Massale bijensterfte en misoogsten door mobiele telefoons

Bijen verdwijnen op mysterieuze wijze, als gevolg van Colony Collapse Disorder (CCD). Er zijn aanwijzingen dat straling door mobiele telefoons er iets mee te maken heeft.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het lijkt een raar verhaal: de ene na de andere bijenkolonie verdwijnt op mysterieuze wijze, als gevolg van Colony Collapse Disorder (CCD). Wetenschappers hebben al tientallen oorzaken bedacht, maar die bleken geen sluitende verklaring te geven. De aanwijzingen worden steeds sterker dat de straling door mobiele telefoons er iets mee te maken heeft.

Let op: dit is een oud artikel, dat door een fout in één van de WordPress-plugins automatisch op Twitter is gezet. Oud nieuws dus! Graag niet retweeten.


Niet alleen de bijen verdwijnen, maar we zouden zelfs massale voedseltekorten tegemoet kunnen zien. Als bijen niet meer voor de verspreiding van pollen zorgen, kan dat zorgen dat oogsten massaal mislukken. De straling die door mobiele telefoons en andere electronische gadgets wordt verspreid zou verantwoordelijk voor een van de meest bizarre mysteries in de natuur: bijenkolonieën die abrupt verdwijnen. Het fenomeen begon in de VS en heeft nu Europa bereikt. De theorie is dat de straling van mobiele telefoons interferentie veroorzaakt met het ‘navigatiesysteem’ van de bijen, waardoor ze hun bijenkorf niet meer kunnen terugvinden. Het gevolg is Colony Collapse Disorder (CCD): de bijen laten de bijenkorf achter en laten alleen de koningin, eieren en onvolgroeide werkbijen achter. Van de verdwenen bijen is geen spoor meer te vinden.

Afgelopen najaar werd de noodbel al geluid. Het fenomeen heeft inmiddels de helft van de Amerikaanse staten getroffen: aan de Westkust is 60% van de commerciële bijenpopulatie verdwenen en aan de Oostkust zelfs 70%. Sindsdien heeft CCD zich verspreid over Duitsland, Zwitserland, Spanje, Portugal, Italië en Griekenland. Vorige week kondigde John Chapple, een van de grootste bijenhouders in Londen, dat 23 van zijn 40 bijenkorven plotseling leeg en verlaten zijn. Het Britse ministerie van Milieu ontkent dat er een probleem is.

De gevolgen kunnen dramatisch zijn: de landbouw is grotendeels afhankelijk van bijen, die ervoor zorgen dat gewassen worden bevrucht. Albert Einstein zou ooit hebben gezegd, dat als de bijen verdwijnen, dat de mensheid dan nog maar 4 jaar te leven heeft. Wat er precies aan de hand is, is nog steeds niet helemaal duidelijk: pesticides, opwarming van de aarde, genetische manipulatie of ongedierte zijn al afgevallen als mogelijke oorzaak. Duits onderzoek toont aan dat het gedrag van bijen verandert wanneer ze in de nabijheid van een electriciteitsleiding wonen. Een onderzoek van Landau Universeit heeft aangetoond dat bijen niet naar hun korf terugwillen als ze er mobiele telefoons in de buurt zijn.

Meer informatie is te vinden in:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.