‘iPhone 6 levert Apple kleinere winstmarge op’

Apple moet bij de iPhone 6 genoegen nemen met een kleinere winstmarge. De verkoopprijs is hetzelfde gebleven ten opzichte van de iPhone 5s, maar de fabricage is duurder. Is er reden tot paniek?

iPhone 6Apple’s iPhone 6 lijkt alle verkooprecords te gaan breken. Naast de 4 miljoen exemplaren die al meteen tijdens de pre-order waren besteld, zouden de afgelopen dagen nog eens 16 miljoen iPhone 6-exemplaren zijn besteld. Maar volgens de analisten van Credit Suisse wordt Apple’s winstmarge steeds kleiner. Is er reden tot zorg?

Nou nee. Want de analisten voorspellen dat Apple in 2015 opnieuw verkooprecords zal breken. De gemiddelde verkoopprijs van een iPhone gaat ook omhoog, waardoor een omzetgroei van 14% per jaar wordt voorspeld.

apple winstmarge op iphone 6

Dat de marge is gedaald komt hierdoor: Apple hanteert voor de iPhone 6 dezelfde winkelprijs als vorig jaar voor de iPhone 5s, namelijk $649. Het grotere toestel is echter duurder om te fabriceren, onder andere door het grotere scherm en extra functies zoals NFC. Die extra kosten neemt Apple voor z’n rekening, maar dat betekent dus wel een lagere marge.

De 16GB iPhone 6 kost volgens Credit Suisse zo’n $350 om te maken en levert Apple een winstmarge van 41,5% op, uitgaande van Amerikaanse retailprijzen. Dat is een marge waar andere fabrikanten een moord voor zouden doen, maar voor Apple is het tamelijk laag. Bij de iPhone 5s lag de marge op 45,8% en bij de iPhone 5 zelfs op 49%.

De lagere marge geldt trouwens niet voor de iPhone 6 Plus, want die levert Apple nog steeds dezelfde winstmarge op en is voor Apple daardoor lucratievere om te verkopen. Die is ook duurder om te produceren, maar kost in de winkel $100 extra. Daardoor heeft dit toestel een vergelijkbare bruto winstmarge als de iPhone 5s.

Wil je het meeste waar voor je geld, dan moet je dus de iPhone 6 hebben. Apple levert daarop wat meer marge in, maar maakt het weer goed met de hogere prijs van de iPhone 6 Plus.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 september 2014, 13:07
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, iPhone 6

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.