iPad update: een maand later (nieuwsoverzicht)

Een samenvatting van de belangrijkste nieuwtjes die op iPad Planet te lezen waren: de aankondiging van de lanceerdatum van de iPad, een koopgids en aankondigingen van uitgevers, accessoiremakers en ontwikkelaars.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipadHet is alweer een tijdje geleden dat de iPad werd aangekondigd. We beloofden toen ook dat we regelmatig een update zouden geven voor mensen die geen zin hebben om het iPad-nieuws op de voet te volgen. Eerlijk gezegd: er gebeurde sinds de lancering niet zoveel bijzonders. Totdat Apple gisteren opeens de stilte doorbrak en een lanceerdatum voor de iPad aankondigde. De Wi-Fi-versie van de iPad komt op 3 april in de Amerikaanse winkels, maar je kunt al vanaf 12 maart een pre-order plaatsen. Eind april volgen Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Spanje, Zwitserland en Engeland. Nederland en België staan niet in het lijstje. Wie snel een iPad wil hebben zal dus moeten uitwijken naar de VS. Net zoals we ooit bij de iPhone hebben gedaan, hebben we voor de iPad een koopgids gemaakt met tips en wetenswaardigheden hoe je de iPad het best in de VS kunt kopen.


Uit een poll die we vanochtend zijn gestart, blijkt dat de meeste lezers van iPad Planet de aankoop voorlopig nog even uitstellen. Na ruim 250 stemmen is de stand als volgt:

  • 27% koopt voorlopig geen iPad;
  • 31% wacht tot de iPad in Nederland/België te koop is;
  • 20% gaat de iPad in een ander Europees land kopen;
  • 21% koopt de iPad in de VS.

poll ipadNaarmate er meer stemmen binnenkomen kan de stand nog wijzigen, maar duidelijk is wel dat de meerderheid (bijna 60%) nog even afwacht.

Wat heb je verder nog gemist? Er waren wat geruchten over een mogelijke vertraging, er werd wat gepraat over tijdschriften en applicaties die je straks op de iPad kunt gebruiken en er zijn accessoiremakers die hoesjes en screenprotectors op de markt gaan brengen. Er is een discussie of tethering op de iPad wordt toegestaan. Uit screenshots blijkt dat de optie wel mogelijk is, maar Steve Jobs zegt dat het bij de iPhone niet zal werken. Uit de SDK bleek trouwens ook dat de iPad noodgesprekken kan voeren.

Ontwikkelaars lopen tegen problemen aan omdat nog niemand een fysieke iPad in handen heeft. De Wall Street Journal heeft er wel eentje, maar deze wordt door Apple elke avond achter slot en grendel opgeborgen. Gewone ontwikkelaars kunnen de applicatie iSimulate gebruiken om multitouch en andere iPad-functies op een iPhone te simuleren. De boekuitgevers zijn ondertussen druk bezig met het uitbroeden van plannen. Macmillan wil dure en goedkope edities van e-books uitbrengen en Penguin heeft ambitieuze ideeën hoe je van digitale boeken multimedia-producten met 3D-modellen en filmpjes kunt maken.

De New York Times gaat content via de iPad aanbieden, maar ruziet intern nog over de prijs die ze moeten vragen: 10 of 30 dollar per maand? De concurrentie zit inmiddels niet stil: Microsoft Courier is een combinatie van tablet en e-reader en komt vanaf het derde kwartaal van 2010 op de markt. Er zijn ook goedkopere alternatieven, zoals de iLet Mini HAL van $199.

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.