Reacties voor: Apple vernieuwt iMacs: 21,5-inch met 4K-scherm, alle 27-inch iMacs met 5K-scherm

Apple heeft de nieuwe 21,5-inch iMac met 4K retinascherm aangekondigd. Daarnaast zijn alle 27-inch iMacs nu voorzien van een 5K-scherm.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 28 reacties

  1. Hahaha, die prijzen.

    Volgens mij denkt Apple dat we allemaal miljonairs zijn. Daarnaast hebben ze ook nog eens (schandalig) zeer ouderwetse 5400 RPM schijven in de iMacs, waardoor de bij alle prijzen je er nog eens minimaal een paar honderd euro bij op moet tellen om een fatsoenlijke machine te krijgen.

  2. Voor de mensen die 27″ de groot vinden, vinden jullie 21,5″ niet te klein? Ik snap niet dat Apple een 21,5″ variant heeft.. Geef mij maar een 24″ en een 30″ beeldscherm.. 🙂

    Wat mij overigens opvalt:

    De 27-inch iMacs worden geleverd met de zesde generatie Intel Core-processors

    Ik neem aan dat, daar de nieuwe iMacs dus ook deze CPU’s hebben, het niet lang op zich laat wachten alvorens de nieuwe Macbook Pro’s 15″ ook geüpdatet wordt met deze generatie! Kan ik mijn MBP 2012 vervangen 🙂

  3. Die 27″ iMac’s zijn inderdaad niet cheap. Maar deze zullen ongetwijfeld wel snel zakken naar de vroegere prijzen zoals de Macbook Pro’s in de tijd.

  4. @Tester: 5400 is enkel in de 21,5, wat logisch is. Dit is een laptop HDD en geen desktop. Bij de 27″ is het 7200 as it should be.

  5. @Tester: Is er een vergelijkbaar Windows alternatief? Dan moet je rekening houden met: iMac heeft na 5 jaar nog steeds een restwaarde van €500 (Windows kloon: restwaard nihil). Maar je hoeft hem niet na 5 jaar weg te doen. Tel ook even mee dat je geen licentie hoeft te kopen voor een virusscanner (Windows: €25 per jaar?). Je hoeft geen randsoftware te kopen (Office ed voor €10 per maand), die krijg je er bij. Oh ja, ieder jaar krijg je een verbeterd OS. Ik ben heel benieuwd naar je alternatief.

  6. Het is gewoon belachelijk hoeveel duurder de iMac hier is dan in de USA. Daar betaal je gewoon $1799 t.o.v. €2129 voor de goedkoopste 27-inch Retina iMac…

  7. Nu de iphones betere schermen geven. Het is bijna 2016.

  8. Idd. dan zou ik een MBP nemen met groot scherm er naast

  9. Origineel geplaatst door GastonM
    Het is gewoon belachelijk hoeveel duurder de iMac hier is dan in de USA. Daar betaal je gewoon $1799 t.o.v. €2129 voor de goedkoopste 27-inch Retina iMac…

    Die 1799 dollar is exclusief belasting in de VS. Daar komt dus nog een minimaal bedrag van om en nabij de 130 dollar bij (afhankelijk waar je in de VS woont). Uiteraard schilt het nog wel iets. Maar niet dat kolossale gat wat jij noemt 😉

  10. Betreft computers. loopt apple serieus achter!

    Der bestaat namelijk al aantal jaren de i7.
    Dat Apple serieus nu nog geen eens Imacs maakt met een i7 processor.
    En dan voor zulke belachelijke prijzen

  11. En wanneer gaan ze mijn MacBookpro schermcoating repareren ?

  12. @stefan: Je kunt er gewoon een i7 in bestellen hoor. Eentje van 3.3 GHz in de 21,5″ en eentje van 4 GHz in de 27″.

  13. Origineel geplaatst door stefan
    Dat Apple serieus nu nog geen eens Imacs maakt met een i7 processor.

    Waar heb jij het over? De iMac 27″ Late 2009 was al verkrijgbaar met een i7 processor.

  14. Origineel geplaatst door alpacatje
    Die 27″ iMac’s zijn inderdaad niet cheap. Maar deze zullen ongetwijfeld wel snel zakken naar de vroegere prijzen zoals de Macbook Pro’s in de tijd.

    Ik ben bang van niet … zodra er een prijsverzakking dreigt, kan er ineens besloten worden om de hardware te upgraden van binnen ( zoals nu ) zodat de prijzen hoog blijven en gerechtvaardigd.

  15. Geen optie voor een GPU die niet van Intel komt voor de 21.5″ iMacs. Kom op zeg. Ik kan het begrijpen op de niet-4K machines maar dat 4K scherm gaat heel wat rekenkracht eisen van de Iris Pro 6200.

    En dan die mobiele GPUs in de 27″ iMac. Om van te huilen. Volwaardige desktop GPUs hebben al moeite met 4K schermen, laat staan 5K schermen. En dan komt Apple met lullige AMD Mobile GPUs. En Skylake is leuk, maar dan wel met DDR4.

    En dan de Magic Mouse. JE MOET JE MUIS OP Z’N KANT LEGGEN OM M OP TE LADEN. Goed ontwerp Apple. Goed over nagedacht zie ik.

    En zoals gewoonlijk gaan zowel de CPU als de GPU gigantisch in snelheid omlaag als ze aan het werk moeten vanwege de idiote koeling in de iMacs.

  16. Ik ben niet zo’n reageerder in fora e.d. maar ik wil mijn ervaring deze keer toch eens delen. Apple is een merk met inderdaad fors geprijsde producten maar een gemiddelde windows pc is wat mij betreft absoluut niet te vergelijken met een Mac. Onze eerste 21,5″ Mac dateert inmiddels van Februari 2010 dus loopt al richting de 6 jaar, staat in de woonkamer en is voor algemeen gebruik in ons 4 pers gezin. Dit was destijds het instap model zonder verdere speciale uitbreidingen o.i.d. en deze draait sinds kort uiteraard op OSX El Capitan (gratis upgrade). Zonder overdrijven heeft deze echt nog nooit problemen vertoond en het besturingssysteem is ook nog nooit geherinstalleerd maar deze functioneert dus nog steeds prima! Deze is absoluut nog niet aan vervanging toe maar ondanks de prijs zou ik zonder twijfel direct weer een Mac kopen. Daarvoor Windows pc’s gehad die gewoon regelmatig vast lopen, zelfs als ze nog zo goed als nieuw zijn. De ctrl-alt-delete toetsen slijten altijd het snelste 🙂 Ik gebruik zelfs voor mijn werk liever mijn eigen Macbook Pro uit voorjaar 2011 als alternatief voor een, van mijn werk gekregen Lenovo Thinkpad van 9/2014 t.w.v. € 1200 omdat ik het een drama apparaat vind. Leuk idee hoor zo’n afneembaar beeldscherm ook te gebruiken als Tablet maar beeldkwaliteit en werking van Windows 8 in deze vorm vind ik belabberd. Heel af en toe moet ik wel eens data van het zakelijke netwerk inzien wat niet via mijn Macbook kan maar >95% van de tijd ligt hij met een lege batterij in de hoek.

    1 credit moet ik Windows wel geven; ik heb bij wijze van test een keer de publieke test versie van Windows 10 via Boot Camp op mijn Macbook geïnstalleerd en die draaide probleemloos maar wat zegt dit over de kwaliteit van Windows 10 als ik de reviews en klachten lees na de introductie van Windows 10.

    Niemand moet zich aangesproken of aangevallen voelen want iedereen koopt en gebruikt uiteraard de pc waar hij zich het prettigst bij voelt, toch.

  17. Eens met Ton, tot en met de laatste zin…

  18. @Flieps: Heb je ooit al een Windows PC fatsoenlijk bekeken? Je betaalt misschien voor Office (wat niet maandelijks hoeft te zijn), is een stuk functioneler dan Pages etc.

    Voor Windows zijn er ook prima virusscanners zonder betaalde licentie (Avast). Daarnaast ben je echt niet verstandig bezig een om zonder virusscanner op pad te gaan (ongeacht besturingssysteem). Ook OSX kan virussen krijgen.

    Windows besturingssystemen gaan een aantal jaar prima mee en wat betreft die “verbeterde” OSX: Splitview? Bedoel je dat je twee vensters naast elkaar kunt zetten zoals sowieso al sinds 2009 mogelijk is met Windows?

    En wat Tester zegt: Inderdaad idioot, die prijzen. Zeker gezien wat je er voor krijgt (5400rpm schijf, bijv.).

    Mijn Windows PC draait nu al prima en bestaat voor het grootste gedeelte uit dezelfde onderdelen als 5 jaar terug. En wanneer het te oud wordt: Nieuwe onderdelen. Kast open en plaatsen die nieuwe onderdelen! Zo ook een 2TB schijf voor €100, ipv een slordige €600 bijvoorbeeld.

    Al met al: Wil je Windows afkraken, weet dan waar je over begint. Check je feiten (en ja, die prijs voor die 2TB klopt dan misschien niet, maar €400 is net zo idioot).

    En het is dat ik Logic moet gebruiken voor school, anders had ik echt niet aan een Mac begonnen.

    Makkelijk besturingssysteem? Ja. Weinig aan te verpesten? Ja. Overpriced voor wat je krijgt? Zeker weten. Dan maar om de x aantal jaar constant nieuwe onderdelen waar ik dan uiteindelijk na 5/6 jaar net zoveel kwijt ben als een Mac in 5/6 jaar. Dan ben je tenminste wel up-to-date.

    Einde getier; ik stop hier.

  19. @stefan: Haha, wat een onzin commentaar.
    Er zijn dus toch mensen die alleen naar de naam kijken.
    Heel simpel, een i7 is een i5 met hyperthreading. Dat is het enige verschil.

  20. @Ton: Ik ben het ook volledig met je eens. Vroeger altijd een windows laptop gehad en die liep geregeld al wel eens vast en moest ik om de 2-3 jaar vervangen. Overgestapt op MBP en zou nooit meer naar iets anders willen gaan.

  21. Wel jammer van die AMD kaarten, ik zit daar echt niet op te wachten, rebrands van de 200 serie, met een chip uit 2011.
    Doe maar gewoon een 980m en 970m van Nvidia

  22. Hier ook even mijn ervaringen met mijn eerste iMac.
    De iMac 2e hands gekocht, voor een klein bedrag van 500 euro. Wel de i5 2,7ghz versie uit 2011. De eerste week een samsung evo 850 SSD er zelf in geplaatst. Daarnaast 8 gb Ram erbij gestoken. (totaal van 16 gb).
    Een iMac van dus een jaar of 4 oud voor totaal zo;n 600 euro. Maar tjonge jonge wat een snelheid en dat komt vooral door de SSD die ik heb geplaatst.
    Het was even een werkje, maar dan heb je ook wat!
    En dan terug op een windows laptop van een jaar oud, man wat een bagger. Voordat google chrome ervoor staat ben je 5 sec verder en al helemaal niet te spreken over het laden van iTunes. Bij de mac is het klik, boem… en het staat ervoor. Verder ook geen vastlopers, virussen of andere narigheid. Ik ben er zeer content mee, voor mij geen windows pc meer!

  23. Vraagje: weet iemand of het geheugen nog zelf uit te breiden is (in de 27″) zoals dat met de vorige versie wel het geval was? En zo ja, welk geheugen er dan in moet (laptop grootte: kleinere bankjes óf normale grootte: grotere bankjes)?

  24. Origineel geplaatst door pommetje
    Hier ook even mijn ervaringen met mijn eerste iMac.
    De iMac 2e hands gekocht, voor een klein bedrag van 500 euro. Wel de i5 2,7ghz versie uit 2011. De eerste week een samsung evo 850 SSD er zelf in geplaatst. Daarnaast 8 gb Ram erbij gestoken. (totaal van 16 gb).
    Een iMac van dus een jaar of 4 oud voor totaal zo;n 600 euro. Maar tjonge jonge wat een snelheid en dat komt vooral door de SSD die ik heb geplaatst.
    Het was even een werkje, maar dan heb je ook wat!

    Wat handig, want hardware zelf uitbreiden is nou net een trend waar Apple rechtstreeks tegenin gaat. Heb je al eens gekeken wat je moet doen om op de nieuwere iMacs de schijf te upgraden? Dat is een hele operatie aan die een noviet maar beter niet kan beginnen. Bij de 21,5-inch iMac kun je zelfs het werkgeheugen niet meer uitbreiden omdat het gesoldeerd is. De toekomstige Mac is een kant-en-klaar pakket dat je van Apple rechtstreeks koopt, laat repareren door Apple onder AppleCare+ en later weer verkoopt of door Apple laat recyclen.

    Origineel geplaatst door Niels
    Ook OSX kan virussen krijgen.

    Er zijn vrijwel geen virussen voor OS X waartegen je bescherming nodig zou hebben, tenminste op moderne versies van OS X. Er is in de meest brede zin wel malware, maar geen virussen. De risico’s die je tegenwoordig op OS X loopt zijn programma’s die je zelf uitvoert, voornamelijk Trojaanse paarden dus. In de praktijk heb je geen behoefte aan anti-malware-software op een Mac, omdat: (1) OS X zelf al beschermd is en regelmatig door Apple wordt geüpdatet, (2) anti-malware-software zich doorgaans zo ver in het system nestelt dat dit op zich al een risico is, (3) je vaak geld betaalt voor een garantie die nooit waargemaakt kan worden, (4) er vrijwel geen malware is die je systeem zo blootlegt dat je het niet makkelijk zou kunnen verwijderen. Kortom als er ooit een serieuze bedreiging zou zijn, zou Apple ingrijpen en zou anti-malware-software je toch niet kunnen beschermen. Bovendien zit het veiligheidsmodel van OS X zo goed in elkaar dat een enkele uitgebuite vulnerability beslist geen drama is.

  25. @Niels: Wanneer ik een PC bouw met dezelfde specs als een 27″ imac plus extern 5K scherm, hoeveel zou dat schelen met een IMac?

  26. Het zegt wel genoeg dat mijn vriendin altijd de Macbook pakt ipv haar zelf nieuw gekochte Lenovo laptop. Deze macbook is toch zo’n 3 jaar oud. Nooit een herinstallatie, nooit geen vastloper en het hele os werkt iedere dag opnieuw heerlijk.

    Dan kunnen er allerlei discussies gevoerd worden over specs, die zeggen mij 0,0 als een dergelijke machine zo lang zo goed presteert. Met plezier betalen wij daar wat meer voor!

  27. Het valt te zien welke Windows-machine natuurlijk.. Mijn 10 jaar oude Windows pc zou ik soms door het raam willen smijten. Mijn 3 jaar oude Samsung ultrabook met SSD daarentegen is even snel als een gloednieuwe macbook. Men kan moeilijk een Pc met HDD vergelijken met een SSD-pc. Appels en peren weet je wel. Een zeer goede vriend van me heeft een Macbook pro van rond de 2200 euro en hij zou deze soms door het raam willen smijten aangezien ie heel vaak crasht en traag is.

    Origineel geplaatst door pommetje: Hier ook even mijn ervaringen met mijn eerste iMac.De iMac 2e hands gekocht, voor een klein bedrag van 500 euro. Wel de i5 2,7ghz versie uit 2011. De eerste week een samsung evo 850 SSD er zelf in geplaatst. Daarnaast 8 gb Ram erbij gestoken. (totaal van 16 gb).Een iMac van dus een jaar of 4 oud voor totaal zo;n 600 euro. Maar tjonge jonge wat een snelheid en dat komt vooral door de SSD die ik heb geplaatst.Het was even een werkje, maar dan heb je ook wat!En dan terug op een windows laptop van een jaar oud, man wat een bagger. Voordat google chrome ervoor staat ben je 5 sec verder en al helemaal niet te spreken over het laden van iTunes. Bij de mac is het klik, boem… en het staat ervoor. Verder ook geen vastlopers, virussen of andere narigheid. Ik ben er zeer content mee, voor mij geen windows pc meer!

  28. Origineel geplaatst door Sander
    Voor de mensen die 27″ de groot vinden, vinden jullie 21,5″ niet te klein? Ik snap niet dat Apple een 21,5″ variant heeft.. Geef mij maar een 24″ en een 30″ beeldscherm.. …

    Snap ik ook niet, zweer (oa) daarom bij de MacMini, kun je tenminste zelf bepalen welk scherm voor welke prijs je wilt. En idd met minimaal 24″, in de woonkamer zelfs 40″ 😃 Daarmee hoef je ook niet mee te doen met die 4K/5K hype… (maar je kan ‘t wel als en wanneer jij daar behoefte aan hebt)

    Benieuwd wanneer die Mini aan de beurt is voor een HW update… al red ik me nog wel ‘even’ met de quadcore i7 versie 😁

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.