Tim Cook in interview over Toegankelijkheid.

Tim Cook: ‘Toegankelijkheid is een mensenrecht’

Tim Cook gaat met drie mensen met een beperking in gesprek over de toegankelijkheidsfuncties van Apple-producten. Zo wordt er gesproken over sporten met de Apple Watch, de Clips-app en allerlei toegankelijkheidsinstellingen.

Tim Cook in interview over Toegankelijkheid.
Het is vandaag Global Accessibility Awareness Day. Dat wil zeggen dat er extra aandacht is voor mensen met een beperking. Apple staat bekend om zijn goede toegankelijkheidsfuncties in iOS en de Mac en in het kader van Global Accessibility Awareness Day ging Tim Cook in gesprek met drie bloggers die elk hun eigen beperking hebben.

Tim Cook over toegankelijkheid

In het verleden is al vaak gesproken over Apple’s toewijding voor toegankelijkheid, zodat ook mensen met een beperking gebruik kunnen maken van alle functies van iOS en de Mac. Voor Global Accessibility Awareness Day sprak Tim Cook onder andere met James Rath. James Rath is een blinde filmmaker en maakt daarom gebruik van veel toegankelijkheidsfuncties, zoals zoom, VoiceOver en meer. Tim Cook geeft vervolgens aan dat hij zelf ook gebruikmaakt van enkele toegankelijkheidsfuncties, omdat hij moeite heeft met het herkennen van bepaalde kleuren.

Tim Cook geeft verder in het gesprek met Rath aan dat Apple toegankelijkheid vooral ziet als een mensenrecht. Op de vraag waarom Apple zich zo inzet voor mensen met een beperking en wat Apple hiervoor terugkrijgt, zegt Cook dat het doel bij Apple is om alle mogelijkheden beschikbaar te stellen voor alle mensen. Zoals wel vaker zegt Tim Cook dat hij mensen de mogelijkheden wil geven om de wereld te veranderen. Deze mogelijkheden moeten niet alleen beschikbaar zijn voor een bepaalde groep mensen, maar voor iedereen. Het gaat Apple dus niet om wat ze ervoor terugkrijgen, al levert betere toegankelijkheidsopties natuurlijk wel meer op doordat mensen met een beperking ook Apple-producten kunnen kopen en gebruiken.

Pokémon t-shirt, Clips en closed captioning
Dezelfde vraag komt ook naar voren bij vlogger en activiste Rikki Poynter. Poynter is doof en maakt veel gebruik van closed captioning. Closed captioning zijn in feite ondertitels, maar dan ook voor geluiden die voor doven niet te horen zijn. Een voorbeeld hiervan is “Tim laughs”, dat in onderstaande video ook regelmatig voorbij komt. In het gesprek praten ze over het Pokémon t-shirt van Poynter en over het gebruik van de Apple Watch. Tim vraagt ook welke producten Rikki allemaal gebruikt en moedigt haar vooral aan om de Apple TV en HomeKit te gaan gebruiken.

In het gesprek met zowel Poynter als met actrice Tatiana Lee komt de Clips-app aan bod. Lee is geboren met de aandoening Spina Bifida (ook wel open ruggetje genoemd). Ze zit daarom in een rolstoel en zat vorig jaar in Apple’s promotievideo over toegankelijkheid. Het interview van Lee met Tim Cook is gefilmd met de iPhone 7 Plus en bewerkt met de Clips-app en is daarom vierkant. In het gesprek gaat het niet alleen over de Clips-app, maar ook over workouts met de Apple Watch. Zij gebruikt de rolstoelfunctie van de Apple Watch om haar activiteiten bij te houden.

Wil je meer weten over de vele toegankelijkheidsfuncties van iOS? In ons artikel over Toegankelijkheid worden alle functies uitgelegd en opgesomd. Zo lees je meer over VoiceOver, Schakelbediening, AssistiveTouch en begeleide toegang.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.