Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

Marktaandeel iPhone in Nederland steeg in 2012 van 10 naar 15 procent

Het marktaandeel van de iPhone in Nederland is gestegen van 10 naar 15 procent in 2012. Samsung gaat aan koop, maar Apple is een goede tweede. BlackBerry en Nokia vielen weg.

iphone-verkoop-groeiHet marktaandeel van de iPhone in Nederland is vorig jaar gestegen van 10 naar 15 procent. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK over de maand december 2012. Uit de cijfers is af te leiden wat de gemiddelde verkopen zijn geweest in het afgelopen jaar. Samsung gaat aan kop, maar Apple heeft niets te klagen: de iPhone steeg vijf procentpunten van 10 naar 15 procent. Ook Sony en Alcatel groeiden (respectievelijk naar 2,6 en 2,8%). De overige fabrikanten zagen hun marktaandeel dalen. Grote verliezers waren Nokia en BlackBerry.


In totaal blijkt dat de Nederlandse telefoonmarkt in 2012 is gekrompen. Het percentage verkochte smartphones steeg wel: van 53% in 2011 naar 65% in 2012. In de maand december was 7 op de 10 verkochte telefoons een smartphone. Kijk je alleen naar smartphones, dan heeft Apple daarin nu een marktaandeel van 29,9%, een stijging van bijna 10 procentpunten.

De cijfers laten zien dat BlackBerry bijna is weggevaagd van de Nederlandse smartphonemarkt. Het marktaandeel daalde van 15,5 naar 4,2 procent. Bij Nokia daalde het marktaandeel naar 9,7 procent. Die cijfers zijn in de grafiek hieronder niet terug te vinden, omdat die betrekking hebben op de gehele mobiele telefoonmarkt in Nederland, inclusief niet-smartphones.

afzet-mobile-2012-gfk-nederland

In de VS is Apple ondertussen uitgegroeid tot de grootste mobiele telefoonmaker. Dat blijkt uit cijfers van Strategy Analytics. Apple lag als smartphonemaker altijd al op kop, al had het de laatste tijd net als in andere landen te maken met meer concurrentie vanuit Samsung. Maar naarmate meer mensen smartphones gingen kopen, steeg Apple’s marktaandeel ook in de ranglijst van telefoons in het algemeen (inclusief niet-smartphones). Neil Mawston, executive director bij Strategy Analytics zegt erover:

We estimate Apple shipped 17.7 million mobile phones for a record 34 percent share of the United States market in the fourth quarter of 2012. This was up sharply from 12.8 million units shipped and 25 percent share in Q4 2011. Apple has become the number one mobile phone vendor by volume in the United States for the first time ever.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.