‘Vernieuwd notificatiesysteem en widgets in iOS 5, geen nieuwe iPhone tijdens WWDC’

Volgens TechCrunch gaat Apple geen nieuwe iPhone introduceren op de WWDC, maar draait het evenement volledig om software, waaronder iOS 5 met vernieuwde spraakherkenningstechnologie, widgets en een vernieuwd notificatiesysteem.

iOS 5Apple’s jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC laat nog iets meer dan een week op zich wachten, maar er wordt al volop gespeculeerd wat het bedrijf voor ons in petto zou hebben. TechCrunch zegt nu informatie te hebben gekregen wat Apple werkelijk zal gaan onthullen en benadrukt daarbij dat het geen nieuwe iPhone is, zoals de afgelopen paar dagen werd gespeculeerd. Tot nu toe lanceerde Apple elk jaar een nieuwe iPhone tijdens de WWDC. Bij de bekendmaking van de data voor de WWDC werd echter al duidelijk dat het dit jaar vooral om software zou gaan: “Join us for a preview of the future of iOS and Mac OS X”, zo viel er in maart op de uitnodiging te lezen.

Gisteren werd duidelijk dat Apple’s iPhone PR-team Britse en Australische journalisten uitgenodigd zou hebben voor de keynote, waarmee de conferentie traditioneel wordt geopend. De conclusie die verschillende sites daar aan verbinden is dat het om iets ‘groots’ zou gaan, waarbij een nieuwe iPhone meteen de revue passeerde. Volgens TechCrunch is dat echter helemaal niet zo vanzelfsprekend. De website stelt dat hetzelfde PR-team ook verantwoordelijk is voor de iOS-software en dat Apple journalisten in San Francisco wil hebben omdat het om “grote aankondigingen” op software-gebied zou gaan.

Dat klinkt aannemelijk. De verwachting is dat Apple niet alleen een volledig nieuwe versie van het iOS-besturingssysteem zal introduceren, maar ook meer informatie zal geven over Mac OS X 10.7 Lion, de volgende grote update voor het Mac OS X-besturingssysteem. Er wordt zelfs al gesuggereerd dat het besturingssysteem bijna gereed is voor het grote publiek. Van beide besturingssystemen wordt op de WWDC een uitgebreide preview verwacht. Daarnaast gaat Apple mogelijk ook de vervanger van MobileMe en inmiddels geruchtmakende muziekdienst ‘iCloud‘ officieel introduceren.

TechCrunch zegt ook meer informatie te hebben over iOS 5. De website herhaalt nogmaals wat we al wisten: het besturingssysteem krijgt uitgebreide ondersteuning voor de spraakherkenningstechnologie van Nuance, waarmee via gesproken opdrachten allerlei taken uitgevoerd kunnen worden. Klein detail daarbij is dat de technologie niet actief is in de functie Stembediening, waar je die juist zou verwachten. Althans, in de interne builds van iOS 5 die Apple momenteel aan het testen is. Volgens TechCrunch zou dat nog wel kunnen veranderen, omdat de nieuwe software naar verwachting niet eerder dan het najaar gelanceerd zal worden.

Twee andere functies in iOS 5 zullen waarschijnlijk een hoop mensen blij maken: een nieuw notificatiesysteem en widgets. De software krijgt een “volledig nieuw” notificatiesysteem. In februari dit jaar dook er al een gerucht op dat Apple van plan was om het notificatiesysteem (voor sms-berichten, pushnotificaties etc.) helemaal om te gaan gooien. Een ingewijde stelde destijds dat Apple daarvoor een klein bedrijfje zou willen kopen, dat al een applicatie in de App Store heeft. De naam van Boxcar werd toen meteen genoemd, maar sindsdien is het stil geweest. Met of zonder hulp van Boxcar, het lijkt erop dat iOS 5 een heel nieuw notificatiesysteem zal brengen. Nadere details over het nieuwe notificatiesysteem en de widgets ontbreken helaas.

Bij widgets kun je denken aan de mogelijkheid om applicaties actief te laten op het homescreen. Het zou dan kunnen gaan om een applicatie om Facebook bij te houden of om te Twitteren. Andere opties zijn het weer of beurskoersen. Veel mobiele besturingssystemen, zoals Android en Windows Phone 7, maken gebruik van die mogelijkheid om snel bepaalde informatie te kunnen raadplegen, zonder dat je daarvoor een specifieke applicatie hoeft te openen. Onderstaande video toont een voorbeeld, waarbij de functie Dashboard van Mac OS X naar iOS is gekopieerd:

WWDC gaat van start op maandag 6 juni en duurt tot en met vrijdag 10 juni. Apple heeft de jaarlijkse keynote nog niet officieel aangekondigd, maar die zal naar verwachting op maandag 6 juni plaatsvinden. Een officiële aankondiging wordt de komende dagen verwacht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

66 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.