iphone films kijken

Zo waardevast is de iPhone ten opzichte van andere smartphones [grafiek]

De iPhone is waardevaster dan toestellen van Samsung, LG en HTC. Maar hoe groot is het verschil eigenlijk? In deze grafiek zie je het.

Veel mensen weten het al: de iPhone is waardevaster dan veel andere smartphones. Maar is dat verschil ook echt meetbaar? In een grafiek kun je nu precies het verschil zien.

iphone films kijken

De iPhone is waardevaster, maar hoeveel dan?

Koop je een iPhone, dan weet je in ieder geval dat je het toestel een jaar of twee, drie later nog steeds voor een leuke prijs kunt verkopen. Zo heb je een extra zakcentje om weer een nieuwe aan te schaffen. Koop je een even dure smartphone van een ander merk, zeg LG of Huawei, dan zul je drie jaar later veel meer moeite hebben om tweedehands kwijt te raken. Simpelweg omdat iedereen weet wat een iPhone is, omdat de toestellen nog langere tijd updates krijgen en de constructie stevig genoeg is om jarenlang mee te gaan.

Hoe betaalt zich dat uit? Dat is te zien aan onderstaande grafiek, waarin het bedrijf Decluttr de waardeontwikkeling van verschillende merken in een grafiek heeft gezet.

Waarde smartphone

Daaruit blijkt dat de iPhone inderdaad waardevaster is dan andere merken zoals Samsung en HTC. Als je slim handelt kun je voor 100 tot 150 euro elk jaar upgraden naar het nieuwste model (sommige opscheppers beweren dat ze hun 1-jaar oude toestel voor meer geld verkopen dan ze ooit zelf hebben betaald, maar dat nemen we niet helemaal serieus).

Het is te danken door de relatief kleine waardevermindering van de iPhone. Decluttr heeft ook de waardeontwikkeling van specifieke modellen in een grafiek gezet. Daarbij blijkt de iPhone 5c (het kleurige model van een paar jaar geleden) het bijvoorbeeld slechter te doen dan de bekende aluminium modellen zoals de iPhone 6 en 6 Plus.

Niet zo heel verrassend is het om te zien dat Samsung-toestellen het ook beter doen dan toestellen van kleinere merken zoals LG en HTC. Ook al maakt HTC kwalitatief hoogwaardige toestellen, de modellen zijn minder geliefd dan de Samsung waar ‘iedereen’ mee loopt. Hoe minder bekend het merk, hoe sneller de waarde omlaag gaat. Dat maakt toestellen van bijvoorbeeld Alcatel of de Wolfgang-toestellen van ALDI een minder verstandige koop, ook al zijn ze opvallend goedkoop.

Hieronder zie je de grafiek voor de iPhone 6 Plus:

Waarde iPhone 6 Plus

Ter vergelijking de grafiek voor de iPhone SE:

Waarde iPhone SE

iPads en auto’s
Het is geen gekke gedachte dat iets soortgelijks geldt voor tablets: de goedkope merkloze exemplaren verliezen sneller hun waarde dan Galaxy-tablets en die verliezen weer sneller hun waarde dan iPads.

Bij de smartphones gaat het ongeveer zo: een bijna nieuw Android-toestel is na het uitpakken en enkele weken gebruik al bijna 50 procent van z’n waarde kwijt. Bij de iPhones is dit 30 procent. Dat verschil blijft gedurende de looptijd ongeveer hetzelfde. Bij auto’s is hetzelfde effect te zien: zodra je er bij de dealer mee wegrijdt is de waarde alweer gezakt. Bij de smartphones van LG ben je na een jaar al driekwart van de waarde kwijt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 april 2017, 15:00
Categorie Achtergrond
Onderwerp tweedehands

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.