Nokia boos over Apple’s claim grootste mobiele toestelmaker te zijn

Nokia is boos over Apple's claim dat ze de grootste fabrikant van mobiele toestellen ter wereld zijn. Nokia verkoopt veel meer toestellen, ook al zit het met de omzet een beetje tegen.

nokiaApple CEO Steve Jobs pochte afgelopen woensdag dat ze met $15,6 miljard kwartaalomzet de grootste fabrikant van mobiele apparatuur ter wereld zijn. Groter dan Nokia, Sony en Samsung. “It’s amazing”, zei Jobs. Bij Nokia is de opmerking echter in het verkeerde keelgat geschoten. Op Nokia’s Conversations-blog schrijft hoofd social media Mark Squires echter dat er niets van klopt. Hij wijst daarbij op twee artikelen, waaruit zou moeten blijken dat Nokia nog steeds groter is dan Apple “when you use a generally accepted and stable definition of mobile devices (i.e. not a laptop, etc)”.

Apple telt laptops mee, Nokia niet. Het verschil is volgens Squires nog groter als je naar aantallen verkochte toestellen kijkt. Nokia is al tientallen jaren de grootste aanbieder van mobiele toestellen; alleen met de omzet zit het op dit moment een beetje tegen. Apple versloeg eerder Nokia al als meest winstgevende toestelmaker.

De strijd tussen Nokia en Apple wordt niet alleen in de rechtszaal over patenten uitgevochten, maar ook in de media. Nokia maakte afgelopen week ook de kwartaalcijfers bekend. De omzet daalde in een jaar tijd met 5,3 procent naar 12 miljard euro. Tweederde daarvan is afkomstig uit de verkoop van telefoons, de rest uit netwerkapparatuur en andere activiteiten zoals dochter NavTeq. Dagelijks worden er een miljoen downloads in Nokia’s Ovi Store geteld, maakte Nokia ook bekend. Het gaat daarbij trouwens niet alleen om applicaties, maar ook ringtones en wallpapers. Apple’s App store haalt ongeveer tien maal zoveel: 300 miljoen downloads per maand. Nokia verkocht het afgelopen kwartaal 127 miljoen toestellen, 17 procent meer dan het voorgaande kwartaal.

Meer info: Nokia Conversations-blog

Nokia gaat ondertussen gewoon door met innoveren. Hieronder demonstreren ze de nieuwste vindingen: een mobiele radar-applicatie waarmee je de snelheid van iemand anders kunt meten en een oplossing waarbij je het geluidsvolume van je telefoon met je hand kunt bedienen. Het ziet er minder gelikt uit dan de filmpjes van Apple, maar origineel is het wel:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 januari 2010, 19:21
Categorie iDevices
Onderwerpen apple, cijfers, nokia

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.