Problemen bij lancering iPhone in China

De deal die afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt door China Unicom geeft ze zo blijkt nu helemaal niet het alleenrecht om de iPhone in China te verkopen. Dit tot tegenstelling wat een directeur van China Unicom beweert.
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

iPhone in ChinaWe berichtten vrijdag nog dat de deal met China Unicom en Apple definitief rond is en eind dit jaar de eerste iPhones verkocht gaan worden in China. Nu blijkt dat de deal die gesloten is helemaal niet exclusief is en China Unicom niet het alleenrecht voor de iPhone-verkoop geeft. Een contactpersoon van Apple heeft dit bevestigd. Dit zou betekenen dat in China net als in Italië, Tsjechië en andere landen meerdere providers het recht hebben om de iPhone te verkopen, iets dat veel Amerikanen voor AT&T en zover we weten ook Nederlanders en Belgen graag veranderd zouden zien. Verder zou de iPhone-lancering problemen geven in China, omdat een Chinese App Store niet mogelijk zou zijn.

China Unicom gaat aan het eind van het jaar niet het alleenrecht krijgen voor de verkoop van de iPhone. Toch zou volgens een directeur van China Unicom dit alleenrecht wel degelijk van kracht zijn, omdat ze de enige provider zijn die gebruik maken van het WCDMA-netwerk. China Unicom gebruikt ook GSM/3G/UMTS en hiervoor zou Apple geen aanpassingen hoeven doen aan de huidige vorm van de iPhone. Deze wordt immers in overige landen ook gebruikt. Hierdoor zouden andere providers in China afvallen.

De directeur vergeet hierbij te vermelden dat Apple de iPhone ook al hardwarematig heeft aangepast voor gebruik in China. Hiermee is geen Wi-Fi meer mogelijk. Het iPhone-model heeft zelfs toestemming van de regering in China om 5 jaar gebruikt te worden. De iPhone zelf zou dan geen factor moeten zijn om het alleenrecht te bevestigen voor China Unicom.

Om de iPhone een succes te maken gaat China Unicom eind september het 3G-netwerk lanceren en wil tegen het eind van 2010 in 335 steden 3G aanbieden. China Unicom heeft nu ongeveer 141 miljoen abonnees, dit in vergelijking tot AT&T in Amerika van 79.6 miljoen toen de iPhone in Amerika uitkwam. Dit zou voor China Unicom en Apple een grote stap zijn. Apple is hoe dan ook niet de gebeten hond.

De vraag is of de iPhone in zijn algemeen wel in China verschijnt, omdat er problemen zouden zijn met de Chinese App Store. Telecommunicatiebedrijven moeten in China toestemming krijgen en een licentie hebben. Deze toestemming zegt dan dat het bedrijf bevoegd is om producten te verkopen in China. Apple heeft tot zover bekend deze toestemming nog niet.

Het is geen kwestie van papierwerk om deze toestemming te krijgen. Hiervoor moet Apple aan bepaalde voorwaarden voldoen. Allereerst een eigen vermogen van 10 miljoen en een reputatie van ‘betrouwbaarheid en bekwaamheid’. Deze dingen zijn niet moeilijk voor Apple om te bewijzen. Een andere eis van de Chinese regering is dat de regering de activiteit van Apple moet kunnen controleren. Hiervoor is toestemming nodig tot de servers van Apple. Deze servers staan niet in China en deze vallen niet onder de jurisdictie van China. Als deze niet door de regering in de gaten gehouden kunnen worden dan zal de licentie niet verstrekt worden en er dus geen App Store komen. Zonder de Apple App Store verliest de iPhone erg veel waarde voor gebruikers. Samen met de afwezigheid van Wifi is de overstap naar China dus nog niet helemaal vlekkeloos tot nu toe. We houden je op de hoogte.

Bron: AppleInsider en TUAW

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2009, 23:31
Categorie Apple
Onderwerpen apple, china, exclusief

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.