bijknippen.

Accessoires voor de iPad

Vlak na de aankondiging van Apple schreven we over de 5 accessoires die Apple zelf voor de iPad gaat uitbrengen: een dock, toetsenbord, oplaadkabel, hoes en camerahulpstuk met SD-kaartlezer. Er volgden al snel meer: Griffin heeft hoesjes klaar, Scosche heeft een achterklep met voetje zodat je de iPad ook als digitaal fotolijstje op je bureau kunt zetten en Scott eVest heeft zelfs een compleet hesje met 22 zakken voor het opbergen van de iPad en allerlei andere gadgets.

draadloos toetsenbord op de iPadMisschien heb je trouwens al iPad-accessoires in bezit, want uit de webpagina van Apple blijkt dat je de iPad ook in combinatie met draadloze toetsenborden kunt gebruiken. Ook als je al in bezit bent van een Pogo Stylus kun je deze probleemloos met de iPad gebruiken.

Helaas zijn er ook lieden met minder nobele bedoelingen: spammers hebben de iPad als nieuw doelwit gevonden.

Ontwikkelaars kondigen iPad-apps aan

Diverse ontwikkelaars hebben aangekondigd dat ze hun iPhone-applicatie geschikt gaan maken voor de iPad. Firemint gaat Flight Control aanpassen, maar heeft ook nog een aantal andere games op de rol staan, die zeer geschikt zijn voor de iPad. Zakelijke gebruikers zullen blij zijn dat Omni Group vijf productiviteitsapplicaties gaat aanpassen voor de iPad en dat ActivePrint straks ook te gebruiken is voor het afdrukken van documenten vanaf de iPad. Citrix gaat ervoor zorgen dat je dankzij virtualisatie ook Windows 7-software op de iPad kunt gebruiken.

Bij Jaap.nl zijn ze snel klaar: ze laten in de simulator een huizenzoekapplicatie in vergrote resolutie zien en claimen daarmee de eerste Nederlandse iPad-app te hebben gemaakt. Toch denken ontwikkelaars dat je voor het maken van iPad-applicaties nog eens goed naar de interface zou moeten kijken: de iPad heeft een groter scherm en dat stelt andere eisen aan de wijze van gebruik. Gamesontwikkelaars beseffen zich dat maar al te goed: de website Gamasutra interviewde een reeks gamesontwikkelaars over hun plannen met de iPad. Illusion Labs gaat echter een stap “te ver”: ze hebben Labyrinth 2 aangepast voor een 24 inch-scherm.

Nieuwe geruchtenstroom over de iPad

Over grotere schermen gesproken: er gaan alweer volop geruchten dat de iPad niet de enige tablet is die Apple gaat introduceren. Er zou sprake zijn van een grotere Apple-tablet met 15 inch-scherm, gebaseerd op Mac OS X. Misschien is die beter geschikt voor fotografen, zakelijke gebruikers of voor ziekenhuizen. Een hardnekkig gerucht dat maar blijft bestaan, is dat de iPad voorzien is van een camera aan de voorzijde. In de keynote-video zou een camera te zien zijn bij de iPad die Steve Jobs in handen had. En ook zou uit niet-officieel verkregen onderdelen blijken dat er wel degelijk ruimte is gemaakt voor een camera. Ook wordt er nog steeds gesproken over multitasking en videoconferencing.

Een ander gerucht is dat Apple nog steeds werkt aan een CDMA-versie van de iPad, die deze zomer aangekondigd gaat worden. CDMA is een lucratieve markt voor Apple, want Verizon is de grootste Amerikaanse operator en heeft volgens velen een betrouwbaarder datanetwerk dan AT&T. Over lucratief gesproken: de iPad zelf zou wel eens een goudmijn voor Apple kunnen zijn. De eerste berekeningen wijzen op een marge van minimaal $200 per apparaat. Goed nieuws voor gebruikers is dat de iPad een dock met 6 iconen heeft, zodat je meer favoriete applicaties in beeld houdt.

iPad en Flash-ondersteuning

De ondersteuning van Flash op de iPhone liep ondertussen op een soap uit. Adobe kondigde aan dat ze voorbereid zijn voor Flash op de iPad. In het promotiefilmpje van de iPad was ook te zien dat Flash werkte, op de website van de New York Times. Het reclamefilmpje toont echter mockups van websites, gemaakt door een reclamebureau. Ze lieten het promofilmpje van de iPad snel aanpassen: waar eerst Flash-content stond, zijn nu de bekende blauwe Flash-foutmeldingsblokjes te zien. Of het ooit goed komt tussen Apple en Adobe is nog de vraag; Steve Jobs vindt Adobe maar lui.

Na afloop van de iPad-keynote

Het promofilmpje en alle hoogtepunten van de keynote zijn nu op Apple’s eigen YouTube-kanaal te zien. Tijdens de keynote werd niet alle informatie gegeven: in een filmpje is te zien dat Walt Mossberg van de Wall Street Journal na afloop van de keynote Steve Jobs nog wat brandende vragen stelt: de iPad kan 140 uur muziek afspelen en biedt ondersteuning voor Microsoft Word (via Pages). Tijdens de keynote verzamelden geïnteresseerden zich op straat: ook al konden ze er niet bij zijn, ze wilden wel zo dicht mogelijk bij de aankondiging zijn. Current TV heeft er een leuk filmpje over gemaakt. Ook Vincent Everts maakte een filmpje met zijn eerste bevindingen, terwijl anderen die de iPad daadwerkelijk in handen hadden gehad een serie

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 0:59
Categorie iDevices
Onderwerpen ipad, overzicht, round-up