Reacties voor: ‘Staking bij Chinese Foxconn-fabriek die nieuwe iPhone gaat produceren’

Medewerkers van Foxconn in Noord-China zijn aan het staken voor meer loon. De fabriek in Noord-China zou een belangrijke rol gaan spelen in de productie van de nieuwe iPhone.
Bert van Doorn - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 25 reacties

  1. Hup hup hup, werken jullie!

  2. Oei. Apple toch! Tjha ik zou zeggen omhoog die lonen als je zoal wat hoort als die mensen verdien ;).

  3. Ik weet van locals dat die Chinezen staken voor elke wissewasje. Dus niet interessant.

  4. Apple had toch heel veel geld over. Als ze nou elke werknemer een iPhone en een iPad meegeven zijn die ook weer blij.

  5. Origineel geplaatst door Arno
    Oei. Apple toch! Tjha ik zou zeggen omhoog die lonen als je zoal wat hoort als die mensen verdien .

    Ze werken niet voor Apple.

    Origineel geplaatst door Enes
    Apple had toch heel veel geld over. Als ze nou elke werknemer een iPhone en een iPad meegeven zijn die ook weer blij.

    Ze werken niet voor Apple.

  6. Er zijn ruim 1 miljard chinezen. Er zijn vast wel mensen zonder werk, die voor het lage loon willen werken. Tijd om nieuwe mensen aan te nemen dus.

  7. Bubbly snapt het xD die werknemers werken helemaal niet voor apple. Dus elk klein dingetje dat apple doet is gwn liefdadigheid

  8. En dan nog…
    Ik denk niet dat je van een iPad kan eten of drinken
    Manmanman

  9. @Bubbly: Indirect wel.

  10. Waarom schuift iedereen dit toch altijd door naar apple, Foxconn is toch een los staand bedrijf van apple?

  11. Origineel geplaatst door Jasper
    Indirect wel.

    Major customers

    Foxconn manufactures products for companies including:
    (country of headquarters in parentheses)

    Acer Inc. (Taiwan)[33]
    Amazon.com (United States)[34]
    Apple Inc. (United States)[35]
    Cisco (United States)[36]
    Dell (United States)[37]
    Hewlett-Packard (United States)[38]
    Intel (United States)[39]
    Microsoft (United States)[40]
    Motorola Mobility (United States)[37]
    Nintendo (Japan)[41]
    Nokia (Finland)[35]
    Samsung Electronics (South Korea)[42]
    Sony (Japan)[43]
    Toshiba (Japan) [44]
    Vizio (United States)[45]

    Wat is je punt?

  12. Niet zo klagen gewoon werken, anders heb ik mijn nieuwe iPhone 5 niet op tijd…….

  13. En wie betaald die flauwekul aan het eind van de rit??
    Juist….. ik, en verder iedereen die op de volgende iPhone zit te wachten. Niks opslag dus. Buitenkinkelen dat werkschuw tuig en nieuwe mensen aanstellen.

  14. @Frankie: het zijn natuurlijk dergelijke achterlijke reacties die we natuurlijk kunnen verwachten van de die hard apple fans. Apple = mega uitbuiting. Jullie betalen de productie kost x20 waarvan 1/20 naar die chinezen gaat. Foei foei…..

  15. Ik hoop maar dat meeste van de bovenstaande reacties ironisch bedoeld zijn. Want anders zou het te beschamend voor woorden zijn. Het is algemeen bekend dat de werknemers is de meeste fabrieken daar uitgebuit worden omdat wij met z’n allen zo hebberig zijn en zo goedkoop mogelijk onze spullen willen. Laat Apple als machtige klant idd maar iets goeds doen met z’n overschot aan geld..iets dat voor iedereen goed is.

  16. Wat een harteloze reacties weer.. Documentaire niet gezien over foxcon?

  17. Mijn excuses voor de ongenuanceerde bewoording hierboven maar ik ben structureel tegen stakingen. Ook hier in de EU.

  18. @ikke: Die documentaire bleek niet te kloppen. Niet gebaseerd op feiten die gecontroleerd konden worden.

    Dat wil overigens niet zeggen dat de strekking van hun verhaal niet klopt. Als je bang bent om je echte mening te uiten…ik verwacht niet dat iedere werknemer een topsalaris heeft en dezelfde arbeidsvoorwaarden heeft als het westen. Dan zouden ze hem wel hier produceren.

  19. Enkele honderden stakers op een personeelsbestand van 130.000

    Dat is net zoiets als dat er in een doorsnee Nederlands bedrijf 1 persoon niet is….lijkt me niet dat de productie hier last van heeft.

  20. We moeten hier gewoon alleemaal geen aandacht aan gevers, dit is net als de Occupiers gewoon negeren en doorlopen, ze hebben nu zelf ook door ( door alle bezoekjes van de media en de aandacht) dat ze te laag betaald krijgen.

    Loon omhoog = Iphone duurder

  21. Heel apart het merendeel van bovenstaande reacties. Mocht je trots zijn een van de iphonegebruikers te zijn dan is dat nu wel weg. Chris heeft gelijk. We moeten hopen dat het allemaal ironisch bedoeld is.

  22. @ikkuhj
    Nee meer loon hoeft geen duurdere Iphone te betekenen, het betekent minder winst voor Apple door hogere productiekosten. En aangezien Apple laatst 100 miljard dollar (!!!!!!) aan geldreserve, lees: geld wat helemaal niet gebruikt wordt, wat gewoon ‘over’ is, verdeeld heeft, zegt maar dat Apple gigantische winstmarges heeft, door lage productiekosten en hoge verkoopprijzen. Als Apple nou minder winst gaat maken, meer betaalt aan de Foxconn en eist dat ze meer betalen aan hun productie arbeiders, is iedereen blij. Dan wordt het aantrekkelijker om bij dit soort bedrijven te gaan werken, wat resulteert in hogere productie van producten en snellere levering. En zo is iedereen blij. Uitbuiting is nergens goed voor.

  23. @techfan

    En hoe kan Apple garanderen dat dat extra geld gebruikt gaat worden om de werknemers wat extra loon te geven? Denk je dat de top van foxconn zelf niet geld genoeg heeft en zat winst maakt?

    En ik zou het niet raar vinden dat zodra foxconn hogere lonen gaat uitdelen dat Apple idd meer zou moeten gaan betalen (foxconn wil natuurlijk zelf niet minder verdienen) maar dan moeten ook alle andere fabrikanten hier meer voor gaan betalen. En natuurlijk worden wij de eindgebruikers hier de dupe van terwijl foxconn het wel zo zal regelen dat zij alleen maar meer winst maken

  24. wie niet waagt, niet wint:) vind het trouwens raar dat er een staking plaatsvindt waar niet de hele afdeling bij betrokken is…je komt zo wel heel slecht over bij je baas, al hopen de overige 1000den wel dat het iets zal uitmaken natuurlijk.

  25. @LightPhoenix: Logisch. Apple is een grote klant en nogal een machtige partij. Kijk maar hoe de hele techsector eruit zou zien zonder Apple.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.