Apple speelt zichzelf in de kijker van beurswaakhond SEC

Uit uitgelekte interne documenten van de SEC blijkt dat de beurswaakhond vermoedt dat sommige investeerders meer weten van Apple dan toegestaan is. De SEC onderzoekt momenteel vier verschillende tijdsvakken.

Securities and Exchange CommissionApple lijkt zichzelf in de kijker van de SEC (Securities & Exchange Commission, de Amerikaanse toezichthouder van effectenbeurzen) gespeeld te hebben. Uit uitgelekte interne documenten van de SEC blijkt dat de beurswaakhond vermoedt dat sommige investeerders meer weten van Apple dan toegestaan is. De SEC onderzoekt momenteel vier verschillende tijdsvakken, wat erop duidt dat er meer dan één overtreding plaats heeft gevonden. Op Wall Street wordt inmiddels gespeculeerd dat de investeerders aandelenhandel hebben bedreven met voorkennis van ‘drie specifieke Apple-ontwikkelingen.’

De SEC wil drie specifieke vragen beantwoord zien:

  • Hebben de aandeelhouders op illegale wijze informatie verkregen over de precieze verkoopcijfers van de belangrijkste modellen in de succesvolle iPod-lijn?
  • Zijn de aandeelhouders gedetailleerd ingelicht over de gezondheidstoestand van Steve Jobs, mede-oprichter en CEO van Apple? Steve Jobs leed in het verleden aan kanker en heeft afgelopen januari zijn functie voor zes maanden neergelegd. In deze afwezigheidsperiode heeft hij een levertransplantatie ondergaan. Geruchten omtrent zijn gezondheidstoestand leidden destijds tot forse koersschommelingen in het aandeel Apple.
  • Wisten de aandeelhouders voortijdig van aankondigingen over de gezondheid van Steve Jobs en de verkoopaantallen van de iPod-spelers? En wisten ze van de inhoud van deze aankondigingen?

Huffington Post-journalist Dan Dorfman, die de documenten heeft ingezien, claimt dat er ongebruikelijke handelspatronen zijn waargenomen. Volgens Dorfman leek het alsof de kopers en verkopers voor Apple zelf werkten. Mocht er inderdaad op één of meerdere gelegenheden aandelenhandel met voorkennis hebben plaatsgevonden, dan kan dat een forse financiële strop voor Apple betekenen. De SEC heeft al eerder een onderzoek ingesteld bij Apple; de resultaten daarvan zijn nooit publiek gemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 september 2009, 9:49
Categorie Apple
Onderwerpen aandelen, apple, steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.