Minister: ‘Geen 4G-netwerk in Brussel is schadelijk voor Belgische economie’

Brussel krijgt voorlopig geen 4G-netwerken, vanwege de regionaal ingestelde stralingsnormen. Daardoor dreigt België achterop te raken in de dienstensector, vreest Minister van Economie Johan Vande Lanotte.

johan vande lanotteIn alle Europese landen worden momenteel 4G-netwerken uitgerold. Ook in België, waar Proximus/Belgacom al een functionerend 4G-netwerk heeft. Base kondigde afgelopen juli aan dat ze nog in 2012 een 4G-netwerk zouden uitrollen en het 4G-netwerk van Mobistar zou ook voor eind 2012 al klaar zijn in grote steden. Maar bij die grote steden ontbreekt steeds één stad: Brussel. Minister van Economie Johan Vande Lanotte waarschuwt nu dat het ontbreken van 4G in Brussel schadelijk is voor de stad en de economie. Dat Brussel voorlopig geen 4G-dekking krijgt heeft te maken met stralingsnormen. Gewesten zijn bevoegd om eigen stralingsnormen in te stellen. Belgacom’s CEO Didier Bellens klaagde eerder van de week dat de hoofdstad van Europa achterop dreigt te gaan lopen, door het ontbreken van snel mobiel internet.

Volgens minister Vande Lanotte gaat het om een economisch groot probleem, omdat de dienstensector afhankelijk is van telecom. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje kreeg Vande Lanotte vragen over de stralingsnormen in het Brussels gewest voorgeschoteld door Herman De Croo (Open Vld) en Peter Dedecker (N-VA). Vande Lanotte erkende dat de bevoegdheid over gezondheidsnormen geregionaliseerd is. Het geldt bijvoorbeeld ook voor geluidsnormen. Maar hij vindt wel dat België zich daarmee achterstelt op de economische kaart. Het lijkt er alleen niet op dat de overheid gaat ingrijpen.

Overigens is de iPhone 5 standaard nog niet op het 4G-netwerk van Proximus te gebruiken. De iPad en iPad mini krijgen wel toegang tot het 4G-netwerk van Proximus, maar voor de iPhone 5 moet je een truc uithalen. Je kunt dan geen mms-berichten meer ontvangen. “Ons netwerk is wel helemaal klaar om de iPhone 5 te verwelkomen”, zegt woordvoerder Jan Margot. “Dit is een puur commerciële beslissing van Apple, die wel eens in hun nadeel zou kunnen spelen. Andere toestellen kunnen wel al gebruik maken van het snellere 4G-netwerk.” Toestellen van Apple mogen niet zomaar verbinding maken met het 4G-netwerk, want Apple wil ze eerst goedkeuren. Toen stond Proximus ook perplex dat Apple niets van zich liet horen. Ook nu is dat het geval: “Ik zag vanmorgen een aantal interne mails van collega’s die uit de lucht vielen. Wij werden door Apple niet geïnformeerd over de beslissing om toestellen wel of niet toe te laten tot ons 4G-netwerk”, zegt woordvoerder Margot.

Tipgever: Tom

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 februari 2013, 13:05
Categorie Providers
Onderwerpen belgische apps, proximus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.