TomTom GO Mobile, foto door iCulture

Review: TomTom GO Mobile, compleet nieuwe navigatie-app is gratis voor korte afstanden

TomTom GO Mobile is een nieuwe navigatie-app van TomTom, die je gratis kunt gebruiken voor 75 km per maand. Wil je meer rijden, dan sluit je een abonnement af. iCulture testte de app alvast.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

TomTom GO Mobile, foto door iCulture
TomTom komt vandaag met iets nieuws: TomTom GO Mobile (link). TomTom stapt daarmee over op een compleet nieuw betaalmodel. In plaats van een eenmalig hoog bedrag is de app voortaan gratis. Je kunt maandelijks 75 kilometer gratis rijden met de app. Wil je meer kilometers rijden, dan kun je een in-app aankoop doen voor onbeperkt gebruik. iCulture kreeg de wereldwijde primeur om de app alvast te testen!


Nieuw verdienmodel: betalen voor gebruik
TomTom is op Android vorig jaar overgestapt van een betaalde download naar een abonneemodel. Dat had ongetwijfeld te maken met het grote aantal illegale gebruikers, maar op iOS heeft TomTom ook een reden om te kiezen voor een ander betaalmodel. Ooit, toen navigatie-apps voor de iPhone in opkomst waren (rond 2009-2011) hebben mensen de app aangeschaft voor een destijds gangbare prijs van vijftig of zelfs tachtig euro. Vijf jaar later is die investering wel afgeschreven: TomTom verdient vrijwel niets meer aan de verkoop van navigatie-apps gebruikers verwachten wel dat er constant updates uitkomen. Het standpunt is van beide kanten wel te begrijpen: als gebruikers willen we graag eindeloos dingen gratis blijven krijgen, maar TomTom kan vijf jaar na aankoop van ‘gratis’ geen kantoor en personeel betalen.

TomTom overzichtskaart TomTom GO Mobile: de menu-opties met onderin het tegoed aan kilometers

Veel navigatiefabrikanten zochten het de afgelopen jaren in extra aankopen, zoals flitspalen en andere aanvullende diensten. Maar ook daar is de grens wel bereikt en bovendien worden gratis alternatieven zoals Waze en HERE Maps steeds beter. TomTom moest ook voor iOS iets nieuws verzinnen en dat is TomTom GO Mobile geworden. De oude apps, die twee dagen geleden notabene nog een update kregen, zijn uit de App Store gehaald.

Kaarten per regio downloaden
Een groot pluspunt van deze nieuwe app is dat je niet meer alle kaarten hoeft te downloaden, maar er ook voor kunt kiezen om alleen Benelux te installeren. Voor de meeste mensen zal dat het grootste deel van het jaar genoeg zijn. Als je op vakantie wilt, installeer je tijdelijk de rest van wereld. Je kunt ook kleinere regio’s kiezen, bijvoorbeeld Canada & Alaska, Midden- en Oost-Europa, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Griekenland, DACH (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland) of USA Mid West.

TomTom GO Kaarten kiezen TomTom GO kaarten downloaden

TomTom GO Mobile: hetzelfde als de navigatiekastjes

TomTom GO Mobile biedt dezelfde diensten als de TomTom GO-navigatiesystemen, met dezelfde 3D-weergave, lay-out, nuttige plaatsen en live verkeers- en flitsinformatie. Dat klinkt vertrouwd, maar het betekent wel dat je als iPhone-gebruiker zult moeten wennen. De interface is namelijk anders dan je van de oude TomTom-apps voor iOS gewend was. Volgens TomTom gaat het allemaal sneller: opstarten, bestemming invoeren en gaan.

Nou blijkt dat in de praktijk nog wel mee te vallen. Ik heb het in de praktijk getest door met een stopwatch de app op te starten en als bestemming de Dam in Amsterdam in te voeren. Bij de oude TomTom West Europa duurde dat 36 seconden (inclusief wachten tot de app is gestart en berekenen van de route). Bij de nieuwe app duurde het 40 seconden. Dat kan ermee te maken hebben dat ik nog wat aan de interface moet wennen, maar de meeste tijd zat ik toch vooral te wachten op de app. In de betaversie die wij testten gaf de app regelmatig een melding dat er geen internetverbinding beschikbaar is, ook op plekken met perfecte Wi-Fi-verbinding (110 Mbps volgens de speedtest). Dat is hopelijk in de definitieve versie van de app opgelost.

Makkelijk bestemming invoeren
Wel prettig is dat je in TomTom GO Mobile wat vrijer bent om bestemmingen in te voeren. In de oude TomTom-app kon je ook nuttige plaatsen invoeren, maar het was vaak wat omslachtig, leverde niet altijd de juiste matches op en het zoeken via de Google-functie was nogal traag en vergde te veel stappen. In de nieuwe app is dat een stuk makkelijker geworden: bij het invoeren van de bestemmingen kies je ‘Adressen’ of ‘Nuttige plaatsen’. Vul ‘Artis’ in en je hebt meteen keuze uit 7 bestemmingen die allemaal ‘Artis’ heten (2x de dierentuin, 2x de bushalte, 1x parkeerplaats en nog wat andere icoontjes, waarvan ik de betekenis nog niet heb weten te achterhalen).

TomTom: bestemming Artis invoeren TomTom: opties bij de bestemming Artis

Bij elke bestemming kun je kiezen voor toevoegen aan favorieten (‘Mijn plaatsen’), gebruiken als beginpunt (handig!) of zoeken in de buurt. Je kunt ook meteen op het stuurwiel-icoontje tikken om er naartoe te navigeren. Je krijgt eerst een overzicht van de route en tikt daarna op ‘Rijden maar’ om te starten. Daarbij krijg je ook een 3D-route te zien.

TomTom: 3D Route naar Artis TomTom: route berekenen naar Artis

Scherm goed af te lezen
Via de instellingen kun je kiezen voor de snelste, kortste of milieuvriendelijkste route. Ook kun je snelwegen vermijden en een wandel- of fietsroute opvragen. Dit zijn functies die je ook al kent uit de eerdere TomTom-apps, maar ze zien er allemaal iets anders uit. De interface is makkelijker af te lezen op een iPhone, ook tijdens het rijden.

Een goed voorbeeld daarvan is te zien bij de navigatiestemmen. Standaard staat de computerstem Xander (Nederlands) ingesteld; als je meer stemmen opvraagt krijg je in eerste instantie alleen Ellen (Vlaams) te zien. Voor veel mensen zal dit voldoende zijn en het scherm staat niet vol met tientallen opties. Tik je echter op de knop ‘Alle stemmen’ dan krijg je de volledige lijst met stemmen te zien, inclusief Tsjechisch, Grieks, Fins, wat je maar wilt. De app valt je daar pas mee lastig als je dat zelf wilt.

TomTom GO Mobile: het menu TomTom GO Mobile: 3D-navigatie.

75 kilometer per maand gratis
Gebruikers krijgen iedere eerste dag van de maand 75 gratis kilometers, waarbij je toegang hebt tot alle functies. Elke eerste dag van de maand staat de teller weer op nul. Niet verreden kilometers kun je niet meenemen naar de volgende maand. Wil je upgraden, dan kost dat €19,99 voor een jaar of €44,99 voor drie jaar. Die prijs valt trouwens best wel mee. Voorheen betaalde je €18,99 voor een jaar flitsmeldingen. Nu betaal je één euro meer voor toegang tot alle functies, inclusief het nieuwste kaartmateriaal.

Bij het plannen van een nieuwe route zie je meteen hoeveel kilometers je nog tegoed hebt. De teller gaat pas lopen als je daadwerkelijk gaat navigeren, dus je kunt vooraf meerdere routes uitproberen, zonder dat het kilometers kost. Wie slim is en binnen de gratis 75 kilometer wil blijven, rijdt op de lange stukken snelweg zonder TomTom (naar bijvoorbeeld Utrecht rijden lukt iedereen wel) en zet pas de navigatie aan op het moment dat je er bijna bent. Maar goed, dan mis je de extra functies zoals de realtime verkeersinformatie en de geschatte aankomsttijd.

Overigens: als je de oude TomTom-apps hebt kun je die nog blijven gebruiken. Maar het is te verwachten dat TomTom bij nieuwe functies de focus legt op deze nieuwe app. In de App Store-omschrijving staat dat bestaande gebruikers gratis kunnen upgraden.

Dat zit zo, volgens het PR-bureau van TomTom:

De oude app vervalt niet, maar bestaande gebruikers krijgen binnenkort wel een aanbod voor een upgrade naar de nieuwe, incl. 3 jaar onbeperkte kilometers (twv. € 44,99). Daarvoor moet de oude wel tot die tijd geïnstalleerd blijven. Duurt nog even omdat Nederland het eerste land is waar de app live gaat. Tot die tijd kunnen bestaande gebruikers gewoon de oude app blijven gebruiken. Dit aanbod voor een upgrade komt tegelijk met de wereldwijde launch.

Wat we ons trouwens afvragen, is wat er gebeurt als je halverwege de rit de 75 km overtreedt. Valt dan de navigatie plotseling uit of mag je nog even de rit afmaken?

TomTom GO Mobile: 2D kaarten TomTom GO Mobile: bestemming invoeren in de app

Belangrijkste functies van TomTom GO Mobile

De belangrijkste functies van deze nieuwe app:

 • Flitsers: onbeperkt waarschuwingen voor vaste of mobiele flitsers.
 • Offline kaarten: sla kaarten op voordat je vertrekt, zodat je zonder dataverbruik kunt navigeren.
 • Nuttige plaatsen: zoeken naar POI’s zoals tankstations en hotels.
 • Snel zoeken: je krijgt resultaten in beeld zodra je begint te typen.
 • Adressen kopiëren: kies locaties uit andere apps of kopieer ze vanuit websites naar de app.
 • Tap and go: klik op de gewenste locatie op de kaart en je kunt meteen wegrijden.
 • Geavanceerde rijbaanbegeleiding: zie duidelijk waar je moet voorsorteren op grote kruispunten.
 • 3D-kaarten: realistische beelden van gebouwen op de route, zodat je weet waar je moet afslaan.

Conclusie TomTom GO Mobile review

TomTom GO Mobile zat er al aan te komen: iedereen kan wel nagaan dat de oude app voor TomTom weinig meer opleverde. Door een gratis app met abonnementenmodel aan te bieden komen ze vrijwel iedereen tegemoet. Je kunt het gratis proberen en er een sport van maken om binnen de 75 km per maand te blijven, of gewoon niet zeuren en €19,99 betalen voor een jaar gebruik. Die prijs is redelijk, als je het vergelijkt met de vroegere prijs van het flitsabonnement (€18,99 per jaar).

De app zelf heeft een erg duidelijke interface voor gebruik onderweg. Vooral het invoeren van nuttige plaatsen is erop vooruit gegaan: als je de eerste letters invoert krijg je meteen al de eerste items te zien en je hoeft minder door menu’s te zoeken. Wel is de interface wat wennen voor mensen die de app al langer gebruikten. Uiteindelijk zitten wel alle vertrouwde functies erin, maar iets anders gerangschikt en in een iets frisser uiterlijk. Prettig is dat je niet wordt overspoeld met te veel menu-opties, maar dat alles helder is gerangschikt. Extra opties krijg je alleen te zien als je daar specifiek om vraagt.

Pluspunten

 • Gratis proberen, eerlijk betaalmodel voor beide partijen
 • Geen gedoe meer met optionele in-app aankopen, je krijgt alle functies voor een vaste prijs
 • Duidelijke interface, die goed afleesbaar is in de auto
 • Alle benodigde functies zitten erin
 • Steeds de nieuwste kaarten, zonder dat je die hoeft aan te schaffen
 • Bestemming invoeren gaat bij nuttige plaatsen sneller dan in de oude app

Minpunten

 • Bestemming invoeren gaat bij adressen niet veel sneller (plaats, straat + huisnummer)
 • Nieuwe interface is voor oudgedienden wel even wennen
 • Alleen voor iOS 9 en hoger, dus niet voor mensen met oudere toestellen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

128 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.