dekkingskaart vodafone 4g

Vodafone meldt landelijke dekking 4G-netwerk in Nederland

Vodafone heeft het 4G-netwerk landelijk dekkend, meldt de provider. De laatste tien masten werden aangesloten, waardoor 95% dekking wordt gehaald.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Vodafone heeft bekend gemaakt dat het 4G-netwerk nu landelijk dekkend is. Dat houdt in dat 95 procent van Nederland nu toegang heeft tot een 4G-signaal. Vodafone is daarmee de tweede Nederlandse provider die landelijke dekking biedt. In april was KPN al landelijk dekkend en in juli werden de snelheden voor klanten verhoogd. T-Mobile is nog bezig met het uitbreiden van het netwerk en zegt in 2015 landelijke dekking te kunnen bieden.

dekkingskaart vodafone 4g

Vodafone heeft de landelijke dekking relatief snel bereikt door bestaande antennes om te bouwen naar 4G-antennes. Ze maakten daarbij gebruik van de 800MHz-frequentie, die niet geschikt is voor de iPhone 5 maar wel in dunbevolkte gebieden snel grote dekking oplevert. In drukke regio’s gebruikt de provider 1800MHz, waarmee hogere snelheden mogelijk zijn maar waarbij de dekking minder is.

Afgelopen nacht sloot Vodafone de laatste tien 4G-masten aan op het mobiele netwerk. Dat gebeurde in Geldermalsen. De komende maanden wordt het netwerk verder geoptimaliseerd om de dekking, snelheid en capaciteit te verbeteren. Nieuwe klanten en klanten die hun abonnement verlengen mogen de 4G-snelheden een maand lang gratis uitproberen. Bij landelijke dekking geldt trouwens geen 100%, maar 95% is voldoende. In gebieden waar nog geen dekking is vallen gebruikers terug op 3G en 2G. Dat is vooral het geval in de grensstreken en in dunbevolkte gebieden.

In Amsterdam is Vodafone al begonnen met de uitrol van 4G+, een snellere versie van 4G. Daarbij worden twee frequentiebanden gecombineerd zodat je nog sneller kunt internetten. Voor april 2015 moet 4G+ beschikbaar zijn in meer dan 50 steden. Alleen de nieuwste toestellen bieden al ondersteuning voor 4G+, dat ook wel LTE Advanced wordt genoemd. Iedere klant met 4G kan gratis gebruik maken van 4G+, maar je moet wel een geschikt toestel hebben en in het dekkingsgebied zitten.

Update: Wat de ondersteuning van de iPhone 6 en 6 Plus betreft: die kunnen op de 4G-netwerken internetten tot een snelheid van 150Mbps. Maar volledige ondersteuning van 4G+ met snelheden tot 225Mbit/s hebben ze niet. Een technisch specialist van Vodafone legde op het forum van Tweakers uit, dat de iPhone 6 bij Vodafone géén gebruik kan maken van carrier aggregation:

Dat komt doordat de modemchip in de iPhone 6 met een 4g-netwerk kan communiceren met maximaal 2x10MHz, iets wat ‘lte categorie 4’ heet. Elk blok van 5MHz levert een maximale snelheid van 37,5Mbit/s op. Omdat Vodafone dat standaard laat lopen over de krappere 800MHz-band en daarbij de maximale ruimte 2x5MHz is, is de maximale snelheid van de iPhone 6 bij Vodafone dus 75Mbit/s. Omdat Vodafone – en KPN – ook 4g gebruiken in de ruimere 1800MHz-band, kan de iPhone 6 wel 150Mbit/s halen op die netwerken.

Via: persbericht Vodafone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 september 2014, 13:00
Categorie Providers
Onderwerpen 4g, Vodafone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.