Oude TomTom-apps terug in de App Store (update: overstappen rond 15 maart)

De oude TomTom-apps zijn weer teruggekeerd in de App Store. Dat betekent dat er voor bestaande gebruikers ook weer in-app aankopen gedaan kunnen worden. Ook hebben we eindelijk meer info wanneer
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

TomTom app in de auto op een iPhone

In februari verscheen de totaal vernieuwde TomTom GO Mobile-app voor de iPhone. Dit betreft een gratis app met een nieuw verdienmodel. TomTom vond het niet meer nodig om de oude betaalde apps in de App Store te houden, maar realiseerde zich niet dat er daardoor bij bestaande klanten iets mis kon gaan. Nu blijken de oude TomTom-apps weer teruggekeerd te zijn.


Update 14 maart: Vanaf 14 maart kunnen bestaande TomTom-gebruikers gratis overstappen naar TomTom GO. Door de instructies op het scherm te volgen krijgen ze drie jaar lang gratis TomTom GO. In het onderstaande artikel lees je precies hoe het overstappen in zijn werk gaat.

Bekijk ook

Bestaande TomTom-gebruikers kunnen nu overstappen voor drie jaar gratis TomTom GO

TomTom is gestart met het overstapprogramma waarmee bestaande gebruikers over kunnen stappen naar de nieuwe TomTom GO-app. Hierdoor kunnen ze drie jaar lang gratis gebruik maken van alle functies van de app.

Update 1: Nog steeds geen reactie van TomTom

Update 4 maart 12:00 uur: We hebben nu tweemaal contact gehad met het PR-bureau van Apple. Helaas zijn we daarmee niet veel verder gekomen. Zij waren ook verrast dat de oude apps terug zijn en weten niet exact wanneer de mogelijkheid tot overstappen wordt aangeboden. Bij de overstap krijg je trouwens 3 jaar gratis gebruik van de functies, daarna moet je weer gaan betalen. Het PR-bureau van TomTom heeft beloofd dat ze ons informeren zodra ze meer weten, maar voorlopig lijkt TomTom er geen behoefte aan te hebben om de gebruikers te informeren.[/ic_panel]

Update 2: TomTom overstap-aanbod voorlopig gepland op 15 maart

Update 4 maart 13:30 uur: Gelukkig weten we inmiddels meer. Het voorlopige plan is om op 15 maart de nieuwe TomTom Go-app wereldwijd beschikbaar te stellen. Bestaande gebruikers krijgen ook op 15 maart een in-app aanbod om over te stappen naar een driejarige subscription voor de nieuwe app. Deze datum kan nog gaan schuiven.

De oude TomTom-apps zijn slechts tijdelijk terug. Dat de oude apps tijdelijk zijn teruggekeerd, heeft er inderdaad mee te maken dat gebruikers geen updates meer konden installeren en hun bestaande in-app aankopen niet konden verlengen. Omdat TomTom niet beschikte over de e-mailadressen van bestaande gebruikers, konden ze hierover niet rechtstreeks communiceren met de gebruikers. Vandaar dat de communicatie via de App Store-beschrijving verliep.

Hieronder lees je de reactie die we ontvingen:

De ‘oude’ GO app is zoals jullie al vermoedden, inderdaad terug omdat gebruikers geen updates ed. meer konden installeren, omdat de oude app niet meer te vinden was in de Store.
Dit is dus niet definitief. TomTom zal communiceren wanneer de oude app voorgoed verdwijnt.
Zoals ik al zei, bestaande gebruikers krijgen een in-app aanbod om over te stappen naar een driejarige subscription. Dit gebeurt wanneer de app wereldwijd beschikbaar is. Vooralsnog gepland op 15 maart – ovb. uiteraard.
Wat betreft de communicatie: het vervelende is dat door het ontbreken van mailadressen van bestaande gebruikers communicatie hierover moest verlopen via de beschrijving in de app-store. Vandaar de verwarring.

Verwijderen oude apps bleek fout van Apple?

Door het verdwijnen van de oude apps, konden gebruikers van de oude app geen in-app aankopen meer doen voor verkeers- en flitserinformatie. Eén iCulture-lezer kreeg van TomTom de mededeling dat dit een fout aan Apple’s kant is, maar dat dit nu met de terugkomst van de oude TomTom-apps hersteld is. Dat betekent dat je de oude app ook weer kunt aanschaffen, waardoor je ook met een iPad met mobiele data kunt navigeren.

Bekijk ook

Review: TomTom GO Mobile, compleet nieuwe navigatie-app is gratis voor korte afstanden

TomTom GO Mobile is een nieuwe navigatie-app van TomTom, die je gratis kunt gebruiken voor 75 km per maand. Wil je meer rijden, dan sluit je een abonnement af. iCulture testte de app alvast.

Het gaat uiteindelijk alle bekende oude TomTom-apps, zoals TomTom Benelux, TomTom West-Europa en TomTom Europa. Ook de in-app aankopen voor deze apps zijn weer beschikbaar gemaakt. Het gaat om de meest recente versies van 17 februari met versienummer 1.22.1.

Het is op dit moment nog onduidelijk of de apps tijdelijk terug zijn of dat TomTom besluit om de apps voor langere tijd beschikbaar te houden. Het is de bedoeling dat gebruikers van de oude app uiteindelijk kunnen overstappen naar de nieuwe app, zonder dat ze opnieuw geld uit hoeven te geven. Er is echter nog niet bekendgemaakt wanneer en hoe de overstap zal verlopen; TomTom heeft wel instructies gegeven aan mensen die willen overstappen, maar de genoemde opties zijn nog niet beschikbaar in de apps.

De nieuwe TomTom GO Mobile-app is sinds februari uitsluitend in Nederland te downloaden. Deze maand zal de app wereldwijd beschikbaar komen. Mogelijk heeft de terugkeer van de oude apps ook iets te maken met de verdere uitrol.

Bekijk ook

TomTom voor iPhone en iPad: alles over navigatie in Benelux en Europa

Alles over TomTom voor iPhone en iPad: navigeren met je smartphone, waarmee je routes kunt plannen, nuttige plaatsen zoeken, flitsers en realtime verkeersinfo zien.

Met dank aan alle tipgevers!

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 14 maart: Informatie over TomTom GO overstapprogramma toegevoegd.
  • 2016 - 04 maart: Reactie van PR-bureau TomTom toegevoegd.

Informatie

Laatst bijgewerkt
14 maart 2016 om 12:49
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 65 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.