Neelie Kroes vindt dat telecomproviders VoIP mogen blokkeren

Europees commissaris Neelie Kroes vindt dat telecomoperators geen mobiele diensten mogen blokkeren of afknijpen, al vindt ze de situatie ongewenst als operators dat wel doen. Kroes laat een onderzoek instellen door Berec.

neelie kroesEuropees commissaris Neelie Kroes staat toe dat telecomproviders bepaalde mobiele diensten afknijpen of blokkeren. Ze is van mening dat die werkwijze niet tegen de Europese regelgeving is, al vindt ze het wel onwenselijk en lijkt niet van plan het te gaan verbieden. Bij die mobiele diensten moet je denken aan VoIP of streaming video afspelen, waarover de laatste tijd veel te doen is. Kroes wil dat de providers openheid geven over het blokkeren van bepaalde diensten. Kroes laat een onderzoek doen naar het blokkeren van diensten door operators. Ze laat daarbij ook onderzoeken of de operators de regels van transparantie overtreden en wil weten of telecomoperators wel voldoende meewerken als klanten willen overstappen naar een andere provider. Open en neutrale internetprincipes staan daarbij voorop, zegt Kroes.

Het onderzoek naar de mobiele operators wordt uitgevoerd door Berec, het overkoepelende orgaan van toezichthouders. Zij moeten kijken hoe het open en neutrale internet gerealiseerd kan worden, eventueel door bepaalde werkwijzen af te dwingen. Onderdeel van het onderzoek is het afknijpen of blokkeren van bepaalde vormen van internetverkeer. Het resultaat van het onderzoek komt pas eind dit jaar beschikbaar. Pas dan zullen we weten of er operators zijn, die nu al diensten afknijpen zonder dat aan de klant te laten weten. In Nederland is de situatie weer heel anders: hier gaat minister Verhagen van Economische Zaken een verbod op het blokkeren van mobiele diensten opnemen in de Telecomwet. Het in rekening brengen van VoIP, chatdiensten of streaming video wordt daarmee ook onmogelijk. In Nederland zoeken de drie grote mobiele operators naar manieren om hun prijsmodel aan te passen. T-Mobile ziet wel iets in het hanteren van meerdere tarieven, waarbij de grootverbruikers of klanten die hogere eisen stellen, meer betalen. KPN en Vodafone zoeken naar manieren om

Meer info: persbericht RAPID

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2011, 10:51
Categorie Providers
Onderwerpen europa, provider

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.