Jeff Williams

Hoe Jeff Williams de nieuwe ‘product guy’ van Apple werd

Jeff Williams is binnen Apple altijd een redelijk onzichtbare figuur geweest. Nu hij een deel van Jony Ive's taken gaat overnemen, wil iedereen meer van hem weten. Hoezo heeft deze operationele man opeens verstand van design?

Het is niet zo dat Jeff Williams opeens nieuwe producten gaat ontwerpen. Wat hij wel gaat doen, is het overnemen van de managementtaken van Jony Ive, die later dit jaar vertrekt bij Apple. Volgens een nieuw artikel van de Wall Street Journal is Jeff Williams veel zichtbaarder in het proces van productontwikkeling dan CEO Tim Cook. Williams heeft interesse in hoe producten eruit zien en hoe ze aanvoelen, zeggen bronnen tegen de krant. Het was ook Williams die zorgde dat de Apple Watch een omslag maakte van mode- en fitnessaccessoire naar een gezondheidsaccessoire met mobiele dataverbinding.

Williams bemoeide zich met Apple Watch

Zo zou Williams de ontwikkeling van de Apple Watch in nauwe samenwerking met het designteam hebben geleid. Hij stuurt ook de engineeringteams van de Apple Watch aan. Volgens een bron is Williams vooral een pragmatische man die gefocust is op het nu, niet een visionair die weet waar het bedrijf over een paar jaar naartoe moet.

En dat is logisch, want Williams heeft van huis uit een operationele achtergrond. Hij moet zorgen dat de productieprocessen en logistieke zaken goed lopen en het gaat daarbij vaak om onderhandelen en het oplossen van acute problemen. niet zozeer om een toekomstvisie over nieuwe producten. Die worden door het designteam bedacht en de realisatie en productie volgen daarna pas.

Jeff Williams van Apple

‘Lastig om opvolger te vinden’
Dat juist Williams is aangewezen als Ive’s opvolger is misschien een wat vreemde keuze. Het zou ermee te maken hebben dat er geen goede kandidaat was die zowel de concepten voor nieuwe producten kan bedenken, maar ook kan zorgen dat het product daadwerkelijk bruikbaar is en in productie kan worden genomen. “Het is vrijwel onmogelijk om iemand te vinden die Jony Ive werkelijk kan vervangen”, aldus een analist tegen de Wall Street Journal sprak. Hij voegt eraan toe: “De meest recente iPhones zien er vrijwel hetzelfde uit”. Nu een aantal ervaren kopstukken zijn vertrokken zou het plan zijn om met jongere designers aan de slag te gaan, onder leiding van een ander type persoon. “Het is tijd voor nieuw bloed”, vindt de analist.

Williams’ rol in de productontwikkeling zou de afgelopen tien jaar zijn gegroeid. Hij zat ooit in een werkgroep met Jony Ive die de iPhone 4 ontwikkelde. Daarin liet Williams zien hoeveel hij van engineering en nieuwe materialen wist.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.