Microsoft Seeing AI Florian Beijers

Microsoft Seeing AI app voor blinden en slechtzienden nu beschikbaar in het Nederlands

App leest voor wat de iPhone-camera ‘ziet’
In de nieuwste update van Microsoft Seeing AI wordt voor het eerst Nederlands gesproken in de app. Seeing AI helpt blinden en slechtzienden om makkelijker door het leven te gaan.

Seeing AI van Microsoft nu in het Nederlands

Met Microsoft Seeing AI moeten blinden en slechtzienden makkelijker door het leven kunnen gaan. De app, die al een tijdje gratis verkrijgbaar is, gebruikt de camera van je iPhone. Met kunstmatige intelligentie (AI) herkent de app veel objecten, teksten, barcodes en zelfs emoties bij mensen. Seeing AI herkent ook jouw vrienden. Wat er te zien is wordt vervolgens uitgesproken.


Aanvankelijk was Microsoft Seeing AI alleen beschikbaar in het Engels. Met de nieuwe update van de app zijn daar vijf talen bijgekomen: Spaans, Duits, Frans, Japans en, jawel, Nederlands! Je kunt nu je camera op van alles om je heen richten en je hoort een Nederlandse stem met een beschrijving. Het is niet de mooiste stem, namelijk eentje die bij Apple bekend staat als ‘Xander’. Gelukkig is het over het algemeen wel goed verstaanbaar.

Seeing AI maakt het leven toegankelijker

Seeing AI maakt het voor blinden mogelijk om te begrijpen wat er op een foto staat. Zo ook voor Florian Beijers, een Nederlandse webontwikkelaar die blind geboren is:

Ik kan nu als het ware ‘zien’ waar iets is op een foto, wat er nog meer op staat en wat ze met elkaar te maken hebben. De geek in mij vindt die informatie fijn.

Microsoft Seeing AI Florian Beijers
Florian Beijers met zijn hulphond. Foto: Microsoft

In een Microsoft blogpost vertelt Beijers over zijn leven als blinde. Hij denkt dat Seeing AI grote impact zal hebben in een land waar toegankelijkheid volgens hem nog niet is waar het moet zijn. Zo zijn menukaarten in restaurants lang niet altijd beschikbaar op internet, wat zorgt dat hij het niet goed kan laten voorlezen door zijn iPhone. Hoewel er al wel apps bestonden die tekst kunnen voorlezen is een veelzijdige app als Seeing AI welkom.

De app is helemaal gratis te gebruiken, maar je gaat er wel mee akkoord dat beelden naar Microsoft gestuurd kunnen worden. Naar eigen zeggen is dit om ‘bepaalde functies’ mogelijk te maken. Beelden worden na verwerking automatisch verwijderd.

Bekijk ook

Toegankelijkheid: dit zijn de iPhone-functies voor mensen met een beperking

Met de Toegankelijkheid-instellingen van iOS kun je allerlei instellingen aanpassen voor zien, horen en interactie. Dit is handig voor mensen met een beperking, zoals slecht zicht of een slecht gehoor. In dit artikel lees je er alles over.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.