Dropbox opruimen: 5 tips om slimmer met foto’s om te gaan

Is je Dropbox-opslagruimte vol? Met deze tips ga je slimmer om met het opslaan van foto's, een van de meest ruimtevretende functies. Zo kun je Dropbox opruimen!

Dropbox geeft je standaard 2GB opslagruimte. Maar zelfs als je wat extra bonusruimte erbij hebt gekregen, kom je al snel ruimte tekort. Maar hoe kun je Dropbox opruimen? Het uploaden van foto’s blijkt bij veel mensen een ruimteslurper, vooral als je het automatisch uploaden inschakelt. Je bewaart ongemerkt ook een hoop foto’s die je eigenlijk helemaal niet wilt bewaren. Daarom in het kader van de grote voorjaarsschoonmaak: 5 tips om Dropbox-opslagruimte vrij te maken door slimmer met foto’s en video’s om te gaan.

1. Blader kritisch door de map Camera Uploads

dropbox-opruimen-foto-backupDe Dropbox-app kan automatisch alle foto’s en video’s die je maakt uploaden naar de online opslagruimte van Dropbox. Je stelt dit in op het tabblad ‘Settings’ bij de optie ‘Camera Upload’. Deze functie is erg handig, want mocht je je iPhone ooit kwijtraken, dan ben je niet alle geliefde foto’s kwijt. Alleen zul je ongemerkt ook een hoop foto’s maken die je eigenlijk niet wilt bewaren: foto’s van maaltijden, foto’s van evenementen waarvan je maar eentje nodig had om op Instagram of Facebook te publiceren, foto’s van een avondje stappen waarvan de meeste zijn mislukt. Het loont de moeite om eens door de map Camera Uploads te bladeren, om te zien welke foto’s je toch niet meer wilt bewaren. Selfies zijn bijvoorbeeld kortstondig leuk, maar ze zijn niet allemaal leuk genoeg om langdurig te bewaren.

2. Upload geen video’s naar Dropbox

dropbox-opruimen-opslagruimteDe Camera Upload-functie zorgt ervoor dat foto’s en video’s automatisch worden bewaard op Dropbox. Als je driemaal per week een video van 60 seconden uploadt, neemt dat na een maand al 1GB ruimte in beslag. Dat is al meteen de helft van de standaard opslagruimte die je bij Dropbox krijgt. Je kunt dit beperken door alleen foto’s te uploaden en video’s achterwege te laten. Dit doe je via de instellingen van Dropbox: geef bij Camera Upload aan dat je alleen foto’s wilt back-uppen, geen video’s. Wil je toch de video’s veilig opslaan buiten je iPhone, dan kun je het beste gebruik maken van Google Drive (zie verderop).

3. Upload geen screenshots naar Dropbox

ifttt-dropbox-fotosOp de redactie van iCulture maken we heel wat screenshots van apps. Maar ook als gewone gebruiker is het soms leuk om een iPhone screenshot te maken, bijvoorbeeld als een app raar reageert. Die screenshots zijn leuk op dat ene moment, maar een paar weken later kun je ze weggooien. Het heeft dan ook geen zin om screenshots hetzelfde te behandelen als dierbare foto’s van vrienden, familie, kinderen. Filter ze eruit! In een eerder artikel hebben we uitgelegd hoe je met IFTTT screenshots van gewone foto’s kunt scheiden. Je zou bijvoorbeeld het automatisch uploaden van foto’s naar Dropbox kunnen uitschakelen. Daarna zorg je er met IFTTT voor dat alleen foto’s die met de camera aan de achterkant van de iPhone zijn gemaakt, op Dropbox worden bewaard.

4. Foto’s comprimeren met ImageOptim

imageoptim-icoonSommige foto’s wil je in hoge resolutie bewaren. Maar er zijn ook foto’s die gewoon grappig of leuk zijn, maar die je niet in volledige grootte hoeft te hebben. Je kunt dit oplossen door de foto’s te comprimeren met apps zoals ImageOptim. ImageOptim zorgt ervoor dat foto’s minder ruimte in beslag nemen, zonder dat de kwaliteit noemenswaardig achteruit gaat. Kies alleen foto’s die je in de toekomst niet meer wilt afdrukken of in fotocollages wilt gebruiken. Er zijn nog meer manieren om afbeeldingen kleiner te maken, zoals met de Microsoft Office Picture Manager, maar let op dat de kwaliteit van de foto’s nog acceptabel is, afhankelijk van de vraag wat je nog met de foto wilt doen.

5. Stap over naar een andere foto-uploaddienst

Flickr fotofilters ook voor videoDropbox kan automatisch foto’s opslaan via de app. Maar ze zijn zeker niet de enige. Ook met Flickr (zie foto) en Google Drive kun je automatisch foto’s uploaden. Beide zijn een slimmere keuze dan Dropbox, want bij Google krijg je 15GB gratis opslag en bij Flickr zelfs 1 terabyte gratis opslag. Het mooie bij Google is dat foto’s die maximaal 2048 pixels lang of breed zijn, niet meetellen bij je opslagruimte. Bij video’s geldt hetzelfde als de resolutie niet hoger is dan 1080p bij een speelduur van maximaal 15 minuten. In de Google+ app stel je dit in via het hamburgericoontje > Settings > Camera and Photos > Auto Backup > On. Bij beide diensten is er dus sprake van vrijwel onbeperkte opslag. Alleen bij excessief gebruik loop je tegen de grens aan, maar een gewone gebruiker heeft weinig kans om ooit het maximum te bereiken. Flickr heeft soortgelijke uploadfuncties, maar richt zich meer op foto’s dan op een mix van foto’s en video’s.

Downloaden:

Via: LonePlacebo

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2016
Onderwerp dropbox
Devices iPad, iPhone
Software iOS