Paspoort scannen met NFC

iPhone kan binnenkort NFC-chip in paspoorten uitlezen

Nieuw in iOS 13
iPhone-gebruikers kunnen later dit jaar met de iPhone hun paspoort scannen om hun identiteit te bevestigen. Apple heeft een update voor het Core NFC-framework uitgebracht dat in iOS 13 ondersteuning biedt voor het lezen van NFC-chips in paspoorten en andere ID-documenten. Het is inmiddels bevestigd dat het werkt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update maandag 11 november 2019: Met versie 5.12.2 van DigiD kun je je identiteit verifiëren met NFC en je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

https://www.iculture.nl/nieuws/digid-controleert-met-nfc

Ook Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten zijn voorzien van een chip. Met de BZK-ID-app voor Android is het al mogelijk om die chip uit te lezen om te controleren of het goed werkt. Een soortgelijke app kan nu ook voor iOS ontwikkeld worden, omdat Apple de mogelijkheid om data uit te lezen heeft opengezet. “Ik kan bevestigen dat het werkt”, aldus CEO Maarten Wegdam van chipmaker Innovalor. “We hebben het getest met Britse paspoorten en dat was geen probleem.”

Meer NFC-functies in iOS 13

In iOS 13 gaat Apple het Core NFC-framework verder uitbouwen, zo werd bekend tijdens WWDC 2019. De nieuwe NFC-functies maken het voor het eerst mogelijk om naar NFC-tags te schrijven vanuit een iPhone. Het werkt zowel voor Mifare- als voor FeliCa-tags. Lezen en schrijven is mogelijk voor smartcards en tags die volgens ISO 7816 werken en ook voor ISO 15693 (NFC Forum Type 5).

Verder komt er iOS 13 ondersteuning voor Siri Shortcuts. Dit houdt in dat je workflows kunt maken die met een enkele tap meerdere geautomatiseerde acties kunnen uitvoeren, simpelweg door een NFC-tag te lezen.

Innovalor maakt al de ReadID-app, die gebruikt wordt door Nederlandse banken zoals Rabobank, ING, de Volksbank en DNB voor het controleren van de ID van een klant. Daarnaast wordt de EU Exit-app van het bedrijf gebruikt in het Verenigd Koninkrijk voor het controleren van documenten. Tot nu toe was deze app alleen beschikbaar voor Android-toestellen met NFC-chip. In de toekomst kun je ook op de iPhone gemakkelijker een nieuwe bankrekening openen en je identiteit bewijzen. Je hoeft dan niet meer persoonlijk langs te gaan bij de bank. Een video van ReadID laat zien hoe het werkt.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken in het Verenigd Koninkrijk kondigde een paar maanden geleden al aan dat de EU Exit-app voor het einde van 2019 beschikbaar zou komen op iOS. Dat gaf al aan dat er veranderingen aan zaten te komen. Innovalor werkte al twee jaar aan een oplossing voor iOS, maar was daarbij afhankelijk van externe NFC-lezers. Daarnaast was er een ReadID MRZ-app voor iOS voor het scannen van teksten die door de computer kunnen worden uitgelezen met behulp van OCR.

ReadID op iOS: paspoort scannen met NFC

Het bedrijf heeft al een beta-versie van de ReadID-app klaar staan. Die zal nog niet in de App Store verschijnen, maar wordt als gesloten beta getest via TestFlight. Oudere toestellen vóór de iPhone 7 zullen waarschijnlijk nog steeds een externe NFC-reader moeten gebruiken. Innovalor verwacht een enorme impact voor bijvoorbeeld banken. “Dit zal de digitalisering versnellen en tegelijk identiteitsfraude verminderen”, aldus CEO Wegman van het bedrijf.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 11 november: Het is nu mogelijk om je paspoort te scannen met NFC.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.