Qualcomm chips in iPhone 6s

Rechter: Apple moet 31 miljoen dollar aan Qualcomm betalen (update)

En Qualcomm moet Apple 1 miljard betalen
De rechter heeft besloten dat Qualcomm bijna 1 miljard dollar moet terugbetalen aan Apple, vanwege onterecht in rekening gebrachte licentiegelden. Tegelijk moet Apple 31 miljoen dollar aan Qualcomm betalen vanwege patentinbreuk.

Update 16 maart: Apple moet Qualcomm 31 miljoen dollar betalen wegens patentinbreuk. Dat heeft een Amerikaanse rechter geoordeeld, nadat een jury het schadebedrag had bepaald. Apple zou drie patenten hebben geschonden met de iPhone. Het gaat om de manier waarop de iPhone verbinding met internet maakt, graphics verwerkt en dataverkeer verwerkt tussen de applicatieprocessor en de modem. Het bedrag is vastgesteld op basis van 1,41 dollar per iPhone, waarbij het uitsluitend gaat om oudere modellen. In de nieuwste iPhones wordt geen inbreuk gemaakt op de patenten.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke bericht van 15 maart.

‘Qualcomm moet betalen aan Apple’

In de slepende rechtszaak tussen Apple en Qualcomm is een nieuwe stap gezet. De rechter heeft bepaald dat Qualcomm onterecht licentiegelden in rekening heeft gebracht en daarvan nu een deel moet terugbetalen. Het zou gaan om bijna 1 miljard dollar. Apple gebruikte jarenlang modems van Qualcomm in de iPhone en betaalde voor het gebruik van de patenten. Daarnaast liep er een afspraak waarbij Qualcomm weer een vergoeding aan Apple terugbetaalde, zolang deze geen melding bij de toezichthouders zou doen.


Daarnaast gold de afspraak dat Apple het bedrijf niet voor de rechter zou slepen. Maar dat is nu toch gebeurd en sindsdien loopt er een rechtszaak over patentkosten. Apple vindt dat Qualcomm de afspraken niet is nagekomen. Er werden geen terugbetalingen meer gedaan. Het zou gaan om bijna 1 miljard dollar. Qualcomm zegt dat ze de terugbetalingen hebben stopgezet omdat Apple zich niet aan de afspraken heeft gehouden door andere telefoonmakers als verklikker in te schakelen.

iFixit iPhone XS teardown

De rechter heeft Apple in het gelijk gesteld en heeft Qualcomm gesommeerd om het nog openstaande bedrag van bijna 1 miljard dollar over te maken. Apple is blij en spreekt over “illegale praktijken” die de hele industrie schaden. Tegelijk is Qualcomm ook tevreden, omdat de zaak heeft aangetoond welke rol Apple heeft gespeeld in het conflict.

Apple is ook gestopt met betalen
Het is echter de vraag of Qualcomm gaat betalen, want de beslissing van de rechter is pas definitief als de laatste uitspraak in deze meerdelige zaak wordt gedaan. Daar gaat de rechtbank later deze week aan beginnen. Omdat Apple ondertussen ook is gestopt met het betalen van patentkosten aan Qualcomm zouden beide bedrijven al bijna weer quitte staan.

Bekijk ook

Qualcomm dwong Apple jarenlang om geen Intel-chips te gebruiken

Apple koos bij de iPhone 7 voor 'Intel inside'. Nu blijkt pas, dat ze jarenlang gedwongen zijn door Qualcomm om modemchips af te nemen, in ruil voor lagere licentiegelden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 16 maart: Uitspraak van rechter over 31 miljoen dollar toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.