Slechte werkomstandigheden bij Apple-toeleveranciers leidt tot actiedag op 7 mei

De slechte werkomstandigheden bij toeleveranciers van Apple is aanleiding tot een speciale actiedag op 7 mei 2011. De Make IT Fair Action Day probeert aandacht te vragen voor verbeteringen in de IT-toeleveranciersector.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Foxconn arbeiderswoningEen aantal maatschappelijke organisaties wil op 7 mei een internationale actiedag organiseren om Apple wakker te schudden. Door de stijgende vraag naar Apple-producten krijgen werknemers te maken met steeds slechtere werkomstandigheden. Het gaat daarbij overigens niet om werknemers van Apple zelf, maar om toeleveranciers zoals Foxconn. De arbeidsrechtenorganisatie Sacom uit Hongkong bracht gisteren een rapport naar buiten, waaruit blijkt hoe de werkomstandigheden in de Foxconn-fabrieken zijn. Mensen maken enorm veel overuren, krijgen overwerk niet betaald en hebben te maken met foute berekening van lonen, waardoor ze geld mislopen.

Ook bij Wintek, de fabrikant van touchscreens voor de iPad en iPhone, zijn de omstandigheden niet al te best. Bij dit bedrijf liepen 137 medewerkers gezondheidsschade op door te werken met een giftig oplosmiddel. Bij Foxconn leidden de werkomstandigheden in 2010 tot meerdere zelfmoorden. Medewerkers die aan de slag gaan bij Foxconn, moeten daarom sinds enige tijd beloven dat ze geen zelfmoord plegen en moeten daar zelfs een handtekening voor zetten. Eerder al plaatste de fabrikant al tralies voor de ramen van de woningen van haar werknemers, zodat ze niet uit het raam zouden springen. Het Centrum voor Onderzoek naar Multinationale Bedrijven en Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour (Sacom) stelde dit vast na recent onderzoek onder 500.000 werknemers.

Het ‘pleeg-geen-zelfmoord contract’ was echter vorig jaar al in grote lijnen bekend. Het recente onderzoek van Sacom behandelt daarnaast de leefsituatie van werknemers van Foxconn en die is allesbehalve rooskleurig. De vraag naar de iPhone en iPad is zo hoog dat medewerkers van Foxconn ‘als machines’ zouden worden behandeld, zegt Leontien Aarnoudse van Sacom:

“De werknemers worden onmenselijk behandeld en werken buitengewoon veel over voor een salaris waar ze nauwelijks van kunnen leven. De omstandigheden zijn hard en ze hebben geen sociaal bestaan. Hun leven bestaan uit werken in de fabriek en dat is het.”

Het onderzoek ging uit naar de iPhone- en iPad-fabrieken van Foxconn. Foxconn, dat in 1974 opgericht werd om plastic televisieschakelaars te maken, assembleert en produceert ook producten voor onder andere HP, Sony Ericsson, Acer en Intel. Het kwam al eerder in opspraak. Precies een jaar geleden werd bekend gemaakt dat Foxconn 100 psychologische hulpverleners inschakelt om het aantal zelfmoorden tegen te gaan. Een maand later dreigde bestuursvoorzitter Terry Gou dat Foxconn uit China zou vertrekken en dat 800.000 Chinezen dientengevolge zonder baan zouden zitten.

Wie meer wil weten, kan ook naar de uitzending van TROS Nieuwsshow van vanochtend gaan luisteren. Daar is aandacht besteed aan de International Make IT Fair Action Day. Het radioprogramma sprak over de werkomstandigheden in China met Evert Nieuwenhuis, die als eerste Nederlandse journalist de Foxconn-fabrieken bezocht.

Tipgever: Cees
Foto: iPhonedownloadblog

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 mei 2011, 18:43
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen apple, foxconn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.