Review: iPhone-versies van Amazon en Bol.com

In deze review kijken we naar de iPhone-geoptimaliseerde versies van de online boekwinkels van Amazon en Bol.com.

Boeken online bestellen of informatie erover opvragen terwijl je onderweg bent, kan erg handig zijn: als je in een boekwinkel staat en wat reviews over een boek wilt lezen voordat je het koopt, of als je iemand tegenkomt die een goed boek heeft dat je ook wilt hebben, kan de iPhone daarbij erg goed van pas komen.
In deze review kijken we daarom naar de iPhone-geoptimaliseerde versies van de grootste online boekwinkel Amazon en van de grootste Nederlandse online boekwinkel Bol.com.
Het blijkt dat het een groot plezier is om de webapp van Amazon te gebruiken, maar dat er aan die van Bol.com nog heel wat te verbeteren valt.

Bol.com

Voor de iPhone-webapp van Bol.com moet je op je iPhone naar m.bol.com gaan. Je krijgt een keurige minimalistische webapp-startpagina van waaruit je kunt zoeken. Tijdens het typen begint de website al te zoeken naar resultaten, wat in principe handig is, maar wellicht wat te hoog gegrepen, omdat het om begrijpelijke redenen niet heel snel werkt. Als je de resultaten ziet verschijnen waar je naar op zoek bent, klik je er een aan en vervolgens zie je binnen de webapp wat basisinformatie over het boek en kun je doorklikken naar reviews van lezers (zie voor afbeeldingen de gallerij hieronder.)

Er is ook een knop ‘Meer informatie’ maar deze leidt je, hoe teleurstellend ook, naar de gewone versie van bol.com. Als je dus meer informatie wilt, zoals de tekst van de achterflap, het inkijkexemplaar, de handige review van NBD/Biblion of tweedehands aanbiedingen, mis je het grote gemak van een webapp. Ook als je in de webapp op ‘In winkelwagentje’ klikt, word je doorverwezen naar de gewone website. Deze functioneert uiteraard wel op de iPhone, maar is vrij breed en onoverzichtelijk en eigenlijk verliest de hele webapp hierdoor zijn waarde, doordat je maar het halve proces erin kunt doorlopen.

Cijfer: 5

Amazon

Als je op je iPhone naar amazon.nl gaat, word je automatisch doorverwezen naar de iPhone-versie van de Britse Amazon, namelijk amazon.co.uk. Deze heeft overigens dezelfde webapp als de Amerikaanse amazon.com. Het beginscherm bevat helaas meteen allerlei ongewenste informatie zoals tips en aanraders. Maar ook hier kun je zoeken in alle categorieën en hij begint pas met zoeken als je op Search tikt. De lijst met (uiteraard alleen Engelstalige) boeken werkt hetzelfde als op Bol.com.

Als je echter op een boek klikt, zie je meteen dat deze webapp veel geavanceerder in elkaar zit. Alle informatie staat er globaal genoemd, en als je ergens op klikt, zoals een review, een tweedehands aanbieding, een html-versie van de eerste bladzijden of informatie van de achterflap, dan klapt dit gedeelte uit, zodat je op dezelfde pagina kunt blijven en alles kunt lezen. Als je vervolgens het item toevoegt aan je wagentje, kun je binnen de webapp het hele checkout proces doorlopen. De webapp werkt bovendien verrassend snel en soepel over 3G.

Cijfer: 9

Opmerkingen

De webapp van Amazon werkt erg goed en kan voor sommige mensen in de praktijk een van de nuttigste webapps blijken. Deze komt trouwens helemaal goed tot zijn recht als je de wonderbaarlijke gratis app SnapTell uit de App Store installeert, waarmee je na het fotograferen van de voorkant van een boek, direct naar dat boek kunt kijken op de Amazon webapp. Aangezien Amazon echter niet veel Nederlandstalige boeken heeft en je bovendien geen Nederlandse betaalmethodes als iDEAL kunt gebruiken, zijn veel mensen toch aangewezen op Bol.com. Wellicht wordt er momenteel nog verder gewerkt aan de webapp van Bol en komt er nog functionaliteit bij. In dat geval komen we daar later op terug.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 oktober 2008, 18:00
Categorie Apps
Onderwerpen amazon, bol.com, webapp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.