iPhone-firmware 1.1.3 brengt verrassingen en kopzorgen

In firmware 1.1.3 voor de iPhone blijken nog een aantal niet eerder genoemde verbeteringen te zitten. Maar tegelijk levert de officiële upgrade heel wat problemen op, ook bij mensen die hun iPhone niet gehackt hebben.

iphone4.jpgHet is inmiddels twee dagen geleden dat iPhone-firmware 1.1.3 werd aangekondigd, waardoor het tijd is om eens de balans op te maken. Ten eerste blijkt firmware 1.1.3 nog een aantal overwachte extra’s te bevatten, zoals het feit dat de limiet voor sms-berichten is verhoogd van 1.000 naar ongeveer 75.000 berichten. Een andere verbetering is dat je je iPhone-mediabestanden nu handmatig kunt beheren via de optie Manually Manage Music. Je hoeft bij (video)podcasts niet alle afleveringen op de iPhone op te slaan, die aan een bepaalde regel voldoen (bijvoorbeeld de laatste 10 die je nog niet hebt bekeken), maar kunt handmatig selecteren welke je wilt installeren op de iPhone. En dan is er ook nog het nieuws, dat het virtuele toetsenbord nu typen met twee vingers toestaat.

Je hoeft je vinger niet meer van het toetsenbord op te lichten om alvast met de tweede letter te beginnen. Daarmee wordt het mogelijk om de Shift-toets te gebruiken zoals op een normaal toetsenbord: houd de Shift-toets ingedrukt en typ een letter, waarna je de Shift-toets weer loslaat. Deze twee vernieuwingen zijn meteen ook het belangrijkste positieve nieuws. De rest ziet er voornamelijk somber uit.

Het is misschien nog wat voorbarig om te zeggen, maar het lijkt erop dat 1.1.3 de meeste hoofdbrekens van alle eerdere releases met zich meebrengt. Gebruikers klagen over haperende audio-output via de ingebouwde speakers van de iPhone. Na de update hoor je niets meer via de speaker waarmee je naar telefoongesprekken luistert. Om dit op te lossen zou je de iPhone kunnen in- en uitschakelen, of een paar keer proberen een headset aan te sluiten.

Een ander veelgemeld probleem is dat Bluetooth-accessoires die voorheen wel werkten, nu dienst weigeren. Blijkbaar heeft Apple de toch al matige ondersteuning van Bluetooth verder ingeperkt. Een probleem dat voor ons op dit moment minder dringend is, s het feit dat het verschillende mensen niet lukt om de update naar 1.1.3 te maken. Een update naar iTunes 7.6 zou in dat geval kunnen helpen. Ook zou je de iPhone in recovery mode kunnen brengen, om daarna een restore uit te voeren.

En dan zijn er ook nog problemen met de Mail-applicatie. Na het installeren van 1.1.3 blijkt de iPhone niet langer e-mailberichten te downloaden. Het verwijderen en opnieuw aanmaken van je mailaccount zou daarbij kunnen helpen. Het resetten van je netwerkinstellingen is ook een mogelijkheid om het probleem te verhelpen. Positief nieuws, is dat de Mail-applicatie nu ook het IMAP-protocol van Gmail ondersteunt. Het betekent wel dat je moet opletten bij het verwijderen van mailtjes: alles wat je op de iPhone weggooit wordt ook op de Gmail-server in de prullenbak belandt. Je hebt dan nog 30 dagen voordat de e-mail definitief weg is.

We hebben het nu alleen nog over problemen die zich voordoen bij mensen die hun iPhone niet gehackt hebben. Zoals we al eerder aangaven: wacht nog even met de update naar 1.1.3 totdat het sein veilig is gegeven. Er zijn inmiddels instructies om de downgrade van 1.1.3 op de iPhone en iPod touch te maken, bedoeld voor mensen die per ongeluk toch op de upgradeknop nebben gedrukt.

iPod touch-bezitters klagen intussen over het feit dat de upgrade van $20 niet de beloofde nieuwe functies brengt. De knop Purchase is inmiddels vervangen door een knop Remind Me Later. Nog even geduld dus, voor iPod touch-gebruikers die graag $20 neertellen voor Mail, Maps, Weather, Stocks en Notes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 januari 2008, 18:21
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apps, firmware, upgrade

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.