iCulture jubileumlogo10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone! Zoals beloofd gaan we de hele maand januari aandacht besteden aan het tienjarige jubileum van iCulture en de iPhone. Vandaag trappen we af met een reeks artikelen, waarin we op allerlei manieren terugblikken op de afgelopen 10 jaar.Anekdotes over de eerste iPhone

Er zijn rondom de eerste iPhone al heel veel verhalen verteld. Mensen die de eerste generatie iPhone hebben gehad, herinneren zich allemaal wel een goed verhaal uit die tijd. Bijvoorbeeld welke trucs ze moesten uithalen om de simlock van de iPhone te omzeilen, of hoeveel geld ze uiteindelijk hebben betaald om hét statussymbool van 2007 in handen te krijgen.

Ook intern bij Apple zijn er behoorlijk wat mensen met herinneringen aan die eerste generatie iPhone, al hebben ze vaak niet de mogelijkheid om erover te praten omdat ze geheimhoudingsverklaringen hebben getekend. Terry Lambert, een voormalige software-engineer van Apple, durft wél over zijn ervaringen te praten omdat hij sinds een paar jaar niet meer bij Apple werkt. Hij deed onlangs een boekje open over de geheimzinnigheid rondom de ontwikkeling van de eerste iPhone. Maak kennis met Project Purple.

iPhone oud vs nieuw

Project Purple

Apple besloot rond 2004 een smartphone te gaan maken, waarbij de ontwikkeling in het grootste geheim moest plaatsvinden. Zelfs de codenaam Project Purple was maar bij weinig mensen bekend. Medewerkers moesten een geheimhoudingsverklaring tekenen voordat ze de uiteindelijke geheimhoudingsverklaring te zien kregen, waarin de naam van het project werd onthuld. “Je kreeg de codenaam niet te zien voordat je beloofde niet over de codenaam te praten”, vertelt Lambert.

“Je zult er hard voor moeten werken, nachten moeten doorhalen.” #ProjectPurple #10jaariPhoneTweet it

forstallProject Purple werd geleid door Scott Forstall met flinke bemoeienis van Steve Jobs zelf. Forstall kreeg de vrije hand om een team samen te stellen van interne medewerkers. Die wisten op voorhand niet waar ze aan begonnen. Forstall waarschuwde: “Je zult er hard voor moeten werken, nachten moeten doorhalen en jarenlang in het weekend moeten werken.” Om welk product het ging? Dat wisten de medewerkers niet. Forstall zei alleen dat Apple ze de kans gaf om aan een revolutionair nieuw product te werken.

“Je krijgt de kans om aan een revolutionair product te werken” #ProjectPurple #10jaariPhoneTweet it

De uitverkoren medewerkers kwamen te werken in een apart gebouw op de Apple-campus, waar extreme maatregelen waren genomen om de ontwikkeling van de iPhone geheim te houden. “Ik werkte op een plek waar overal zwarte doeken over tafels lagen”, aldus Lambert. Overal hingen camera’s. Het geheime lab was alleen met de juiste pasjes toegankelijk, maar “zelfs daar kreeg je het ontwerp van de iPhone niet te zien”, vertelt Lambert. Hij kreeg tijdens zijn werkzaamheden nooit de uiteindelijke vorm van de iPhone te zien. “Het waren slechts prototypes van plexiglas. Als je ooit bij Apple werkt: ze gebruiken zwarte doeken om geheime projecten af te schermen. Je doet alsof je ze niet ziet.”

Eerste generatie iPhone

Geen overleg
Apple gaf dezelfde projecten vaak verschillende codenamen, om gemakkelijker medewerkers op te sporen die hun mond voorbij hadden gepraat. Ook kregen medewerkers alleen het onderdeel te zien waar ze zelf aan werkten, waardoor het lastig was om te achterhalen hoe het complete product eruit zou zien. Omdat medewerkers niet over hun activiteiten mochten praten, konden ze ook geen tips uitwisselen of advies vragen aan collega’s. Het is daarom een wonder dat de eerste iPhone zo goed functioneerde, omdat er nauwelijks overleg mogelijk was. “Je kon samen met iemand anders aan hetzelfde project werken, zonder het te weten.”

Een wonder dat de iPhone zo goed functioneerde, omdat nauwelijks overleg mogelijk was. #ProjectPurple #10jaariPhoneTweet it

Fight Club regels

Het team had een poster van Fight Club aan de muur hangen, waarvan de eerste twee regels luiden:

1st RULE: You do not talk about FIGHT CLUB.
2nd RULE: You DO NOT talk about FIGHT CLUB.

Paarse kabels

Lambert werkte van 2003 tot 2010 bij Apple en heeft nu dus de vrijheid om erover te praten.

Waarom Project Purple? De kabels die werden gebruikt voor de pre-productiemodellen waren paars.

Paarse iPhone-kabel

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 januari 2017, 0:02
Categorie Achtergrond
Onderwerpen #10jaariCulture, jubileum, originele iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.