Sackboy-figuurtje

Na Nintendo’s succes wil ook Sony iOS-games maken

Na Nintendo gaat ook Sony iOS-games maken en in de App Store uitbrengen. Het gaat om 5 games die voor maart 2018 af moeten zijn.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Mario mag wel oppassen, want in navolging van Nintendo is ook Sony van plan om iOS-games in de App Store uit te brengen. Het gaat om vijf games die in de loop van de komende maanden zullen worden uitgebracht. In maart 2018 moeten ze alle vijf in de App Store staan.

Sackboy-figuurtje

Sony’s plotselinge interesse in smartphonegames is wat opmerkelijk, want eigenlijk hebben ze al twee games in de App Store staan: Unchartered en PlayStation All-Stars Island. Erg veel succes hebben ze daarmee niet gehad.

Sony wil iOS-games maken

Sony’s beslissing is waarschijnlijk beïnvloed door het succes van Nintendo. Na de gigantische hype van Pokémon Go komt ook Super Mario binnenkort naar iOS. Later volgen ook Fire Emblem en Animal Crossing, twee franchises van Nintendo die eigenlijk dit jaar op smartphones zouden uitkomen, maar zijn verschoven naar volgend jaar. Ze zullen voor eind maart 2017 verschijnen en dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat eerst Super Mario Run moet uitkomen en voldoende publiciteit krijgt.

Sony heeft wel een probleem: het mist de bekende iconische helden die je meteen herkent bij het platform. Bij Nintendo denk je meteen aan Mario en bij Microsoft aan Master Chief, maar op Sony’s platformen zijn er wat minder prominente karakters. Sackboy (uit The Little Big Planet) komt het dichtst in de buurt en is voor het brede publiek waarschijnlijk bekender dan Nathan Drake, Ratchet & Clank, Jak & Daxter en Crash Bandicoot. Op Wikipedia kun je een uitgebreide lijst vinden van Sony-games die op Playstation zijn uitgebracht.

crash-bandicoot-iphone

Crash Bandicoot en Sackboy

Crash Bandicoot was trouwens al eens beschikbaar, want Crash Bandicoot Nitro Kart 3D (zie afbeelding) van Activision verscheen in juni 2008 op in de Europese App Stores. En ook Sackboy zagen we al eens in de App Store, namelijk in de game Run Sackboy Run: Little Big Planet. De eerste maakte destijds behoorlijke impact als een van de eerste kartgames op de iPhone, de tweede was wat sneller vergeten.

Welke titels Sony precies gaat uitbrengen hebben ze nog niet bekendgemaakt. Wel is bekend dat ze door Sony’s dochterbedrijf ForwardWorks zullen worden gemaakt, dat gespecialiseerd is in mobiele games. Ook krijgen Japan en andere Aziatische landen voorrang, dus de kans is aanwezig dat de games die Sony uitkiest in eerste instantie die landen moeten aanspreken.

Super Mario Run.

Maar eerst: Super Mario Run
Wij kijken voorlopig eerst uit naar Super Mario Run, de game die Nintendo’s Shigeru Miyamoto afgelopen september introduceerde op het speciale iPhone-evenement. Die zal nog voor de kerstdagen uitkomen op iPhone en iPad. Je kunt de game met één hand bedienen om Mario te laten springen, rennen en meer. Onderweg verzamel je zoveel mogelijk gouden munten en probeer je naar het volgende level te komen. We zagen Miyamoto al in filmpjes een hamburger eten en andere activiteiten doen, om te laten zien dat de game zo makkelijk te bedienen is dat het met één hand lukt. Super Mario Run is ook de allereerste app/game op iOS waarvoor Apple een speciale ‘Bericht’ knop heeft bedacht om je te informeren als de game beschikbaar is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 november 2016, 14:00
Categorie Apps
Onderwerpen games, sony

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.