Tim Cook interview met Vice

Tim Cook vindt niet dat Siri achterloopt door strengere privacy

Apple krijgt wel eens kritiek dat Siri minder slim is dan assistenten van andere bedrijven, omdat de privacy van klanten heilig is. Maar Tim Cook is het daar niet mee eens, vertelt hij in een nieuw interview met Vice.

Terwijl andere bedrijven massaal gebruikersdata verzamelen en analyseren om precies te weten wie je bent en wat je doet, kiest Apple voor een andere insteek. Zo zitten er in iOS 12 nieuwe functies om je gedrag en dagritme te leren kennen, zodat Siri daarop kan inspelen. Maar die info blijft alleen lokaal op je toestel. Apple gebruikt het niet om je advertenties te kunnen voorschotelen of om andere producten slimmer te maken. Apple krijgt daarop wel eens kritiek, dat Siri nergens verstand van heeft en minder weet dan concurrerende assistenten. Tim Cook is het daar (uiteraard) niet mee eens, zo vertelt hij in het interview.


Cook in eigen bewoordingen:

Het verhaal dat sommige bedrijven je willen doen geloven is van: ‘Ik moet al je data hebben om mijn dienst beter te maken’. Ik geloof daar niet in. Wie dat zegt, praat onzin.

Cook doelt dan vooral op Amazon, Facebook en Google, die data verzamelen van toestellen van gebruikers om bijvoorbeeld nieuwe functies te ontwikkelen. Apple doet dat niet en daardoor heeft Siri te maken met allerlei privacybeperkingen. “We dagen ons uit om zo weinig mogelijk te verzamelen”, zegt Cook erover.

En als we iets verzamelen, dagen we ons uit om het zo onherkenbaar mogelijk te maken. We lezen niet je e-mail en je berichten. Je bent niet ons product. We bouwen geen gedetailleerde profielinformatie en geven andere bedrijven niet de mogelijkheid om dat te kopen en gericht te adverteren. Dat is niet de business waar we in zitten.

Cook sprak in het interview ook over de gang van zaken in China, overheidsregulering, de controverse rond Alex Jones en andere zaken die wat minder interessant zijn voor Europese Apple-gebruikers. Cook is van mening dat technologie niet per definitie goed is. Het ligt vooral aan de maker van de technologie, dus in dit geval Apple. Ook is Cook ervan overtuigd dat mensen een gecureerd platform willen: dat er iemand is die apps, podcasts en dergelijke al gecontroleerd heeft met menselijke selectie. “We nemen geen politiek standpunt in. We leunen niet naar de ene of andere kant. Als je in de App Store en in podcasts kijkt, dan zie je alles van erg conservatief tot erg progressief. En zo moet het ook zijn.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2018, 9:53
Categorie Apple
Onderwerpen privacy, tim cook
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.