Smartify kunst-app

Met Smartify herken je schilderijen in het Rijksmuseum, Louvre en meer

Smartify is een app waarmee je kunstwerken in het Rijksmuseum, Louvre en enkele andere musea kunt herkennen. Zo kun je meepraten over elk soort schilderij.

Je loopt door de gangen van het Rijksmuseum en je denkt: “Wist ik maar alles over deze schilderijen”. Maar een jarenlange studie als kunsthistoricus zie je ook niet zitten. De app Smartify gaat je dan uit de brand helpen. Deze ‘Shazam voor schilderijen’ herkent namelijk schilderijen en geeft je meteen meer informatie erover. Het werkt met alle werken die je in het Rijksmuseum vindt, maar ook met een selectie van werken uit het Louvre in Parijs, het Metropolitan Museum of Art in New York en de Wallace Collection in Londen.

Smartify kunst-app

Smartify herkent schilderijen, zodat je geen audiogids meer nodig hebt en ook niet de informatiebordjes onder schilderijen hoeft te lezen. Je krijgt bovendien meer achtergrondinformatie over de kunstenaar en het ontstaan van een schilderij. Smartify is bedoeld als een aanvulling op een normaal bezoek aan het museum. Geavanceerde beeldherkenning zorgt ervoor dat de app meteen het kunstwerk herkend. Dat is bij zo’n afgebakende hoeveelheid kunstwerken natuurlijk makkelijker te doen dan wanneer je alle kunstwerken van de hele wereld in kaart wilt brengen.

Smartify kunst-app

Het handige is dat je de app ook kunt gebruiken om ansichtkaarten van schilderijen te scannen. De makers hopen dat er nog veel meer kunstwerken van meerdere musea aan de app worden toegevoegd. In ruil daarvoor krijgen de musea informatie over de gebruikers en welke kunstwerken zij zoal bekijken. De musea kunnen dit weer gebruiken voor hun eigen marketing-activiteiten. Ook kun je je eigen persoonlijke kunstcollectie maken in de app.

Smartify kunst-app met Van Gogh

Of het een succes gaat worden? Volgens Kevin Walker van het Royal College of Art in Londen gaan mensen vooral naar een museum om eens helemaal los te komen van hun smartphone-schermpje. Hij vindt dat bezoekers hun smartphone beter in hun zak kunnen houden en erop vertrouwen dat de curators van het museum de beste werken hebben uitgestald. Wie toch met digitale hulp van schilderijen wil genieten kan in de App Store terecht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 maart 2017, 20:13
Categorie Apps
Onderwerpen kunst, museum, rijksmuseum

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.