Puffin Browser op iPad

Puffin Browser stopt ermee: ‘Apple speelt oneerlijk spelletje’

De makers van de Puffin Browser zijn boos: Apple zorgt voor oneerlijke concurrentie door andere browsers dwars te zitten. Het is erger dan het Microsoft IE-monopolie van twintig jaar geleden.

Puffin Browser is supersnel

De Puffin Browser is een alternatief voor de standaard Safari-browser in iOS. De browser is supersnel, kan Flash-animaties afspelen, gebruikt minder data en is prettig in gebruik. Maar je kunt er nog maar kort van genieten, want de makers zijn het zat. “Apple heeft ons gesaboteerd” zegt ontwikkelaar Shioupyn Shen in een blogposting.

Puffin kan zo snel zijn, omdat alle websites die je op je iPhone opvraagt via een proxy gaan, net als bij de mobiele Opera-browser. Deze server optimaliseert de website voor mobiel gebruikt en stuurt een gecomprimeerde versie naar jou door. Daardoor is er veel meer mogelijk dan bij Apple’s Safari-browser. Je kunt bijvoorbeeld Flash-animaties afspelen en de pagina’s verschijnen sneller in beeld. Sinds 2010 is Puffin Browser al beschikbaar, maar het wordt steeds lastiger om de browser in de lucht te houden. Volgens de makers, ontwikkelstudio CloudMosa, hanteert Apple regels die er vooral zijn om de belangen van Apple zelf te beschermen. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie en monopolistisch gedrag.

Puffin Browser op iPhone

‘Nog erger dan Microsoft’
Twintig jaar geleden werd Microsoft aangeklaagd vanwege het standaard meeleveren van Internet Explorer, terwijl browsers van derde partijen toegestaan waren. Apple gaat nu nog een stap verder: ze leveren niet alleen de Safari-browser verplicht mee, maar ze saboteren ook nog de toegang voor andere browsermakers.

It is perfectly fine for Apple to have strict guidelines to protect the interests of the consumers. It is not cool for Apple to have guidelines to protect the interests of Apple against the interests of the consumers. It is plainly illegal, against anti-trust law, for Apple to have guidelines to protect its monopolistic power against fair competition. Looking back 20 years ago, Microsoft was sued for bundling its IE browser on Windows, even though 3rd-party browsers were welcomed on Windows. Stopping Microsoft expanding its monopoly laid the foundation for computer industry to prosper in the past 20 years. Now, Apple not only bundles its Safari browser, but also sabotages competing browsers to prosper unfairly, counting on the “weakening government.” It is bad for the consumers, the developers and the computer industry as a whole.

Nieuwe functies komen er bij Puffin niet meer doorheen, omdat Apple zich beroept op de App Store-richtlijnen. Omdat Puffin niet het verplichte WebKit-framework gebruikt voor de weergave van websites lukt het niet meer om de app te updaten. Het gaat volgens CloudMosa-CEO Shioupyn Shen bij Apple niet zozeer om het beschermen van consumenten, maar om het buiten de deur houden van concurrentie. En dat heeft te maken met geld: Apple verdient jaarlijks rond de 3 miljard dollar met de eigen mobiele Safari-browser dankzij een zoekdeal met Google.

Met 50 miljoen gebruikers is de Puffin Browser een succes, maar het is lastig vol te houden. Shen roept op om #BadApple op het matje te roepen, want zo kan het niet langer.

Zolang het duurt kun je de Puffin Browser nog downloaden uit de App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2018, 11:36
Bron Bron Hackernoon
Via Via iPhone-ticker
Categorie Apps
Onderwerpen browser, webbrowser
Devices iPad, iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.