Litho Controller

Met de Litho-controller bedien je ARKit-apps op de iPhone

Litho is een controller voor augmented reality, die je op je hand draagt. Door je handen te bewegen stuur je iets aan en daarbij krijg je voelbare feedback. Het werkt met ARKit.

Litho-controller voor AR-apps

Het ziet er misschien uit als een design-boksbeugel, maar de Litho is veel vriendelijker van insteek. Deze controller voor AR-toepassingen is vanaf nu verkrijgbaar voor ontwikkelaars in een beta-uitvoering. Eind van het jaar moet het accessoire voor iedereen beschikbaar zijn. Behalve bewegingssensoren zit er ook een kleine trackpad in, zodat je met je handen kan zwaaien en wijsen, maar ook vegen en tikken. Het is ontwikkeld door drie Britten en werkt met ARKit. In een demovideo is te zien hoe je bijvoorbeeld met handbewegingen smart home-accessoires zoals thermostaten kan bedienen, zonder je iPhone tevoorschijn te pakken. Maar het werkt uiteraard ook in games.


Het zal lastig worden om gebruikers te overtuigen om zo’n handcontroller aan te schaffen. De Litho is dan ook oorspronkelijk ontwikkeld voor augmented reality-brillen zoals de HoloLens van Microsoft. Maar de verkoop daarvan loopt nog niet erg storm; vandaar dat het team heeft besloten om zich eerst maar op Apple’s platform voor augmented reality te storten. Eerdere controllers zoals de Nod-ring en de Thalmic Myo-armband bleken geen succes. Het is te hopen dat het met Litho wel lukt.

Het team denkt dat ze iets in handen hebben dat een succes kan worden, vooral vanwege de prijs en het uiterlijk. Het uiteindelijke product moet onder de psychologisch belangrijke prijs van $100 in de winkel liggen, waardoor het aantrekkelijk voor mensen wordt om er eentje te kopen. Een andere succesfactor is dat de Litho iedereen past. Een eerdere versie van het product zag eruit als een ring en heette Scroll, maar het was lastig om dit voor iedereen passend te krijgen. Litho past bijna iedereen en omdat het accessoire om twee vingers sluit was er meer ruimte voor een trackpad.

Litho Controller

Als je de voorbeelden op de website ziet, begrijp je waarom het een leuk accessoire is, vooral voor mensen die professionele toepassingen voor augmented reality willen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een 3D-design ‘in de lucht’. Het accessoire werkt met Bluetooth LE (5.0) en heeft binnenin een 64 MHz Arm Cortex-M4 processor met floating-point unit (FPU), die snel bewegingen kan verwerken en toch weinig energie verbruikt. Je kunt de controller 4 uur gebruiken en daarna is ‘ie weer in 90 minuten op te laden. Als de controller niet in gebruik is heb je een standby-tijd van 1.000 uur.

Je kunt de beta-versie van Litho voor $199 bestellen op de website van de bedenkers. Wie dat te duur vindt kan beter wachten op de consumentenversie, die de helft kost.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.