Tweekleurige ledflitser in toekomstige iPhone kan zorgen voor natuurlijke kleuren

Een tweekleurige ledflitser in een toekomstige iPhone wordt geloofwaardiger nu er nieuwe foto's zijn gelekt. Die tweekleurige dubbele ledflitser zorgt voor betere verlichting en betere kleuren.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

dual color led flashVandaag lekten nieuwe foto’s uit van een prototype van een toekomstige iPhone. De foto’s zelf zijn niet zo spannend: ze bevestigen geruchten die al eerder circuleerden en vertellen weinig nieuws ten opzichte van de foto’s die we een paar dagen geleden publiceerden. Maar wat wel interessant is aan de foto’s, is dat een tweekleurige ledflitser te zien is. Het zou daarbij gaan om geel- en witgebaseerd licht of een combinatie van blauw en wit. Maar waarom twee flitsers en in twee verschillende kleuren? Wat heb je eraan? Andere fabrikanten kiezen namelijk vaak voor dubbele flitsers van dezelfde kleur.

Dubbele flitsers worden toegepast om een object beter te kunnen verlichten. De intensiteit waarmee je een voorwerp belicht is volgens de omgekeerde kwadratenwet omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand tot de bron. Een dubbele ledflitser kan tweemaal zoveel licht uitzenden als een enkele led, die je nu in de iPhone 5 vindt. Het betekent dat je objecten 1,4 keer verder weg kan fotograferen. Het kost overigens ook twee keer zoveel energie, dus je batterij is eerder leeg. Heb je meer licht nodig dan een dubbele flitser kan leveren, dan moet je je camera voorzien van een Xenon-flitser, wat fabrikanten zoals Nokia doen. Nokia gebruikt in toestellen overigens ook de ‘gewone’ dubbele flitser. Wil je meer weten hierover, dan is dit camera-artikel aan te bevelen.

nokia dual led flash

Overigens maakte GSMArena in december 2012 al melding van een dubbele ledflitser in twee kleuren. Die zou blauw met wit zijn, bedoeld om de witbalans van foto’s te verbeteren. Een mogelijke oplossing was toen dat er twee foto’s worden gemaakt, zoals nu ook bij HDR-foto’s gebruikelijk is. Data van beide foto’s worden dan gecombineerd om de beste witbalans te vinden. “Neem het met een flinke zak zout”, concludeerde de website destijds. Maar het gerucht lijkt nu door het prototype niet zo ver van de waarheid.

Uiteindelijk is het nut van de dubbele flitsers vooral om een object beter te kunnen belichten. De camera van de iPhone presteert dan beter in het schemerdonker en andere moeilijke lichtomstandigheden, zoals tijdens een concert. De tweekleurige flitsers zorgen voor een natuurgetrouwe kleur.

Een foto van het nieuw gelekte iPhone-prototype zie je hieronder. De tweekleurige flitser is daarop duidelijk te zien.

dual color led flash

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juni 2013, 14:11
Categorieën Apps, Geruchten, iDevices
Onderwerpen camera, flitser, iPhone 5s, onderdelen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.