Mobiele netwerken van providers, afbeelding via Shutterstock (shutterstock_309059900).

T-Mobile nipt winnaar in grootschalige test van Nederlandse mobiele netwerken

De mobiele netwerken in Nederland zijn van hoge kwaliteit, zo blijkt uit een grootschalig vergelijkend onderzoek. T-Mobile wint op veel punten, maar de verschillen zijn klein.

De Nederlandse mobiele netwerken presteren internationaal erg goed, zo blijkt uit een grootscheeps onderzoek van P3. Deze organisatie heeft in veertig landen mobiele netwerken onderzocht en publiceerde de resultaten in een lezenswaardig rapport. Het is de tweede keer dat P3 met vier auto’s door heel Nederland reed. Elke auto was voorzien van twaalf smartphones, die de metingen verzamelden. Vorig jaar won Vodafone, terwijl er dit jaar een heel andere winnaar is: T-Mobile. Deze provider scoorde het hoogst op kwaliteit van telefoongesprekken, piekdownloadsnelheden en veel van de andere gemeten waarden.

Mobiele netwerken van providers, afbeelding via Shutterstock (shutterstock_309059900).

Kleine verschillen tussen providers

De verschillen tussen de providers zijn overigens klein. “Nogmaals, het is verrassend hoe dicht de waarden bij elkaar liggen”, zo schrijven de onderzoekers. Internationaal gezien ligt de kwaliteit van de vier Nederlandse mobiele netwerken zeer hoog, zo bleek uit de metingen. YouTube-video’s kijken in kleinere steden levert een “prima ervaring” op, zo valt te lezen. Bij spraak is T-Mobile een duidelijke winnaar, terwijl ze bij data op de hielen worden gezeten door KPN. Per provider werden meer dan 50.000 gesprekfragmenten vastgelegd, telkens door een gesprek van 70 seconden te voeren. Overigens werd de test gedaan met uitsluitend Samsung-toestellen, maar dat zal de uitslag niet hebben beïnvloed. De auto’s doorkruisten het de woon- en werkregio’s van 4,3 miljoen mensen. Vergeleken met de 17 miljoen Nederlanders is de meting daardoor representatief genoeg om conclusies te kunnen trekken.

Opvallend was dat de metingen in kleinere steden niet dramatisch slechter uitvielen dan in de grote steden. De scores lagen eigenlijk vrij dicht bij elkaar. Zelfs Tele2, die nog bezig is met de uitrol van het 4G-netwerk, haalde een prima netwerkdekking. Als voorbeeld: in de grote steden scoorde T-Mobile 97% op spraak en in de kleinere steden was dat 96%. Bij de andere drie providers was de score in kleinere steden zelfs nog iets beter dan in de grote steden.

Bij alle Nederlandse providers is de dekking goed

Kortom: als je op het punt staat om een nieuwe provider te kiezen, dan maakt het eigenlijk niet veel uit bij welke je klant wordt. De gemeten waardes liggen zo dicht bij elkaar, dat je bij elke mobiele provider eigenlijk wel goed zit. De verschillen tussen de providers zijn vaak niet groter dan enkele tienden van procentpunten, bijvoorbeeld 99,6 en 99,8. De overall winnaar is weliswaar T-Mobile, maar het is niet zo dat ze er met kop en schouders bovenuit steken.

Afbeelding via Shutterstock.com, everything possible

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 maart 2016, 12:03
Categorieën Achtergrond, Providers
Onderwerp mobiel internet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.