Europese landen beslissen zelf over iPhone-verkoopmodel

Europees commissaris voor consumentenrecht Meglena Kuneva, heeft gisteren in een brief laten weten dat nationale rechtbanken moeten bepalen of de exclusieve verkoop van de iPhone via bepaalde netwerken legaal is.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Europese landenNationale rechtbanken in de verschillende Europese landen moeten zelf bepalen of Apple’s verkoopmodel van de iPhone legaal is, zo heeft de Europese Unie bepaald. Het gaat daarbij om de vraag of het is toegestaan, dat de iPhone aan netwerken van specifieke mobiele operators wordt gekoppeld. Consumenten worden daardoor in hun vrijheid beperkt, maar Europees commissaris voor consumentenbescherming Meglena Kuneva, heeft in een gisteren uitgebrachte brief laten weten dat landen zelf moeten bepalen of dit acceptabel is.

Een Duitse rechtbank oordeelde in december dat Deutsche Telekom de iPhone exclusief mag aanbieden op het T-Mobile-netwerk in Duitsland. Kuneva verwijst in haar brief nu naar de Unfair Contract Terms Directive van de EU, die bedoeld is om “significant imbalances” tussen de rechten en plichten van verkopers en consumenten te voorkomen. Ze reageerde daarbij op vragen van Said El Khadraoui, een Belgisch lid van de socialistische partij in het Europese Parlement. Hij vroeg Kuneva in november al of Apple’s exclusieve iPhone-contract de bescherming van Europese consumenten in gevaar bracht. El Khadraoui dringt nu aan dat de commissie in gesprek gaat met Apple om aan te geven dat er bezwaren zijn tegen het gehanteerde verkoopmodel. Maar waarschijnlijk is die boodschap na de eerdere rechtszaak in Duitsland al wel in Cupertino doorgedrongen – ook al had deze voor Apple een gunstige uitkomst.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:05
Categorieën Apple, Providers
Onderwerp t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.